Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Ja lvl.27 różowa lvl.25. Pracuje jako Junior programista, na razie dwa dni zdalnie. Laska zdalnie, jeden raz w biurze w Krakowie.
Uzbierane 100 k.
Ciężko psychicznie w małym wynajmowanym, mieszkaniu, chcielibyśmy dom. Ceny pod Krakowem działek- ogromne. Wybudowanie domu - 1mln.

Problem w tym że laska ma dom na Podkarpaciu i działkę budowlaną 30a. Dodatkowo jej kuzyni mają działki obok, mówią że jeśli chcemy to sprzedadzą po dobrej cenie.
Okolica spokojna- blisko małe miasteczko z basenem sklepami, szkołami. Dojazd do Rzeszowa ok. 50 minut.

Ceny domków- przystępne, za 400 tys wybuduje coś porządnego, pytaliśmy budowlańców.
Za 2,3 lata może udałoby się przejść na zdalne. Pytanie czy dojazd 300 km raz na tydzień się opłaci.
Najbardziej obawiam się tzw. zadupia.
Podkarpacie to pustka, nie ma co tam robić. Moi rodzice mieszkają 100 km pod Katowicami, daleko :(
Rzeszów niby blisko, ale do Krakowa nie ma podjazdu. Niby kilka kawiarni, kin, jakiś park, ale wokoło- pustka.

Wyjechać do laski, tylko dlatego że ma tam działkę i będzie łatwiej? Z dala od rodziny, znajomych. A co jeśli będzie problem z pracą? Rzeszów niby blisko ale boję się że pole manewru małe.
Z drugiej strony nie widzi mi się kredyt na 1.5 mln żeby mieć mały domek i działaczkę 10a. 30 minut pod Krakowem.
Zrobił ktoś tak? Żałujecie miasta? Czy dobrze jest na wsi?

#miasto #wies #cenynieruchomosci #kariera #dom #kredyt #praca #przeprowadzka #budowadomu #mieszkanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Dojeżdżam raz na tydzień, na 2-3 dni. 220km. Głównie autostradą. Dwie noce w średnim hotelu. Nie czuję źle, bo wracam do domu, do lasów i rzek na resztę tygodnia. Na razie jest okay.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: tutaj UK, wyprowadziłem się do małego miasteczka, dojazd do Londynu max raz na tydzień czy dwa, godzina w pociągu w jedną stronę. Żałuję ze nie uciekłem do małego miasteczka wcześniej ale ja mam lat 40+. Jednak będąc w Twoim wieku, nie mając dziecka to ja jednak chciałem mieć dużo rozrywek które dostarczyć mogło jedynie większe miasta
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: po pierwsze nie masz 100% gwarancji pracy full zdalnie biorąc pod uwagę obecne warunki w korpo i nacisk na pracę z biura, więc pchanie się pod Rzeszów wydaje mi się średnie. Dlaczego nie poszukasz sobie jakiegoś domu do kupienia w odległości 30 min od Krakowa albo gdzieś między Krk a Kato, gdzie w razie czego mógłbyś dojeżdżać pociągiem? W takiej lokacji przynajmniej masz większy rynek pracy i jakieś alternatywy
  • Odpowiedz