Wpis z mikrobloga

• 815
Już mnie w-------ą te przepisiary. Ile ma pojemności szklanka? Jaka mąką? Ile to szczypta? Jak wygląda średnie jajco? Nosz kurba, z racji harmonogramu pracy mojej różowej, to ja jestem kucharzem w naszym związku. Chłop, jak daje przepis, to jak komendant na własnym posterunku. 600 gramów mąki tipo dopio zero, możesz używać też 550, ale najlepiej bierz włoską Caputo, ale z Divella Rimacinata też Ci wyjdzie. Jeżeli na chacie masz 25 stopni to daj 1.5g drożdży, jak bliżej 30, to używaj 1 gram drożdży. 15 GRAMÓW soli, 375 GRAMÓW wody 12 gramów oliwy. I nie dodawaj mąki w trakcie wyrabiania ciasta, bo jest dobre i takie ma być. Tymczasem baby picrel. TCZY DUŻE SZKLANKI MONKI, mała szklaneczka wody, tak trochę tylko oliwy. Jezus, no nie wytrzymam zaraz.
#rozowepaski #gotujzwykopem
Krachu - Już mnie w-------ą te przepisiary. Ile ma pojemności szklanka? Jaka mąką? Il...

źródło: comment_16615315825QY6mGJGC4N6zyo8JoAubx.jpg

Pobierz
  • 269
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sachees: a ponieważ ludzie kupują jajka przeważnie w sklepach to masz to oznaczenie podane na wytłaczankach i od gramatury zależy cena za sztukę jajka
  • Odpowiedz
@SpaceMonkey: kostka, mój drogi, w starych przepisach to 250g - niezależnie czy to było masło, czy margaryna. Dopiero w latach bodaj dwutysięcznych lub lekko później kostka masła została zmniejszona do 200g, podczas gdy margaryna nadal jest sprzedawana w kostka 250g
  • Odpowiedz
ponieważ ludzie kupują jajka przeważnie w sklepach

@moll: a to jest bardzo względne - na przykład większość mojej rodziny albo kury hoduje, albo jajka kupuje od takich właśnie gospodyń ¯\_(ツ)_/¯ - stąd moim zdaniem przywiązywanie się do "rozmiarów" to obrzydliwy amerykanizm
  • Odpowiedz
@Sachees: to nie jest amerykanizm. W starych polskich przepisach od babci też mam podane małe/duże jajka - chodzi min. o ilość białka jaja. W zależności od wielkości jajka będzie to inna wilgotność i plastyczność ciasta.

Jeszcze wracając do szklanek. Już widzę jak się pieklicie, że mąka zamiast w gramach jest podawana w mililitrach xD mąka w zależności od rodzaju ma inną gramaturę i dlatego podanie "szklanki mąki" jest w wielu
  • Odpowiedz
@moll Jak pisałem wcześniej przepisy z gramatura podają wagę masła więc nie ma tego problemu( ͡º ͜ʖ͡º) Używam takich przepisów dla swojej wygody a nie dlatego że nie potrafię piec. Nie trzeba być mistrzem kuchni aby ogarnąć że mąki jest za mało albo masła. Przecież jak mam podana wagę to odważam idealnie co do grama
  • Odpowiedz
Moja picka za każdym razem jest identyczna

@Krachu: to by tłumaczyło czemu moja picka raz jest super, a raz nie nadaje się do jedzenia XD Muszę przestać wymyślać koło na nowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Krachu: a złapiesz między palce 250g soli?

W kuchni chodzi o standaryzację i powtarzalność.

W kuchni chodzi o chęci i czerpanie przyjemności z przygotowania swojej potrawy. Ciekawe w ogóle że o standaryzacji i powtarzalności w kuchni wysrywa się osoba, która myśli że przesypie szklankę szczyptą
  • Odpowiedz
TCZY DUŻE SZKLANKI MONKI, mała szklaneczka wody, tak trochę tylko oliwy.

@Krachu: Gotowanie to nie jest inżynieria precyzyjna na CNC xD Absolutnie nic sie nie stanie jak zamiast 200ml wody dodasz 220 xD

co do milimetra, inaczej są problemy, jak z większością działalności kreatywnych czy improwizowanych.

@arinkao: to jest akurat dziwne, bo cała masa zjawisk technicznych nie zachodzi w sposób proporcjonalny, nawet ci zbyt techniczni powinni to czuć
  • Odpowiedz
W kuchni chodzi o standaryzację i powtarzalność.

@Krachu: Chyba w kuchni jakiejś baby, która karmi hurtowo kaszojady ta samą papka, przez 7 dni w tygodniu, bo inaczej zasrają więcej pampersów niż jest na to przewidziane.
  • Odpowiedz