Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #programista25k #praca #polska
Moja firma zwolniła właśnie większość programistów. Policzyli kasę i wyszło że w Indiach za 1/3 ceny Polaka zrobią to samo. A jak coś zepsują to ci co zostali będą poprawiać. I teraz ci co zostali grzecznie pracują w strachu bo boją się że stracą prace a na rynku roboty nie ma XD śmieszny widok.
Marvel7 - #programowanie #programista15k #programista25k #praca #polska 
Moja firma z...

źródło: young-guy-developer-in-red-clothes-working-with-computer-at-home-office

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
@Marvel7: U mnie w firmie zwolnili 9/10 programistów a kod piszą bajciarze z wykopu razem z AI. Pozostała 1/10 programistów nawet nie piśnie i sie nie upomina że firma nie płaci faktur. Wszystko hula zajebiście! (Ja sie nie odzywam, niby jestem scrum masterem, ale chyba nikt nie pamięta czym się zajmuje więc wole się nie wychylać)
  • Odpowiedz
Policzyli kasę i wyszło że w Indiach za 1/3 ceny Polaka zrobią to samo

@Marvel7: Tak jest, Dopuki potrzebujesz srednio ogarnietych juniorow. Jak tylko indyjski junior nazbiera latek pracy to ucieka do lepiej platnej pracy...
  • Odpowiedz
@Marvel7 rozumiem, że każde pokolenie uczy się tego od nowa, więc streszczam przebieg wydarzeń cyklu hinduskiego:

1. Korpo robi dobre produkty przez kilka lat w oparciu o wykwalifikowaną zachodnią kadrę
2. Myślą, że mają już wszystkie procesy i wyzwania za sobą, przechodzą do cięcia kosztów
3. Zastępują w projektach programistów hindusami i filipińczykami z outsourcingu. Większość z nich pochodzi z ichniejszych "bootcampów" i krótkich kursów uczących jak lepić stringi i udawać, że umiesz programować.
5. Zaczynają się problemy ze strefami czasowymi, koordynacją zadań w międzynarodowych zespołach, #!$%@?ą jakością kodu. Większość pracowników nie umie sobie poradzić z jakimkolwiek niestandardowym zadaniem wykraczającym poza to, co znajdziesz w 5 minut w google, nie mają pojęcia o
  • Odpowiedz
@TheTostu: pominąłeś punkt w którym ci którzy te oszczędności wymyślili albo dawno już są wyżej albo dzięki nim #!$%@? do kolejnej, lepiej płatnej posady ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie jestem w IT ale już o innych super krótkowzrocznych decyzjach się nasłuchałem, że to głowa mala
  • Odpowiedz
Żebym z hindusami nie współpracował, to bym ci uwierzył.

@LuckyLuke_2776: też się zradykalizowałeś w poglądach? XD
Ja miałem tak, że jak zaczynałem to otwarcie, miło, w końcu to tacy sami ludzie jak my.
Pod koniec to już był etap palenia wiosek i zrzucania atomówek xD
  • Odpowiedz
@tellet: Dokładnie tak. Niby normalni ludzie, nie ma co generalizować no ale kurde ( ͡° ͜ʖ ͡°) kto z nimi współpracował dłuższy okres, ten się w cyrku nie śmieje. U mnie doszło do tego, że klienci mojej międzynarodowej firmy dają do zrozumienia, że nie chcą ich w zespole, ubierając to elegancko w korporacyjne słowa typu "potrzebujemy zwiększyć obszar działań w UE, centralizujemy biznes w europie" itp.
  • Odpowiedz
@Marvel7: Pracowanie ze 'specjalistami IT' w Indiach to najgorsze przeżycie zawodowe jakie miałem.

Pamiętam jak pracowaliśmy z ichniejszymi testerami przy jednym produkcie i widzimy w uj zgłoszonych błędów. Myślimy, spoko - dobrą robotę robią, produkt niestabilny.

Potem zaczęliśmy się zagłębiać w treści
  • Odpowiedz