Wpis z mikrobloga

@AntyKuc: jak chcesz się wgryźć w to co leży na niskim poziomie wszelkich metod statystycznych to bez dobrego przerobienia algebry liniowej tego nie zrozumiesz

Wiem, bo sam nie do końca rozumiałem mimo dobrych ocen na studiach i w końcu p---------m dejta sajens ( ͡° ͜ʖ ͡°)

I nie, nie mówimy o algebrze liniowej ze szkoły średniej
  • Odpowiedz
@wafel93: ja to w ogóle się dziwię, że ludzie czytają źródła dot. informatyki po polsku. Już na studiach ciężko było mi to przeboleć, ale szczególnie w takim data science/engineeringu tyle terminów ma tak dziwne (a nawet nie ma) tłumaczenia, że łapię się za głowę. Ale co kto lubi, ja już mówię w polglishu na dobre
  • Odpowiedz
@kawalerka15k: Ja to ze studiów mało co pamiętam. Jedyne co pamiętam, że liczyłem jakieś macierze, całki iksy dupiksy, ale jakbyś mi to teraz dał to bym pewnie poległ, dlatego chce się tego nauczyć od podstaw.
  • Odpowiedz
  • 1
Mieczysław Krąpiec

@pa6lo:

Życiński

Mam gdzieś jeszcze Hellera, jakbyś chciał :D. Tak, kilku rzeczy brakuje np. Deep Learning Goodfellowa, czy wspomnianych przez Ciebie pozycji, ale zbiór wciąż się poszerza.
  • Odpowiedz
@kawalerka15k: te jestem w szoku. Wydajne mi się, że nauka po polsku to ograniczenia się tylko na rynek lokalny. Ciężko będzie współpracować z obcokrajowcami jak nie będzie się znało terminologii
  • Odpowiedz