Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Pytanie do gym świrów / osób które przeszły metamorfozę a może i technika dietetyki. Wazyłem 150 kg, zażywam lek Mounjaro (lepszy zamiennik i mocniejszy chyba Ozempicu). Teraz mam 125 kg, fajnie schudłem bo lekarz nakazał mi jedzenie 1500 kalorii. Zacząłem w październiku z dawką 2,5 i na takiej zostałem, nie mam problemów z głodem. Ta dawka jest dla mnie dobra, ale mniejsza. Te kalorie to jest dużo poniżej mojego CPM/PPM i chyba metabolizm mi tak zwolnił, że od końca grudnia stoje w miejscu do tej pory. Tak naprawdę ubyło mi może z 1kg. Kiedy zapytałem lekarza czy coś zmienić, to powiedział, że nie ma potrzeby bo i tak mam jeszcze duży nadmiar tkanki tłuszczowej która uzupełnia mi brak do PPM. Dajcie jakieś rady bo zwariuję. Obecnie mimo zaleceń lekarza jadam ok. 1700-1800 z diety pudełkowej i unikam węgli (140g dziennie)

#dieta #odzywianie #mounjaro #ozempic #dietetyk #jedzenie #silownia #gotujzwykopem

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: heracinsky

• 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Jedź 1500 i rób aktywność jakąkolwiek, zrzuć ten balast do stówki, a potem ewentualnie zwolnij tempo. Jak już coś bierzesz, to z tego korzystaj jak należy.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
kulturalny-strażnik-31: Tu OP jak coś.

@Lewusx: a to nie jest czasem niezdrowo przy takiej wadze, taka mała ilość kalorii i jeszcze wysiłek. Co w konsekwencji przepalasz kalorie i zostaje 1000 na życie? Dzieci więcej jedzą.

@Kasahara: no schudłem już 25kg leżąc w wyrze tak naprawdę, ale jak mówię stanęło i zacząłem spacery od 2 tygodni po 5km mniej więcej i
  • Odpowiedz
chyba metabolizm mi tak zwolnił

@mirko_anonim: metabolizm = ppm + ruch, z czego ppm jest w miarę stałe, jak schudłeś to twój ruch zaczął wymagać mniej kalorii, no i pewnie oprócz tłuszczu spadły ci też mięśnie skoro ich nie trenowałeś, mniej mięśni = mniejsze zużycie kalorii, mniej tłuszczu = mniejsza potrzeba tkanki mięśniowej do poruszania ciałem
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
wyrafinowany-strażnik-50: Tu OP.

@Lewusx: tak, szukam potwierdzenia swojej tezy bo każdy mi mówi, że jem zbyt mało a ja i tak słucham sie lekarza xD a zobaczylem twoj kanal na YT i wiem, ze sie znasz. 2000 kalorii + suple i silka 3-4 razy w tyg bedzie dobrym pomyslem? Wydaje mi sie ze takie jedzenie 3 miechy ponizej PPM zatrzymalo mój metabolizm…

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie ma czegoś takiego jak zatrzymanie metabolizmu. Ludzie mają zatrzymanie jak wyłamują się z wytycznych, a w głowie tego nie rejestrują. Miałem kupę klientów jedzących niby np. 2300kcal, a jakimś cudem na tej samej kaloryce ode mnie, nagle waga zaczęła lecieć. Jakim cudem? Nie wiem, może zapłacili i byli bardziej zmotywowani.

Co do CIebie, próbuj, określ sobie kcal, dokładne makro, ilość cardio, ilość kroków, ilość jednostek treningowych, waż się
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: na czym Twoim zdaniem polega spowolnienie metabolizmu? Twój organizm zaczął łamać prawa fizyki? Co najwyżej mniej się ruszasz (co jest naturalne na deficycie kalorycznym), musisz się zmusić do utrzymania aktywności.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
ambitny-filantrop-57: Tu OP.

@Lewusx: ja jadłem 1500 a czasem i 1400 zależy jak się udało samemu ugotować. Teraz wybrałem Brokuła z wyborem menu i teraz jem 1700-1800. No ale waga jak stoi tak stała, deficyt jest spory bo 1000 kalorii poniżej PPM więc powinno lecieć przy robieniu 8-10k kroków spalam ok. 400 kalorii. Plan mam taki, że chciałem do wakacji ważyć te 100kg ale przestało tak fajnie spadać jak dotychczas.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0

@Lewusx: No właśnie mylisz się, z mentalem grubasa nic bym nie robił. A ja na to aby schudnąc 25kg wydałem od października juz 10k złotych licząc diety i zastrzyki. Ja mam chęci się ruszać ale powoli zacząłem się zniechęcać kiedy waga zaczęła stawać.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: heracinsky
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1

wit2012: nakazał po miesiącu brać 5mg ale po wzięciu pierwszy raz myślałem, że się czymś zatrułem. Kolejny tydzień zaryzykowałem i znowu było to samo, trawienie całe stanęło i wymiotowanie tym co jadłem 3 dni w tył bo tak żołądek bolał, że nie szło nic jeść - no i wróciłem na 2,5 ale biore 3mg bo we fiolce 5mg zawsze jest więcej i starcza na 2x po 3. Ale
  • Odpowiedz
Waga stoi od tygodnia więc czas zacząć jeść więcej, no powodzenia z takim mentalem xD Nie ma czegoś takiego jak zatrzymanie metabolizmu, póki co kombinujesz jak koń pod górę co by tu zrobić żeby znowu zacząć wpierniczać.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0

@pianinka: waga stoi od miesiąca, i nie szukam pretekstów aby żreć więcej, ja szukam sposobu co zrobić aby waga ponownie ruszyła. Ja nie mam problemu, żeby jeść 1500 bo mi bez różnicy naprawdę czy zjem 1500, 1800 czy 2000 bo nie mam apetytu dzięki Mounjaro, a wszyscy z każdej strony gadają, że na takiego chłopa 1500 to za mało i wyniszczasz tym organizm, dlatego chciałem się
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Pisałeś, że schudłeś "może 1kg", także chudniesz, tylko nie w tempie jaki Ci odpowiada, więc nie sabotuj się sam myślami, że stoi w miejscu. Masz informację od lekarza ile jeść, i tak jesz więcej niż zalecił, nie widzę sensu dalej tego zwiększać wbrew zaleceniom lekarza bo zdiagnozowałeś sobie stojący metabolizm, który nie istnieje. Jak się opierasz tylko na pudełkach to uważaj, czy nie przekłamują, bo nikt tego dokładnie nie
  • Odpowiedz