Wpis z mikrobloga

#it #programowanie #programista15k #naukaprogramowania #sztucznainteligencja #python #literatura #czytajzwykopem

Hej, wielokrotnie dostaję wiadomości od użytkowników Wykopu z pytaniem, o materiały do nauki Data Science i powiązanych dziedzin. Prawdą jest, że wszystko jest w Internecie. Wiem też, że wykopki z reguły nie korzystają z książek o programowaniu i it. Ja jednak je wręcz ubóstwiam. Akurat robię przemeblowanie w gabinecie, więc postanowiłem Pokazać Wam, co przeczytałem w tematyce Python/AI/Matma i Filozofia AI, ciągu ostatnich 3-4 lat, w formie papierowej. W formie elektronicznej pewnie było tego 20x więcej.

Podzieliłem książki na 6 grup. Od lewej:

- ogólne książki związane z Pythonem (btw. ta największa na górze to mój pierwszy kontakt z tym językiem, po przeczytaniu całej plus sporej ilości materiałów z Internetu dostałem 1 pracę ponad 6 lat temu. Bardzo ją polecam)
- techniczne książki dotyczące AI/ML/NLP itd (właśnie widzę, że brakuje czegoś z Computer Vision. Trzeba to nadrobić)
- książki dotyczące chmury, potoków danych, kubernetesów i Hadoopa
- książki dotyczące filozofii nauki w kontekście AI, jest tam sporo filozofii języka dla nlp czy epistemologii, oraz zestaw klasycznych tekstów z filozofii informatyki, jak papery Moora czy Turinga
- matematyka (w tym statystyka, złożoność obliczeniowa czy kryptologia)
- bazy danych i SQL

W komentarzach wrzucę zbliżenia. Gdyby ktoś był zainteresowany wymienionymi pozycjami i prosił o opinię/recenzję lub pomoc w dobraniu czegoś pod swoje potrzeby, służę pomocą. Jest tam sporo bardzo interesujących perełek.

Pozdro mordki :)
JamesJoyce - #it #programowanie #programista15k #naukaprogramowania #sztucznaintelige...

źródło: att.2Fviy6B3kFXAu4_Zr63cMjZ0Bud8gsMMvTshBreu6IA

Pobierz
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JamesJoyce: Dużo książek i w związku z tym dużo człowiek zapomina, gdy wiedza jest nieużywana. Więc jaką masz strategię odzyskiwania zaginionej wiedzy? Anki, fiszki, te książki jeszcze raz czytasz?
  • Odpowiedz
  • 0
@eU2MO: tak, mam notatki porobione. Np Regresja jakaś - lista książek wraz z nr stron. Poza tym, mam bardzo dobrą pamięć. Dodatkowo, korzystam np. z ciekawych fragmentów kodu z repo załączonego do książki, które robi coś za mnie. Mam notatki takich snippetów.
  • Odpowiedz
ciągu ostatnich 3-4 lat

@JamesJoyce: Gratuluje! Też kiedyś kolekcjonowałem książki (Helion rlz).
Problem jest taki, że w IT wszystko co starsze niż 2 lata często jest już mocno nieaktualne. W przypadku frameworków i języków to pewnikiem. Niektórzy mówią, że algorytmy i teoria będą ponadczasowe ale w przypadku algorytmów i metod w AI to obecnie również się to szybo dezaktualizuje, bo rozwój tak zapierdala że algorytmy stosowane 2 lata
  • Odpowiedz
  • 1
@enten:

wszystko co starsze niż 2 lata często jest już mocno nieaktualne

Oj nie wszystko. Matma jest taka sama, statystyka też, podstawowe rodzaje modeli AI również są te same. Zgadzam się jednak z tym, że sporo pozycji traci na wartości z biegiem czasu.
  • Odpowiedz
Matma jest taka sama, statystyka też, podstawowe rodzaje modeli AI również są te same.

@JamesJoyce: tylko co Ty zrobisz na rynku z samą matmą i statystyką?
Podstawowych rodzajów modeli też nikt bezpośrednio nie stosuje właśnie dlatego bo są przestarzałe
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: ja akurat nie mam książek fizycznych, zbieram półlegalnie PDFy na ebooka. Polecam w zasadzie wszystko od O'Reilly na co się człowiek natknie oraz szczególnie Designing Data-Intensive Applications (zdziwiło mnie, że tego nie masz)
  • Odpowiedz
  • 1
@w__k: Haha tak się składa, że miałem zajęcia z Rasiową. A ja kupiłem jej książkę, bo polecała :D Grzegorczyk nie jest tragiczny, zwłaszcza, jak już coś wiesz. Swego czasu robiłem dużo z różnymi logikami, ale wtedy byłem biednym studentem i nie stać mnie było na Kripkego 60 stron za 120 zł.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Życiński xD A gdzie Mieczysław Krąpiec i jego dzieła? Tak na serio, to przyzwoity zbiór, chociaż brakuje Norvig & Russell "SI. Nowe spojrzenie" albo Jurafsky & Martin (chyba tylko ang.). Tunstalla i kilka innych też mam na półce. Z cegieł do Pythona wolę "Fluent Python" Ramalho.
  • Odpowiedz