Aktywne Wpisy

duzy_gracz +19
źródło: 1000008146
Pobierz
okoboji +118
specjalna jednostka i kilka strażaków wchodzą by ściągnąć hulajnogę, który jakiś Seba na zasadzie "potrzymaj mi p--o" wszedł na luzie
#krakow
#krakow
źródło: Zrzut ekranu 2025-10-17 o 22.28.33
Pobierz

źródło: 9cejox
PobierzNie wiem czy tak sprawnie, znam dwóch Niemców, którzy pracują zdalnie dla firmy z UK i normalnie mają b2b i tylko jednego kontrahenta
@Notes: a może wystarczy tworzyć uczciwe prawo i obniżyć składki i podatki etatowcom?
@Boroborro: Jeśli ktoś chce z tego "skorzystać" to już jest oznaka, że firma będzie fikcyjna. Jeśli masz swoją działaność gospodarczą i świadczysz jakąś usługę, to to nie jest dla Ciebie żadne "z tego skorzystać" tylko normalny dzień jak co dzień przedsiębiorcy. Jak zatrudniasz się w korpo i zastanawiasz się czy iść na UoP czy "skorzystać" z b2b, to oznacza, że b2b będzie fikcją
Komentarz usunięty przez autora
@odysjestem: Pewnie ktoś kto się zna na prawie podatkowym albo prawie pracy, np. inspektor z US, wiedziałby jak to sprawdzić dobrze. Ja mam kilka pomysłów. Jeżeli w pracy jako jednoosobowa firma masz przełożonego, który wydaje Ci polecenia i nadzoruje Twoją pracę, jeśli ogłoszenie o pracę którą dostałeś opisywało wysokość pensji, dodatkowe korzyści czy godziny pracy, jeśli
Jednoosobówki powinny być opodatkowane i oskładkowane tak samo jak etat i koniec problemu. Był kiedyś taki pomysł: "jednolity kontrakt", konstrukcja która zawierałaby identyczne zasady dla etatu, JDG, umów zlecenie, umów o dzieło.
@Herubin: I jak tam ta cywilizacja się rozwija? Poza tym dane OECD za 2023 wskazują 34,4% dla Japonii i 35.1% dla Polski.
@mala_zolta_kaczuszka: No to spróbuj tak zrobić. Posłuchasz trochę bardziej wyszczekanego niż tutaj pracownika US, który Ci wytłumaczy czemu tak nie możesz.
@wstanczyk: Koszt ukrócenia oszustw? Pewnie niewielki. Wystarczy, żeby urzędy skarbowe dostały zielone światło. Jakoś potrafią się przypieprzać do fikcyjnych jdg w przypadku np. kierowców zawodowych.
Tylko nie wiem czy tutaj jesteś tak wygrany jak w twoim przykładzie. Nie masz urlopów, emerytura to śmiech na sali, w razie wypadku zostajesz z ręką w nocniku. I to też nie jest tak że jesteś pasożytem jak ten chłop co śmieci wywozi, po prostu mniej dodajesz do puli w stosunku do UoP.
I pewnie można wymagać
@mala_zolta_kaczuszka: Otóż nie jest. Obczaj co to jest stosunek pracy. Państwowa administracja jak chce, to potrafi to egzekwować, czego przykładem jest popularny kiedyś proceder przymuszania sprzątaczki do pracy na b2b i wypożyczanie jej ścierki za opłatą. US jak chce, to potrafi takie przypadki tropić i tępić. Tutaj jest wyłożone jak na talerzu: korpo zatrudnia pracownika, mówi mu gdzie będzie siedział, w jakich godzinach,
@swiadomy_anakolut: No dobra, a czym to podeprzesz? Czy tylko tak się ci wydaje, więc możemy wydać na to dowolną ilośc pieniędzy i uwalić dowolną ilość przedsiębiorców? W imię czego właściwie? Bo jeśli chodzi o zmianę obciążenia podatkami, to są dużo tłustsze krowy do wydojenia, które niemal podatków w Polsce nie płacą.
To nie ci ludzie na B2B są winni, zwłaszcza, że to pracodawcy często forsują
Winne jest państwo, które stwierdziło, że będzie przymykać na to oko. Wg mnie najprostsze rozwiązanie to jednolite zasady opodatkowania i oskładkowania UoP i "pszeciembiorców" niezatrudniających określonej liczby pracowników (w przeliczeniu na pełne etaty). Problem rozwiąże się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.
@wstanczyk: Jestem laikiem i faktycznie nie mam twardych danych na poparcie. Znam osobę zajmującą się księgowością zawodowo i ta osoba naświetliła mi temat fikcyjnych jdg, które ściga US w innych branżach. Tam pracownicy nie mieli komfortu wyboru, tylko bywali przymuszani do zakładania działalności, stąd moje podejrzenie, że administracja podatkowa jeśli istnieje taka wola, potrafi wytropić takie przypadki. Nie sądzę, że przejście tysięcy pracowników biurowych
Tak, już mnie ktoś wyżej uświadomił że coś takiego jest.
@swiadomy_anakolut: Ale nie patrzysz w ogóle w tej perspektywie, o której mówiłem. Ja pytam o koszt tego śledztwa i ścignięcia tych ludzi, łącznie z tym spowodowanym przez błędne decyzje i ewentualne odszkodowania. I czy ten koszt równoważy się z zyskami.