Marvel7
#programowanie #programista15k #programista25k #praca #polska
Moja firma zwolniła właśnie większość programistów. Policzyli kasę i wyszło że w Indiach za 1/3 ceny Polaka zrobią to samo. A jak coś zepsują to ci co zostali będą poprawiać. I teraz ci co zostali grzecznie pracują w strachu bo boją się że stracą prace a na rynku roboty nie ma XD śmieszny widok.
26
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
LuckyLuke_2776
Policzyli kasę i wyszło że w Indiach za 1/3 ceny Polaka zrobią to samo.

@Marvel7: Żebym z hindusami nie współpracował, to bym ci uwierzył.
197
srgs
@Marvel7: brzmi jak sytuacja z okolic ostatniego kryzysu
64
TheTostu
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
40
szszszszszszsz
szszszszszszsz
@Marvel7: U mnie w firmie zwolnili 9/10 programistów a kod piszą bajciarze z wykopu razem z AI. Pozostała 1/10 programistów nawet nie piśnie i sie nie upomina że firma nie płaci faktur. Wszystko hula zajebiście! (Ja sie nie odzywam, niby jestem scrum masterem, ale chyba nikt nie pamięta czym się zajmuje więc wole się nie wychylać)
32
WyjmijKija
WyjmijKija
@Marvel7: firma stwierdziła, że lepiej przenieść development do Indii? Nowe, nie znałem.
10
MilionoweMultikonto
@JanTadeusz: tego kryzysu który sobie wymyślili żeby odstraszać młodych od wyboru kariery w IT xD
8
LuckyLuke_2776
@tellet: Dokładnie tak. Niby normalni ludzie, nie ma co generalizować no ale kurde ( ͡° ͜ʖ ͡°) kto z nimi współpracował dłuższy okres, ten się w cyrku nie śmieje. U mnie doszło do tego, że klienci mojej międzynarodowej firmy dają do zrozumienia, że nie chcą ich w zespole, ubierając to elegancko w korporacyjne słowa typu "potrzebujemy zwiększyć obszar działań w UE, centralizujemy biznes w europie" itp.
8
YouCanCallMeBillieGates
@TheTostu: pominąłeś punkt w którym ci którzy te oszczędności wymyślili albo dawno już są wyżej albo dzięki nim w----------i do kolejnej, lepiej płatnej posady ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie jestem w IT ale już o innych super krótkowzrocznych decyzjach się nasłuchałem, że to głowa mala
5
Boska_Klaudia
@Marvel7: możliwe że tak było
3
ATAT-2
ATAT-2
@Marvel7: Pracowanie ze 'specjalistami IT' w Indiach to najgorsze przeżycie zawodowe jakie miałem.

Pamiętam jak pracowaliśmy z ichniejszymi testerami przy jednym produkcie i widzimy w uj zgłoszonych błędów. Myślimy, spoko - dobrą robotę robią, produkt niestabilny.

Potem zaczęliśmy się zagłębiać w treści
3
PlesniakPospolity
PlesniakPospolity
Moja firma zwolniła właśnie większość programistów

@Marvel7: CEO tej firmy dostał w łeb i obudził się po 10 latach? Outsource pajetów był modny lata temu i nic dobrego z tego nie wyszło. Słaba jakość, lenistwo i cwaniactwo, problemy kulturowe i językowe.
3
Wiesmin
@Marvel7 więcej czasu tracę na poprawianie hindusów niż jakbym sam coś naprawił... firma na tym dobrze nie wyjdzie.
2
Majkel2008
Majkel2008
@Marvel7: za 1/3 ceny Polaka zrobią w tydzień to, co Polak zrobi w pół dnia. Pod warunkiem, że zatrudnisz Polaka żeby ich pilnował ( ͡° ͜ʖ ͡°)
2
sonoitaliano
@Marvel7: Konkurencją dla Polski nie są Indie a np Rumunia/Bułgaria.
Jeśli historia nie jest wyssana z palca to wszyscy programiści za miesiąc będą już na Linkedinie wpisani do innej firmy.
Firmy chcą płacić jak najmniej, ale chcą też mieć zrobione, chcą mieć ludzki kontakt pomiędzy szczeblami zarządzania i nie lubią być okłamywani.
Hindusi którzy są w stanie to zapewnić w większości nie zostają w Indiach i pracują nie za hinduskie
2
JanTadeusz
@srgs jakiego kryzysu
1
uzytkownik_wykop_pl
uzytkownik_wykop_pl
@WyjmijKija: ~2012-2015
1
JayCube
Policzyli kasę i wyszło że w Indiach za 1/3 ceny Polaka zrobią to samo

@Marvel7: Tak jest, Dopuki potrzebujesz srednio ogarnietych juniorow. Jak tylko indyjski junior nazbiera latek pracy to ucieka do lepiej platnej pracy...
1
tellet
Żebym z hindusami nie współpracował, to bym ci uwierzył.

@LuckyLuke_2776: też się zradykalizowałeś w poglądach? XD
Ja miałem tak, że jak zaczynałem to otwarcie, miło, w końcu to tacy sami ludzie jak my.
Pod koniec to już był etap palenia wiosek i zrzucania atomówek xD
1