Wpis z mikrobloga

  • 816
Już mnie #!$%@?ą te przepisiary. Ile ma pojemności szklanka? Jaka mąką? Ile to szczypta? Jak wygląda średnie jajco? Nosz kurba, z racji harmonogramu pracy mojej różowej, to ja jestem kucharzem w naszym związku. Chłop, jak daje przepis, to jak komendant na własnym posterunku. 600 gramów mąki tipo dopio zero, możesz używać też 550, ale najlepiej bierz włoską Caputo, ale z Divella Rimacinata też Ci wyjdzie. Jeżeli na chacie masz 25 stopni to daj 1.5g drożdży, jak bliżej 30, to używaj 1 gram drożdży. 15 GRAMÓW soli, 375 GRAMÓW wody 12 gramów oliwy. I nie dodawaj mąki w trakcie wyrabiania ciasta, bo jest dobre i takie ma być. Tymczasem baby picrel. TCZY DUŻE SZKLANKI MONKI, mała szklaneczka wody, tak trochę tylko oliwy. Jezus, no nie wytrzymam zaraz.
#rozowepaski #gotujzwykopem
Krachu - Już mnie #!$%@?ą te przepisiary. Ile ma pojemności szklanka? Jaka mąką? Ile ...

źródło: comment_16615315825QY6mGJGC4N6zyo8JoAubx.jpg

Pobierz
  • 269
  • Odpowiedz
via Android
  • 24
@LifeReboot no i piona qmplu. Moja picka za każdym razem jest identyczna. A nie tam na oko dosypać mąki jak za rzadkie, dolać wody, jak za suche. Jakbym chciał tak improwizować to bym przepisu nie szukał
  • Odpowiedz
@Krachu: chyba powinieneś wiedzieć jakiej objętości szklanki kupiłeś. Jak nie wiesz, sprawdzasz naczyniem z miarką, albo od razu z takiego korzystasz

@Krachu: sypiesz równo z rantem, ewentualnie minimalnie mniej, jeśli się boisz że narozsypujesz

@Rachey: spoko, tylko zakładam że to polski przepis, skoro mam go po polsku i bez źródeł że jest inaczej
  • Odpowiedz
@Krachu: najlepiej kupić sobie miarkę (taki kubek z dziubkiem i podziałką) i do tego komplet miarek na mililitry, gdzie odmierzysz też mniejsze objętości. Mniej denerwujące od cudowanie ze szklankami i da się od razu odmierzyć całość
  • Odpowiedz
W kuchni chodzi o standaryzację i powtarzalność.


@Krachu: I tak i nie. W zależności od temperatury i wilgotności powietrza sam przepis na ciacho powinien się różnić.

Polecam sprawdzić np. przepis na pizzę albo chleb zimą w sezonie grzewczym i latem jak napieprza upał i jest wilgotno ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@moll: Od razu zacznijmy wszystko mierzyć w łokciach stopach kamieniach na #!$%@? nam system miar szczególnie, że szklanki nie mają opisanych pojemności, łyżkli mogą mieć różne głębokości/średnice a dodatkowo gwarantuje ci że moja szczypta to pewnie dwie twoje ale ch..j chłopski rozum przemówił ...

Ostatni bastion kobiecości upada matematyka wchodzi pod strzechy łapcie za widły palcie podręczniki, czego się tak k..a upieracie przy #!$%@? sposobach?
  • Odpowiedz
@Centuri0n: mierz w czym chcesz, co Ci będę broniła... Szczypta to tak minimalna ilość że chyba waga jubilerska będziesz gramaturę odmierzał. Co do łyżek i szklanek - jest średnia standaryzacja objętości w ml i to też nie jest czarna magia. W dodatku we własnej kuchni w końcu opanujesz na swoich narzędziach ile czego. Nie potrafisz? Kup sobie zestandaryzowane miarki, one mają opis ml/typ naczynia
  • Odpowiedz
@Krachu: jak dla mnie te super dokladne przepisy to sa dla ludzi co nie potrafią gotowac. Jak gotuje cos nowego, to przejrzę ze 3 przepisy, zeby zobaczyć jakich składnikow mniej więcej użyć i co z nimi zrobic. 12ml oliwy, chyba by mnie musialo #!$%@?, zeby to odmierzac. Soli i innych przypraw sie sypie DO SMAKU. Chyba ze nie masz wyczucia smaku, to syp dokładnie tyle ile ci napiszą, bo skąd
  • Odpowiedz
@Centuri0n: to nie są #!$%@? sposoby. Jakiego przepisu bym nie miała w rękach, to mi wychodzi. Czy mam na szklanki, czy na gramy. Kwestia doświadczenia i odpowiedniej ilości godzin w kuchni. Wtedy nawet jak w przepisie coś jest zrypane, to to wychwycisz i zrobisz dobrze, bo wiesz że czegoś brakuje albo coś jest pominięte.
Wejdzie do kuchni parę baranów co nie potrafi szklanki i łyżki obsłużyć, szczypta soli ich przerasta
  • Odpowiedz
jak dla mnie te super dokladne przepisy to sa dla ludzi co nie potrafią gotowac.


@FaterAnona: jak dla mnie to zależy co gotujesz. Jak wyrabiasz jakieś specyficzne ciasto to ten gram w tą a w tą, czy 50 ml wody, może robić różnicę. Jak smażysz jajecznicę, to faktycznie nie ma znaczenia i można robić bez przepisu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Centuri0n: jeśli coś wydaje się głupie, ale działa, to nie jest głupie

W dodatku zaproponowałam Ci rozwiązanie Twojego problemu. Zestandaryzowane miarki z opisem ml/typ naczynia, ale to widać nie trafia pod strzechy albo do świadomości wytrawnych znawców sztuki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Android
  • 4
@xfin przecież właśnie o tym piszę.
@moll składniki do picki waży się wagą jubilerską
@FaterAnona sól sypie się również by regulować pracę drożdży doktorku. Jeżeli znam precyzyjnie proporce składników, wiem ile soli zadać, by pracowały tak, jak chcę.
  • Odpowiedz
@Krachu: jak ktoś ma i lubi to czemu nie, przecież nikomu nie zabraniam. Tylko nie każdy przepis potrzebuje takiej dokładności

Ja podpuszczkę odmierzam na przykład strzykawka do podawania leków dla dzieci, bo ma idealną podziałkę
  • Odpowiedz
  • 10
@Krachu kufel =\= szklanka

Szklanka ma 250ml. Jak masz 3 różne to połóż na wadze wlewaj wodę do każdej i sprawdź która ma 250g / ml. I tej używaj w przyszłości.
  • Odpowiedz