Aktywne Wpisy

Cinex +1079
Urodziła mi się córka z zespołem downa.. będzie miała już niedługo 3 miesiące. Algorytm na YT podpowiada na przemian: podtrzymujące na duchu kazania księży, filmiki odnośnie przewijania opieki i rechabilitacji noworodków, oraz... mixy i najlepsze kawałki zespołu "System of a Down" ...
troche #zalesie trochę #czarnyhumor trochę #depresja #zdrowie
Przez pierwszy miesiąc to w sumie nie wiedziałem co się dzieje, myślałem że to zły sen
troche #zalesie trochę #czarnyhumor trochę #depresja #zdrowie
Przez pierwszy miesiąc to w sumie nie wiedziałem co się dzieje, myślałem że to zły sen

wykop +13
Kogo chcielibyście zobaczyć w kolejnym AMA?
Są ludzie, których śledzimy od lat, których głos kojarzymy z konkretnymi sytuacjami, których wypowiedzi nas wkurzają albo przeciwnie - dają do myślenia. Czasem brakuje jednej rzeczy: możliwości zapytania ich o coś wprost, bez dziennikarskich filtrów, bez gotowych odpowiedzi z wywiadów promujących nową płytę, film albo ustawę. Po prostu: normalna rozmowa z człowiekiem, którego zazwyczaj oglądamy z dystansu.
Dlatego wrzucamy to pytanie tutaj, do Was: kto według Was
Są ludzie, których śledzimy od lat, których głos kojarzymy z konkretnymi sytuacjami, których wypowiedzi nas wkurzają albo przeciwnie - dają do myślenia. Czasem brakuje jednej rzeczy: możliwości zapytania ich o coś wprost, bez dziennikarskich filtrów, bez gotowych odpowiedzi z wywiadów promujących nową płytę, film albo ustawę. Po prostu: normalna rozmowa z człowiekiem, którego zazwyczaj oglądamy z dystansu.
Dlatego wrzucamy to pytanie tutaj, do Was: kto według Was
źródło: AMA
Pobierz

Jak prawnicy dbają o eldorado w branży? Różne procesy aplikacyjne, konieczność znajomości by coś osiągnąć w branży, zero darmowych porad, za byle pierdołe porada prawnicza 500zł za godzinę. Prawnik z prawnikiem współpracuje
Jak lekarze dbają o eldorado w branży? Lekarze jednoczą się i bojkotują gdy studentów medycyny jest zbyt dużo. Leśne dziady blokują stołki by stawki się zgadzały, by zbyt dużo ludzi sie nie pchało. Rady lekarskie, tajemnica zawodowa itd. Lekarz z lekarzem współpracuje
Jak developrzy mieszkań dbają o eldorado w branży? Wspólnie dbają o to by podnosić marże do 30%, w razie problemów ugadują się wszyscy by nie budować masowo mieszkań, zmniejszać podaż tak żeby rósł popyt na mieszkania i ceny mieszkań. Dbają o swój interes, konkurencyjne firmy trzymają się jednej strategii
Jak programiści dbają o eldorado w branży? Nijak kuhwa, zero jakiegoś pomyślunku, współpracy, myśli przewodniej, kontroli sytuacji w branży. Wolna amerykanka. Mając fach warty 120zl/h dają w wolnym czasie rozbudowane odpowiedzi na stacku, dzięki czemu powstało AI które nas kiedyś zastąpi. Open Source które dało 100 razy więcej negatywnych rzeczy w branży niż pozytywnych.
Wyścig szczurów, nie znam bardziej zawistnej grupy zawodowej niż programiści. Takiego wzajemnego utrudniania sobie życia, ciężkich rekrutacji byle d---------ć innemu programiście, mówieniu każdemu spoza IT o naszych wewnętrznych sprawach, jak wygląda sytuacja w branży, o naszej branży każdy wie każdy największy sekret. Zaniżanie estymat na siłę by podlizać się managerom na siłę, przywalania do byle pierdoły na code-review by zrobić na złość koledze z zespołu.
-------
Gdyby moje p---------e każdy wziął na poważnie to byśmy mieli dalej eldorado w branży na wzór tego co mają lekarze. Brakuje po prostu w naszej branży coś w rodzaju jakiegoś wewnętrznego systemu, rady, co by np ogarnęła nadgorliwych pasjonatów by nie z----------i tyle po godzinach i nie psuli rynku akceptowaniem kiepskich stawek bo widzą w ofercie "fajny nowy framework"
Gdybyśmy byśmy przestali ze sobą walczyć, a razem ramie w ramie blokowali np napływu studentów/bootcampowiczów do branży, trzymali stołki dla siebie itd. To byśmy dalej spoko zarabiali. Tylko nie myślicie długofalowo, każdy dba o własny interes i jeden przed drugim chce być lepszy od drugiego w oczach scrum mastera więc wzajemnie sobie utrudnia życie
@nad__czlowiek: co
@nad__czlowiek: Nie wiem jak teraz, ale kiedyś to było najbardziej zabetonowane środowisko, gdzie studia może skończyłeś, ale żeby się dostać na aplikacje bez znajomości to graniczyło z cudem. A bez aplikacji to zostawałeś radcą prawnym zarabiającym ochłapy. Jeszcze
A tylko programiści najlepiej znają się (poza wyżej wymienionymi, dodatkowo) na:
- historii
- wojnie
Jak takie coś można rozegrać:
- trzeba znaleźć przypadki gdzie jakiś błąd informatyczny