Wpis z mikrobloga

• 6
@BlackpillMonster

trzeba się pakować i nauczyć innego fachu, póki jeszcze nie jest za późno.

Może nie będzie aż takiego armagedonu nie mniej jednak faktycznie eldorado się kończy a juniorzy już mają p--------e.

Ciekawi mnie natomiast co będzie następną bańką po IT, bo na horyzoncie nie widać nic porównywalnego.
  • Odpowiedz
@tfuj_pszyjaciel ok, ale dlatego pytam dlaczego branża programistyczna się kończy. Nie wszyscy programiści centrują tylko divy, a nawet na froncie są też Ci, którzy ogarniają większą koncepcję,a nie tylko proste komponenty typu wyświetl przycisk.
  • Odpowiedz
@git_commit: pora zapisać się na bootcamp z kładzenia kafelków. 2 tygodniowy kurs, a po kursie 30k miesięcznie jest twoje. Jak zatrudnisz do swojej ekipy obcokrajowca to możesz od razu 40k/miesiąc przytulać

Zgłoszenia na bootcamp w wiadomości priv
  • Odpowiedz
skoro w każdej firmie są rozwiązania it

@muchatse: no właśnie - już są, wszystko zostało napisane. Pora się pakować, branża zanika. Polecam kurs robienia paznokci, to teraz chyba jest modne.
  • Odpowiedz
@git_commit: jak co roku, na początku roku będą nowe budżety nowe projekty i nowe oferty. No ale ci wszyscy tutaj co się martwią że dla juniorów nie będzie łatwo o robotę to skąd o tym mogą wiedzieć xD
  • Odpowiedz
Ciekawi mnie natomiast co będzie następną bańką po IT, bo na horyzoncie nie widać nic porównywalnego.

@qracao: A to nie jest tak, że IT zawsze dostaje po dupie, gdy jest pierwszy lepszy kryzys? No bo z jednej strony automatyzacja procesów w firmie to super rzecz, mocno poprawia wydajność, ale jednak nie jest to coś, przez co firma przestanie funkcjonować, więc jak trzeba gdzieś ciąć, to zazwyczaj firmy rezygnują w pierwszej
  • Odpowiedz
więc jak trzeba gdzieś ciąć, to zazwyczaj firmy rezygnują w pierwszej kolejności z projektów IT

@mandanda: @dlugiespanko: zawsze tak jest przy kryzysie i jak stopy procentowe idą w górę, wtedy wszyscy szukają kasy. Mój tata to przerabiał przy ostatnim kryzysie, no ale jak kogoś przy tym nie było to może teraz tak gadać, że ajti się kończy i że kiedyś to było a teraz to nie jest i
  • Odpowiedz
@WyjmijKija: Czyli jak na giełdzie, kiedy wszyscy już myślą by się zwijać to trzeba kupować? :) Ale skąd takie przekonanie? U mnie projekt przedłużony na przyszły rok, także śpię spokojnie póki co ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
fundusze VC

@Firenz: Ogólnie sporo funduszy też inwestowało w AI ale coś mi się subiektywnie wydaje, że powoli hype zaczyna gasnąć, po drugie tak jak piszesz, sporo klientów dla polskiego IT to zagranica a tam powoli stopu już są obniżane, także w 2025 może tych projektów już wlecieć więcej. Ja się trochę ociągam, ale w następnym tygodniu będę pewnie wysyłał CV i zweryfikuję rynek na własnej skórze XD Tyle, że
  • Odpowiedz
@git_commit: bez przesady z tym co ludzie piszą, na pewno jest dużo gorzej niż było 3 lata temu, ale jak ktoś jest aktualnie midem to myślę, że bez problemu znajdzie robotę za stawkę 100 PLN/h + na B2B. Sam szukałem ostatnio roboty jako mid z 4 lata expa, wysłałem kilkanaście CV, miałem kilka rozmów technicznych i z tego 2 oferty pracy za dobre pieniądze. Pytania na rozmowach były naprawdę standardowe,
  • Odpowiedz
@git_commit: jest coraz lepiej. Narzekają ludzie bez doświadczenia(czyli mniej niż 3 lata).
Ogólnie Wykop to najgorsze miejsce na zdobywanie takich informacji bo tutaj są sami nieudacznicy nie tylko w it
  • Odpowiedz