Już mnie w-------ą te przepisiary. Ile ma pojemności szklanka? Jaka mąką? Ile to szczypta? Jak wygląda średnie jajco? Nosz kurba, z racji harmonogramu pracy mojej różowej, to ja jestem kucharzem w naszym związku. Chłop, jak daje przepis, to jak komendant na własnym posterunku. 600 gramów mąki tipo dopio zero, możesz używać też 550, ale najlepiej bierz włoską Caputo, ale z Divella Rimacinata też Ci wyjdzie. Jeżeli na chacie masz 25 stopni to daj 1.5g drożdży, jak bliżej 30, to używaj 1 gram drożdży. 15 GRAMÓW soli, 375 GRAMÓW wody 12 gramów oliwy. I nie dodawaj mąki w trakcie wyrabiania ciasta, bo jest dobre i takie ma być. Tymczasem baby picrel. TCZY DUŻE SZKLANKI MONKI, mała szklaneczka wody, tak trochę tylko oliwy. Jezus, no nie wytrzymam zaraz. #rozowepaski #gotujzwykopem
@Krachu dobry robiłem i chleb ten z USA też 3 dni i zawsze albo dosypuje ale daje więcej wody, musisz testować i się uczyć. Wypieki jak i cała kuchnia jest na wyczucie niegdy nie będziesz miał tej samej mąki, mięsa itp.
@moll: napisałaś też że to bez znaczenia jeżeli przez cały przepis używasz tej samej szklanki. Dodaj do tego łyżki różnej objętości, i zamiast dodać do ciasta powiedzmy 400g mąki i 100ml mleka, dodasz 350g mąki, i 130ml mleka. i tak oto z proporcji 4:1 robi się 35:13 ~ 2.7 : 1 To już zrobi różnicę
@Krachu moje szklanki mają i kubki mają po 300, kiedyś słyszałem że stara szklanka miała 200 a nowa 250. Dlatego jak widzę przepis na z-----e szklanki po prostu przestaje czytać i szukam innego przepisu
@Sachees: ehh... coraz więcej amatorów pcha się do zabawy. Jajka, do sprzedaży w sklepach, klasyfikuje się według gramatury:
Wielkość jajek sklasyfikowana jest w następujący sposób: S – małe, o wadze poniżej 53g. M – średnie, o wadze 53g – 63g. L – duże, o wadze 63-73g. XL – bardzo duże, o wadze powyżej 73g.
A jak ktoś miał swoje jajka lub ma stare przepisy to się właśnie pisało, czy użyć
Skoro Slawosz nigdzie już nie poleci robię predykcję że w ciągu <18 miesięcy będzie rozwód z posłanką atencjuszką - ona chciała być żoną astronauty a nie jakiejś popierdułki
#rozowepaski #gotujzwykopem
źródło: comment_16615315825QY6mGJGC4N6zyo8JoAubx.jpg
Pobierzhttps://en.wikipedia.org/wiki/Cup_(unit)
i tak oto z proporcji 4:1 robi się 35:13 ~ 2.7 : 1
To już zrobi różnicę
miłego wieczoru!
@moll: Czyli jaki? Sam hoduję kury i jaki rozmiar zniosą, taki zniosą.
Wielkość jajek sklasyfikowana jest w następujący sposób:
S – małe, o wadze poniżej 53g. M – średnie, o wadze 53g – 63g. L – duże, o wadze 63-73g. XL – bardzo duże, o wadze powyżej 73g.
A jak ktoś miał swoje jajka lub ma stare przepisy to się właśnie pisało, czy użyć