Wpis z mikrobloga

Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.

Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie.
Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie.
Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 309 miesięcy czyli ponad 25 Lat!!!

Takie proste wyliczenie pięknie pokazuje że praca w Polsce po prostu się nie opłaca!
I wcale nie prowadzi do polepszenia życia.
#pracbaza #polska #samochody
KonserwatywnyMocny - Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a...

źródło: Zrzut ekranu 2025-04-14 040433

Pobierz
  • 544
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

umysł biedaka zawsze będzie biedny - wszystkie wyliczenia będzie prowadził na minimalnej krajowej, jakby w Polsce nie dało się więcej zarobić.

Nie każdy musi mieć auto za 155k, a już na pewno nie ktoś zarabiający minimalną krajową.

@troglodyta_erudyta: To akurat też jest prawda. Generalnie podstawy problem jest taki, że ludzie uważają iż co najwyżej minimalnym wysiłkiem z ich strony im się wszystko należy a życie tak nie działa. Dziś nawet
  • Odpowiedz
@Cztero0404 Co z tego, że wyszły nowe modele, skoro mają one pod maską uturbione v6 i dlatego e92 z v8 pod maską stało się motoryzacyjnym białym krukiem. Takiej M3 nie będzie już nigdy. To nie jest moje widzi mi się, tylko rynek tak wycenia ten samochód. Ale oczywiście wykopek będzie się wymądrzał, że jest to 15 letni gruz nic nie warty xD Beka z was. Macie zerowe pojęcie, a chcecie zabierać
  • Odpowiedz
@pogodny_mis65: nie rozumiesz.
czasu nie oszukasz 15 lat to jest w k---ę czasu - a przy takim wieku to masz minimalne szanse że trafisz w ogłoszeniu dobrze zadbaną sztukę. Naprawdę dobrze zadbane mechanicznie się rozchodzą po znajomych/rodzinie. A i tak cena jest odklejona od rzeczywistości.
Co do kultowości to się nie chce mi spierać, ale i tak wydaje mi się że bardziej "kultowe" będą mercedesy cl'ki - a są tańsze
  • Odpowiedz
Błagam, zejdź na ziemię. @pyszniarz Ma rację i przestań sobie robić dobrze. To jest 15 letnie Bmw e92 od tamtego momentu wyszły 2 generacje serii 3 oraz następna generacja już jeździ na testach w kamuflażu, 150 tysięcy zł to jest jakaś totalnie odklejona cena no, ale wiadomo silnik robi brum brum jest V8 więc usprawiedliwienie na wszystko XD Między innymi przez takie osoby jak ty tutaj nie będzie jeszcze długo normalnych
  • Odpowiedz
@pyszniarz Nie, to ty nie rozumiesz, że dla modeli które są kultowe upływ czasu nie ma znaczenia. On działa tylko na ich korzyść. Włascicielowi 40 letniej Lancii Stradale też powiesz, że nie jest warta 500 tysięcy euro, bo czasu nie oszuka? Myśle, że posikałby się ze śmiechu słysząc takie słowa
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny Jeśli człowiek pracuje i normalnie zarabia pensję minimalną, to nie powinien być zmuszony do zakupu samochodu, który przed nim macało kilku facetów i uprawiało z nim jakieś seksy.
  • Odpowiedz
Lancii Stradale

@pogodny_mis65: Ta ta ta, jeszcze o garbusie napisz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To co to auto ma "kultowego" poza v8?
Dalej twierdze że więcej "kultowości" mają clki i są do tego i tańsze i młodsze ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@pyszniarz Ale to nie ty decydujesz o jego kultowości i wycenie tylko rynek. Zobacz sobie po ile ten model chodzi na mobile.de skoro ci się wydaje, że jakiś odklejony polaczek chce 150 tysięcy za 15 letnią beemke.
  • Odpowiedz
@kopek: ja mam prawo jazdy od 13 lat, przez te 13 lat miałem 2 samochody, pierwszy za 2500zł, drugi za 3500zł i drugi cały czas jeździ, pierwszy jeździł 7 albo 8 lat a jeszcze by pociągnął ze 2 lata ale wkurzał mnie brak klimy xD nigdy nie miałem żadnej poważnej awarii, oba u mechaników były tylko na wymianę rozrządu, w jednym sprzęgło a w jednym przewody hamulcowe, wszystkie pierdoły typu
  • Odpowiedz
Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.

Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.

@KonserwatywnyMocny: z taką pensją nie stać minimalika na autko. Tak po prostu. Tak, jak na wycieczkę na Zanzibar.
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: Przedmioty są warte tyle, ile ktoś chce za nie zapłacić. Jeśli za zachodnią granicą najtańszy z tego rocznika kosztuje tyle co na załączonym zdjęciu to nie można liczyć na to, że u nas będzie na to promocja bo zarabiamy mniej.

To, że dołączyliśmy do Unii dwie dekady temu nie oznacza, że jesteśmy im równi gospodarczo. Nie dość, że ich średnia krajowa (np. Niemcy) wynosi 22000 zł brutto podczas gdy
ThinkBackwards - @KonserwatywnyMocny: Przedmioty są warte tyle, ile ktoś chce za nie ...

źródło: 1000005908

Pobierz
  • Odpowiedz