Wpis z mikrobloga

Dlaczego jak płacę za butelkę wody, to płacę tą zasraną kaucję pieniędzmi, które mógłbym wydać w każdy inny sposób, w każdym innym miejscu. Dlaczego natomiast te pieniądze są "zwrcane" jako bon do konkretnego sklepu, w którym zwram te butelki. Według mnie to i tak jest wymuszenie bo nie mogę wtedy tych pieniędzy wydać jak ja chcę, tylko jestem zmuszony do wydania w konkretny sposób

#kaucja #panstwozdykty
  • 81
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Drizztek: mnie to przekonało do zamontowania filtrów i zainwestowania w soda stream, wie poradzić sobie można.

Natomiast nie zmienia to faktu, że forma wprowadzenia kaucji w Polsce to jakiś dramat - osiedla czy miejscowości bez sklepów wielkopowierzchniowych są zazwyczaj z automatu odcięte, w mieszkaniu nie ma gdzie składować niezgniecionych butelek, sklepy robią co mogą by utrudnić oddanie pieniędzy w gotówce, a na koniec śmieci drożeją, bo tracą surowiec do recyklingu...
  • Odpowiedz
@garm_ ciężko mi się do tego odnieść bo to abstrakcyjny problem, ale jeżeli np te kaucje sprawiły że zainwestowałeś w soda stream (szkoda, że nie dafi. Bo dafi to polska firma) to znaczy że system działa.
  • Odpowiedz
@Drizztek: tylko to jest dalej obchodzenie problemu, nie każdego stać.

Jeżeli system ma działac, musi być maksymalnie wygodny dla użytkownika końcowego.
  • Odpowiedz
Jednak można

@Marcin_xDD: a ok, bo wydawało mi się, że o kasie nic nie było na kuponie. No, ale nadal bez sensu, że do wykorzystania w konkretnym sklepie, na kasie z kasjerką i przez 30 dni.
  • Odpowiedz
@djtartini1: Mylisz zwrot kaucji (50gr sztuka) z prezentem od Lidla za śmieci (10gr za butelki i puszki niekaucyjne). Nawet jak taki bon weźmiesz, masz na nim rozpisane ile zostało przyjętych opakowań kaucyjnych z podziałem na puszki i butelki, oraz ile opakowań niekaucyjnych (czyli zwykłych śmieci), również z podziałem na puszki i butelki.

Za te pierwsze masz prawo uzyskać zwrot w gotówce, za te drugie nie - bo to taka forma
  • Odpowiedz
nie kupuj produktów w butelkach. Tylko straty mogą coś zmieni

@GladysDelKarmen: tu się pojawia błędne koło spi*******a

produkat jest w butelce plastikowej

wchodzi kaucja, żeby plastik nie trafiał do środowiska tylko był oddawany
  • Odpowiedz