Wpis z mikrobloga

Możecie sobie uprawiać gatekeeping ile chcecie, ale dalej fakty są takie że dla osób które chcą iść na politechnikę lub już na niej są, pchanie się do IT jest jedynym sensownym wyborem, bo to co programiści nazywają kryzysem to dalej eldorado - wszystkie kierunki techniczne jak jakieś mechatroniki, energetyki czy inne automatyki to utrzyzmanie ruchu na nocki, wieczne delegacje, upodlające prace jako robol+, zarobki blisko minimalnej, absolutny brak home office i kawusi na biruku, albo po prostu bezrobocie, a najczęściej większość z wymienionych.
Każdy kto jeszcze ma wybór niech o tym pamięta i się tam wbija nie patrząc na zazdrosnych crudziarzy którzy mają konkurencję.

#pracait #programowanie #programista15k #korposwiat #studia #studbaza #praca #kariera #pracbaza #polibuda #politechnika
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

wszystkie kierunki techniczne jak jakieś mechatroniki, energetyki czy inne automatyki to utrzyzmanie ruchu na nocki, wieczne delegacje, upodlające prace jako robol+,

@KrolSandaczPierwszyRozrzutny: to prawda. no i? wiesz co to dychotomia myślenia? wiesz, że oprócz IT i jakiś bieda-kierunków typu mechatronika, automatyka czy energetyka, są dziesiątki innych zawodów, gdzie lepiej płacą lub nie trzeba kończyć trudnych studiów?
  • Odpowiedz
Każdy kto tak gada powinien odbyć obowiązkowy nocny dyżur w rzeźni na sorze albo na oddziale

@KrolSandaczPierwszyRozrzutny: każdy kto gada, że IT to dobry kierunek powinien obowiązkowo pójść do lokalnego urzędu naprawiać drukarki dla grażynek za minimalną krajową.
  • Odpowiedz
@KrolSandaczPierwszyRozrzutny: przecież wszyscy to wiedzą od co najmniej dwóch dekad, że politechnika to jest syf. kończysz trudne studia, gdzie połowa studentów odpada w trakcie, a na koniec dostajesz z trudem pracę za niewiele ponad minimalną w jakimś januszeksie. Polska to montowania zachodnich firm. nie potrzebujemy nawet 1/3 tych absolwentów, którzy co roku kończą różne inżynieryjne kierunki. nie ma dla nich pracy na naszym rynku i tyle.

ale to nie znacze,
  • Odpowiedz
@KrolSandaczPierwszyRozrzutny: zatrzymałeś się w czasie w 2019? Teraz nawet ci lepsi studenci polibudy którzy 5 lat zakuwali i marnowali życie na liczenie całek i innych pierdół mają problemy żeby dostać staż za 5k w jakiejkolwiek firmie.
Tymczasem sebki i mariusze po zawodowkach dostają 10k do łapy bez płacenia podatków za robienie jakichś tynków, albo kafelek. Trzeba być debilem żeby pchać się teraz w IT od zera
  • Odpowiedz
@ly000: z 10 lat temu jak kończyłem studia (nie politechnikę) to spotkałem dobrego kolegę po politechnice, który robił za dosłownie minimalną. Dużo gadał o kasie, czuć było frustrację, pytał mnie jak mi się wiedzie, to jak powiedziałem, że super, bo dużo zarabiam, to myślał, że zarabiam 2000 do ręki.
  • Odpowiedz
@KrolSandaczPierwszyRozrzutny: masz ma mysli przecietnych albo wrecz mizernych absolwlentow polibudy. Kumate jednostki nie pojda do pracy najemnej yebac na 3 zmiany tylko dohrze zarobia na wlasnej dzialanosci - projekty, konstrukcja nowych maszyn, integracja biznes <-> wykonawcy, audyty, modernizacje itp sytuacje, gdy firmy nosza ciebie ma zlotym tronie, za sam fakt ze w ogole taka dzialanosc istnieje. Naganianie mlodziezy do klepania pythonow i javy to jest dopiero xd, gdy kazdy z
  • Odpowiedz
@KrolSandaczPierwszyRozrzutny polibuda here, pracuje w miarę w zawodzie, kawka w biurze jest, home Office jest... Kasa nie najgorsza, żadnych delegacji, żadnych nocek, czas pracy sam sobie ustalam, mam być dostępny w ramowych godzinach a czy przyjdę o 7 czy o 8 nikogo nie interesuje. 40 h tygodniowo.
I żadne programowanie, czysty hardware.

• Odpowiedz