Wpis z mikrobloga

Cześć Mircy, jestem swiezo po operacji #acl i szyciu #lakotka i mam 2 pytania

1. Jak to jest z tym obciazaniem kolana? Niektorzy fizjo mowia ze przez 6 tygodni nie obciazac, niektorzy ze obciazac a moj lekarz nic na ten temat mi nie powiedzial.

2. Po wstaniu z łóżka dostaje ostrego bólu głowy, miał ktoś tak podobnie? Da sie cos z tym zrobic? Tabletki nie pomagaja, a operacje miałem pod znieczuleniem częściowym (igła w kręgosłup)

#fizjoterapia #medycyna #zdrowie #pytaniedoeksperta #kolano
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Adece:

a moj lekarz nic na ten temat mi nie powiedzial.

Kiedy nie możesz się zdecydować, które postępowanie jest właściwe xD

Co do punktu drugiego skonsultuj się koniecznie ze swoim lekarzem prowadzącym jutro.
  • Odpowiedz
1. Jak to jest z tym obciazaniem kolana? Niektorzy fizjo mowia ze przez 6 tygodni nie obciazac, niektorzy ze obciazac a moj lekarz nic na ten temat mi nie powiedzial.

@Adece: To jest jak wróżenie z fusów. Każdy organizm/ciało jest inne, więc musisz sam zdecydować. Ja bym próbował stopniowo obciążać kolano aby powoli je przyzwyczajać do tego właśnie obciążenia - tkanki się wzmocnią, tak mi się wydaje.

2. Po wstaniu
  • Odpowiedz
@Adece: kawy się napij, może Pomoże na ból głowy.

Ja miałem tak silny, że omal się nie w-------m i nie obrzygałem. Protip o kawie dostałem od koleżanki, która mówiła o znieczuleniu w kręgosłup i bólu głowy w kontekście porodu.

Leżeć i czekać, a spróbuj też kawy albo coś z kofeiną.
  • Odpowiedz
@Adece: apety nie pamiętam, mogłem mieć słaby na początku, ale po dobie w domu już czułem się lepiej (minus ból nogi oczywiście, bo trochę bolała przez jakiś czas)
  • Odpowiedz
Siema! możesz oderwać operowaną nogę od łóżka ? jestem czwarty dzien po operacji a noga jakby przyklejona mimo ćwiczeń już od drugiego dnia chodzenia o balkonie/kulach. Szyta łękotka i przeszczep z mięśnia udowego do ACL. Obrzęk nadal spory ale zastanawia mnie ten totalnie zablokowany czworogłowy..:D
  • Odpowiedz
@gawor: w momencie operacji musiałeś mieć bardzo słabe mięśnie i stąd ten stan, miałem podobnie z czasem wszystko wróciło do normy, ale pamiętam kilka dni po operacji jakim sukcesem było utrzymanie operowanej nogi kilka sekund w górze xd
  • Odpowiedz