Wpis z mikrobloga

Hej Mirasy z #grybezpradu pomóżcie. Gramy z żoną w Terraformację Marsa już od bardzo dawna. Właściwie co weekend rozgrywamy dwie rundy i gra powoli zaczyna nam się już nudzić. Przyszedł czas kupić coś nowego, ale Terraformacja ma wiele zalet, które sprawiają, że jest to dla nas idealna gra. Po pierwsze: dobrze gra się we dwoje, nie czuć pustki na planszy. Po drugie istotny jest walor rozrywkowy - trzeba sporo myśleć, żeby zrealizować swoją strategię, ale nie ma wielu interakcji negatywnych, więc humor psuje się dopiero na koniec, kiedy podliczy się punkty :D No i ostatnia rzecz - starcza na około półtorej godziny gry, a nie wymaga długiego rozstawiania. Szukamy więc czegoś, co będzie miało podobne cechy. Wcześniej tłukliśmy bardzo dużo w Scythe (trochę za dużo rozstawiania), karcianego Warhammera 40k (za dużo dojeżdżania drugiej osoby, które potrafi już na początku partii właściwie skazać na przegraną drugą stronę) oraz w Valhallę (trochę za duża losowość).

Generalnie jesteśmy wiernymi graczami, jak coś dobrze siądzie, więc szukamy też czegoś bardzo regrywalnego.

No i teraz pojawia się ból. Tonę w recenzjach. Tonę i nie mam pojęcia, co wybrać. Brass Lancashire podobno ma sporo interakcji negatywnych. Na skrzydłach - podobno dość losowe i w sumie wtórne. Wojna o pierścieńi Star Wars: Rebelia - za długa rozgrywka, sięgająca 3 godzin (gramy wieczorami).

Ktoś coś podpowie? Z góry dzięki.
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dziekan5 ja polecam Cywilizację Poprzez Wieki jeśli chodzi o granie we dwójkę, planowanie strategiczne i małą ilość negatywnych interakcji. nie wiem jednak, czy nie wyda się wam za długa. pluso-minusem dodatkowym jest to, że nie trzeba siedzieć przy planszy gdy druga osoba robi ruch (bywają one długie), tylko można sobie na przykład sprzątać mieszkanie w tym czasie xd
  • Odpowiedz
@Dziekan5 Mi z żoną najlepiej grało się w "7 cudów świata: pojedynek", ale chyba mija się z Twoimi oczekiwaniami.
Natomiast do tego co napisałeś dobrze pasują "Zamki Burgundii", ale musiałbyś poczytać recenzję jak to chodzi na dwie osoby, bo grałem zawsze w minum trójkę graczy.
Gra podobna klimatem do Terrafirmacji, ale oparta na mechanice rzutu kośćmi to "Roll for the Galaxy". Mam ją u siebie i czasem gram, ale podobnie jak
  • Odpowiedz
  • 1
@noelo_cohelo: Dzięki, wygląda bardzo obiecująco, chociaż rzeczywiście czas rozgrywki jest trochę za długi jak na "dzieci poszły spać, to siadamy do grania" ;)

@LuckyDice Przyglądałem się Zamkom Burgundii i może rzeczywiście to będzie rozwiązanie. Poczytam jak to działa w 1v1. W kwestii Roll for the Galaxy to tutaj odrzuciłbym tę grę ze względu na losowość.

Wielkie dzięki za rekomendacje, poczytam recki i szukam dalej :)
  • Odpowiedz
@Dziekan5: Jeżeli bierzesz pod uwagę wojnę o pierścień to może typowo gry dla dwóch osób by cię interesowały jak Pagan czy Władca pierścieni pojedynek lub 7 cudów pojedynek.
Brass to w ogóle nie ma jako takich interakcji negatywnych. Zależy jak ktoś interpretuje negatywną interakcję, ale ta gra polega na budowaniu i jak ktoś zbuduje wcześniej to coś z tego może mieć, a nie ktoś inny. Budowanie kanałów czy torów to
  • Odpowiedz
@Dziekan5: Master of Orion jest w podobnych klimatach, trochę chyba nawet prostszy niż terraformacja. Widzę jednak, że odwaliło sklepom z cenami, bo można to kupić za jakieś 120-160 zł, a ja to kupiłem kilka lat temu jakoś bliżej 50-60 zł, o ile dobrze pamiętam.

Rozkłada się szybko, zasady są proste, nie zajmuje dużo miejsca.

Rzuć też okiem na Teotihuacan. Nie wiem, jak gra w 2 osoby, grałem tylko na 3-4.
  • Odpowiedz
  • 3
@Dziekan5 ark Nova ma dużo wspólnego z terraformacja. Każdy się skupia żeby rozbudować jak najlepiej swoje zoo, jedynie kilka kart z negatywna interakcja. Grałem w obie i jeśli lubicie terraformacja to myślę, że ark nova też wam się spodoba.
  • Odpowiedz
  • 1
@Dziekan5 jeżeli "nie boisz się" crowdfundingu - spójrz na Legends of Void od Twoid.
To niemal kopia Teraformacji z poruszaniem się po mapie, regrywalnym setupem i spójną szatą graficzną.
  • Odpowiedz
@Dziekan5: Ark Nova jak już wyżej pisali, genialna gra moje wysokie top. Pierwsze gry mogą być chaotyczne i trwać dość długo, ale z każdą grą będzie już lepiej. Ja mam na dwie osoby rozegrane około 180 rozgrywek, średnio około 1h na gracza wychodzi, no ale fakt na początku rozgrywka może trwać 3h. Z innych gier, poleciłbym Zamki Burgundii tutaj szybsza rozgrywka, jedyna negatywna interakcja to podbieranie sobie hexów budynków, ale
  • Odpowiedz
@Dziekan5: od siebie dodam Pięć Klanów i Na Skrzydłach obie dobrze wchodzą w dwóch graczy zupełnie inne niz terraformacja ale ja ostatnio zagrywam sie w Pięć Klanów jest dynamicznie i ciekawie i nie ma jednej konkretnej strategii prowadzącej do wygranej a wszystko zależy od układu kart surowców i dżinów
  • Odpowiedz
@Dziekan5: nie wierz aż ze nikt nie zaproponował Great Western Trail, tania i regrywalna. Mam sporo gier i euro i ameri, a najczęściej gram z różową właśnie w Terraformacje i Great Western Trail.
Po prostu rozstawienie jest szybkie, a gry nie są czasochłonne. Polecam
  • Odpowiedz