Wpis z mikrobloga

• 815
Już mnie w-------ą te przepisiary. Ile ma pojemności szklanka? Jaka mąką? Ile to szczypta? Jak wygląda średnie jajco? Nosz kurba, z racji harmonogramu pracy mojej różowej, to ja jestem kucharzem w naszym związku. Chłop, jak daje przepis, to jak komendant na własnym posterunku. 600 gramów mąki tipo dopio zero, możesz używać też 550, ale najlepiej bierz włoską Caputo, ale z Divella Rimacinata też Ci wyjdzie. Jeżeli na chacie masz 25 stopni to daj 1.5g drożdży, jak bliżej 30, to używaj 1 gram drożdży. 15 GRAMÓW soli, 375 GRAMÓW wody 12 gramów oliwy. I nie dodawaj mąki w trakcie wyrabiania ciasta, bo jest dobre i takie ma być. Tymczasem baby picrel. TCZY DUŻE SZKLANKI MONKI, mała szklaneczka wody, tak trochę tylko oliwy. Jezus, no nie wytrzymam zaraz.
#rozowepaski #gotujzwykopem
Krachu - Już mnie w-------ą te przepisiary. Ile ma pojemności szklanka? Jaka mąką? Il...

źródło: comment_16615315825QY6mGJGC4N6zyo8JoAubx.jpg

Pobierz
  • 269
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 24
@LifeReboot no i piona qmplu. Moja picka za każdym razem jest identyczna. A nie tam na oko dosypać mąki jak za rzadkie, dolać wody, jak za suche. Jakbym chciał tak improwizować to bym przepisu nie szukał
  • Odpowiedz
@Krachu: chyba powinieneś wiedzieć jakiej objętości szklanki kupiłeś. Jak nie wiesz, sprawdzasz naczyniem z miarką, albo od razu z takiego korzystasz

@Krachu: sypiesz równo z rantem, ewentualnie minimalnie mniej, jeśli się boisz że narozsypujesz

@Rachey: spoko, tylko zakładam że to polski przepis, skoro mam go po polsku i bez źródeł że jest inaczej
  • Odpowiedz
@Krachu: najlepiej kupić sobie miarkę (taki kubek z dziubkiem i podziałką) i do tego komplet miarek na mililitry, gdzie odmierzysz też mniejsze objętości. Mniej denerwujące od cudowanie ze szklankami i da się od razu odmierzyć całość
  • Odpowiedz
W kuchni chodzi o standaryzację i powtarzalność.

@Krachu: I tak i nie. W zależności od temperatury i wilgotności powietrza sam przepis na ciacho powinien się różnić.

Polecam sprawdzić np. przepis na pizzę albo chleb zimą w sezonie grzewczym i latem jak napieprza upał i jest wilgotno ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
jak dla mnie te super dokladne przepisy to sa dla ludzi co nie potrafią gotowac.

@FaterAnona: jak dla mnie to zależy co gotujesz. Jak wyrabiasz jakieś specyficzne ciasto to ten gram w tą a w tą, czy 50 ml wody, może robić różnicę. Jak smażysz jajecznicę, to faktycznie nie ma znaczenia i można robić bez przepisu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Android
  • 4
@xfin przecież właśnie o tym piszę.
@moll składniki do picki waży się wagą jubilerską
@FaterAnona sól sypie się również by regulować pracę drożdży doktorku. Jeżeli znam precyzyjnie proporce składników, wiem ile soli zadać, by pracowały tak, jak chcę.
  • Odpowiedz
@Krachu: jak ktoś ma i lubi to czemu nie, przecież nikomu nie zabraniam. Tylko nie każdy przepis potrzebuje takiej dokładności

Ja podpuszczkę odmierzam na przykład strzykawka do podawania leków dla dzieci, bo ma idealną podziałkę
  • Odpowiedz
  • 10
@Krachu kufel =\= szklanka

Szklanka ma 250ml. Jak masz 3 różne to połóż na wadze wlewaj wodę do każdej i sprawdź która ma 250g / ml. I tej używaj w przyszłości.
  • Odpowiedz