Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #programista25k #pracbaza #java #pracait #kryzysit #korposwiat

Patrzcie jaki ze mnie Nostradamus xD Ledwie napisałem posta o tym jak was wyzyskują na śmieciówce B2B a tu kolejna aferka i brak wypłat xD

Napisałbym zwolnienia ale... przecież ludzie na B2B nie mają żadnych praw bo nie są pracownikami tylko kontraktorami ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) Po prostu z dnia na dzień ich się poinformowało że nie dostaną kasy.

Zapisy w umowie na b2b przecież ich chronią!!! ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
nad__czlowiek - #programowanie #programista15k #programista25k #pracbaza #java #praca...

źródło: PPBIT

Pobierz
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nad__czlowiek: a jakie to zapisy w umowie b2b chronią przed brakiem przydzielania zadań?
Jedyne płatny urlop czy jak to tam się nazywa - płatne dni bez świadczenia usług. Jeśli jest w systemie, to w------e i logujesz na to, a jak się nie podoba, to zapraszamy do cywilnego xD
  • Odpowiedz
obchodzić system podatkowy.

@tonawegla: no jak ktoś lubi być posuwany bez mydła na progach podatkowych z wysokościami, które pasują może najdurniejszym, odmóżdżonym i odkorowanym prolom od łopaty, to jego sprawa. enjoy 32% od co najmniej połowy roku
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: po to jest 5 szmaciarni po drodze, że nawet jak taki Roche nie płaci to twoja kontraktowania ci płaci tak jak jest w umowie. A jak w umowie płacą ci od godzin zrobionych w firmie docelowej to xd, że ktoś coś takiego podpisał. Same wady pracy w kontraktornii bez żadnych zalet jak płacona ławka albo płacenie, gdy klient docelowy nie płaci
  • Odpowiedz
Myślę że tak bo to rzeczywiście bardzo duże straty dla budżetu państwa.

@tubkas12: Jakby budżet miał na tym straty to by już to dawno ukręcili. Ale tak się składa że ktoś mądry w rządzie sobie to policzył i dlatego wie, że państwu ludzie na B2B też się opłacają.
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: matematyka nigdy nie była twoją mocną stroną, co?
1. Stawki podatku są progresywne.
2. Jeśli ktoś na B2B wystawia fakturę na 20k netto to na UoP nie dostawał by tyle tylko te 20k byłoby kosztem pracodawcy. Więc brutto by miał jakieś 17k lub jeszcze mniej - zależy od tego jak pracodawcy liczy sobie urlopy.
  • Odpowiedz
@echelon_: logika nie była twoja mocną stroną co?

pracodawca nie liczy koszt pracodawcy = netto b2b bo wtedy musiałby dać tyle samo kasy. Jaki wtedy ma interes? Żaden

Dlatego liczy brutto UoP = netto b2b i oszczędza 2-3k kosztu pracodawcy od łebka. O to chodzi w b2b to optymalizacja głównie dla pracodawcy a nie pracownika
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: mój poprzedni pracodawca liczył 0,95 kosztów = netto na fakturze. Skąd te 0,95? Bo to w sumie było liczone dla przejścia z UoP na B2B i te 5% to "koszta operacyjne" cokolwiek to znaczy. Słyszałem też teorie o tym że niby na b2b płacą wiecej niz koszt na UoP bo brak urlopów i L4 więc i tak sumarycznie będą do przodu. Redukcja kosztów sugerując ludziom b2b zamiast UoP to
  • Odpowiedz
@trololo55: o ile będzie chciał cię zatrudnić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
klient zagraniczny na pewno zatrudni jakiegoś polaka
a polski klient dziwnym trafem nie ma otwartej rekrutacji ale po kontraktorniach szuka 20 ludzi
  • Odpowiedz
@tubkas12: Jakby budżet miał na tym straty to by już to dawno ukręcili. Ale tak się składa że ktoś mądry w rządzie sobie to policzył i dlatego wie, że państwu ludzie na B2B też się opłacają.

@Khaine: nie no teraz to już p---------ś, pewnie do wałów jest im to potrzebne
  • Odpowiedz
nie no teraz to już p---------ś, pewnie do wałów jest im to potrzebne

@Boska_Klaudia: B2B płacą więcej PITu niż UOPy i nie generują przy tym żadnych kosztów, bo nie trzeba im wypłacać L4 itd.
  • Odpowiedz