Wpis z mikrobloga

Wynająłem Teslę 3 performance. Trochą nią pojeździłem w weekend i kolejny raz mam tylko więcej argumentów do ciśnięcia beki z cebulaków hejtujących elektryki xD

Pomimo mocy, mapowanie pedału gazu w trybie sport jest idealne. Nie ma szarpania jak w sportowych autach, że albo jedziesz spokojnie albo na sporcie z czułym pedałem gazu i szarpiącą jazdą.

Tutaj mam ponad 400 koni dostępne od mrugnięcia i bez konieczności włączania specjalnych trybów silnika/skrzyni biegów itd. Podczas podróży do pracy jedzie się gładko jak rollsem (w kwestii napędu), a w razie czego teleportuje się 100 metrów przed cały ruch na światłach xD

Not so happy z ładowaniem, ale na razie robiłem trasę i celowałem z superchargery, ale to chyba nie ma sensu i muszę całkowicie nastawić się na green way.

@zibizz1 Nie testowałem przyspieszenia w tym 3 letnim aucie, ale chyba jest poniżej 4s bez trybu torowego. Potwierdzam, że jest to średnio przyjemne odczucie. Trzeba sie dobrze zaprzeć, żeby głową nie uderzać w zagłówek i ostrzec pasażerów albo zrobić narastające przyspieszenie. Ten pierwszy moment jest najgorszy, bo trzeba spiąć wszystkie mięśnie. W spalinówka przynajmniej masz czas jak silnik się wkręca na obroty albo skrzynie redukuje

#tesla #samochodyelektryczne #samochody #motoryzacja
cwlmod - Wynająłem Teslę 3 performance. Trochą nią pojeździłem w weekend i kolejny ra...

źródło: image

Pobierz
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
A zobacz np. porównanie z RS7, od 10:30 test hamulców i to nowszej 3

@assninja: Rs7 ma wielkie i klejące opony i gigantyczne zaciski. Nie będę bronił, że tesla ma super hamulce, ale rs7 to nie byle konkurent. Nawet nowe superciężke m5 hamuje bardzo dobrze, bo ma tak szerokie gumy, że nadrabiają nadwagę (dopóki się nie przegrzeją)
  • Odpowiedz
  • 0
Gdzie tu naładujesz tą teslę? Bo argument ptysia-marketingowca z salonu "pojedzie pan na 2 godziny do lidla co jakiś czas" do mnie na razie nie przemawia.

@tellet: Jadę na siłę to wpinam w ładowarkę. Jadę do kina - ładowarka. Jak dużo zużyję to na 15-20 minut jadę na szybkoładowarkę.

Ja mam akurat dużo ładowarek dookoła, więc mam lepiej, ale nie idealnie że jest kabel pod blokiem. Wziąłem tą teslę na
  • Odpowiedz
  • 1
Np z i4, niby Model 3 ma 0.5s mniej do 100, ale przy 140 traci już sekundę

@PiotrFr: Ekhem.... a gdzie niby można pojechać szybciej? (σ ͜ʖσ)
  • Odpowiedz
@cwlmod: Nie no spoko, rozumiem. Jak na miesiąc to daj znać potem czy to jest jakoś fest uciążliwe względem 5 minut na stacji benzynowej.
  • Odpowiedz
@Arbeiter: Tesla tyle traci na wartości, że jeżdżąca 3 kupisz za ~50k PLN. Jak dalej tak pójdzie to będzie konkurować z leafem pierwszej generacji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@cwlmod: ludzie zapominają, że e elektrykach klocków i tarcz się szybko nie wymienia. Za to w takim sportowym samochodzie często. I to za kwotę używanej Tesli. Ale niech sobie żyją w swoim świecie.
  • Odpowiedz
@cwlmod: mi się wydaje że problemem są za małe i gładkie tarcze, bo to nie opony się ślizgają przy awaryjnym :D

może kiedyś sobie zmienię na aftermarket tym bardziej że moje już kiepsko wyglądają po 3.5 roku lol
  • Odpowiedz
@cwlmod: wszędzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Witamy cebulaka xD

Niedawno postanowiłem zbierać największe debilizmy jakie wyczytałem. Nie mogę się zdecydować, który umieścić
  • Odpowiedz
  • 1
@assninja: Akurat to że gładkie to bardzo dobrze, bo nie zużywają niepotrzebnie klocka, który nie jest używany tak mocno aby nacięcia były pomocne.

Przypomniało mi się, że już testowałem teslę sr highland ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Bardzo dobry wynik hamowania. Bardzo słabe czucie ale skuteczność jest. Też byłem w szoku bo miałem wrażenie że hamuje słabo
cwlmod - @assninja: Akurat to że gładkie to bardzo dobrze, bo nie zużywają niepotrzeb...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
są nastawieni do elektryków negatywne, to jest niepojęte, bo dla takich osób elektryk to jest nadsamochód

@zibizz1: to po prostu następna święta wojna. Są ludzie hejtujący LPG, są ludzie hejtujący diesle, są ludzie hejtujący benzynę, są ludzie hejtujący hybrydy, więc i hejtujący elektryki wcale mnie nie dziwią. Ale tak samo są ludzie przesadzający z entuzjazmem. W każdej z tej grup i często ich wybór jest najlepszy i wszyscy inni są
  • Odpowiedz
Nie ma szarpania jak w sportowych autach, że albo jedziesz spokojnie albo na sporcie z czułym pedałem gazu i szarpiącą jazdą.

@cwlmod: Wygląda na to że nie potrafisz jezdzic xd
  • Odpowiedz
  • 0
@Argonzz: Jakoś nie widuję tych gt3rs w korkach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ciekawe czy kiedyś się zorientujesz że wychodzisz na pajacyka z tymi zarzutami xD
  • Odpowiedz
@cwlmod serio? Po Warszawie jeździ tego mnóstwo. Tak jak często widać Mercedesa 6x6, ferrari czy inne lambo. Za bardzo rzadko widać taycana czy sportowe elektryki.
  • Odpowiedz
@Argonzz:

Tak jak często widać Mercedesa 6x6

Pewno całe mnóstwo, skoro wyprodukowali ~100 sztuk a gwiazdy discopolo nie mieszkają w Warszawie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz