Wpis z mikrobloga

  • 816
Już mnie #!$%@?ą te przepisiary. Ile ma pojemności szklanka? Jaka mąką? Ile to szczypta? Jak wygląda średnie jajco? Nosz kurba, z racji harmonogramu pracy mojej różowej, to ja jestem kucharzem w naszym związku. Chłop, jak daje przepis, to jak komendant na własnym posterunku. 600 gramów mąki tipo dopio zero, możesz używać też 550, ale najlepiej bierz włoską Caputo, ale z Divella Rimacinata też Ci wyjdzie. Jeżeli na chacie masz 25 stopni to daj 1.5g drożdży, jak bliżej 30, to używaj 1 gram drożdży. 15 GRAMÓW soli, 375 GRAMÓW wody 12 gramów oliwy. I nie dodawaj mąki w trakcie wyrabiania ciasta, bo jest dobre i takie ma być. Tymczasem baby picrel. TCZY DUŻE SZKLANKI MONKI, mała szklaneczka wody, tak trochę tylko oliwy. Jezus, no nie wytrzymam zaraz.
#rozowepaski #gotujzwykopem
Krachu - Już mnie #!$%@?ą te przepisiary. Ile ma pojemności szklanka? Jaka mąką? Ile ...

źródło: comment_16615315825QY6mGJGC4N6zyo8JoAubx.jpg

Pobierz
  • 269
  • Odpowiedz
@Krachu Kiedyś robiłem pancake z takiego przepisu to się nie dało ich zjeść xD

Okazało się że szklanka to 250ml, gdzie nie było to nigdzie napisane. Czubata łyżeczka proszku do pieczenia okazała się dwa razy za duża (no ale łyżeczka to łyżeczka...) aaaa szkoda gadać
  • Odpowiedz
@Krachu: a ja ci powiem mirku że #!$%@? w dokładność. To nie laboratorium i nawet jak każdy składnik zmienisz o 15% to i tak wyjdzie prawie takie samo
  • Odpowiedz
szklanka to naczynie o pojemności 250ml


@moll: @Barto_: W USA i Rosji szklanka w przepisach to 200 ml.
W Turcji 100 ml albo 200 ml
W Indiach 8 oz, czyli jakieś 236 ml.

Łyżki i łyżeczki też się różnią w zależności od kraju.
  • Odpowiedz
więc przyjmuje domyślne miary dla naszego systemu


@moll: Taaa... ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Skoro "szklanka to zawsze 250 ml" to jaki problem jest napisać 250 ml?

Na szczęście jest sporo przepisów gdzie wszystko jest podane w ludzkich jednostkach, a nie #!$%@? szklankach i łyżeczkach.
  • Odpowiedz
@Strus: bo ktoś od zawsze odmierza sobie na szklanki, więc pisze szklanka ¯\_(ツ)_/¯

i skoro wiadomo że szklanka to 250 ml, to co Ci za różnica w jakiej formie masz to podane
  • Odpowiedz
@Krachu: Serio, potrzebujesz przepisu do ciasta na naleśniki? To jest jedna z tych rzeczy które po prostu się wie, od małego człowiek przebywa to z mama to z tata to z babcia, widzi całe swoje życie jak ktoś coś robi. Temu są rzeczy które się wie i tyle, to tak samo jak by się nie wiedziało jak o rac ziemniaka
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@muak47 jak pisałem wyżej, gotuję sobie od 15 roku życia, a naleśników nigdy nie robiłem. Tez przepis picrel dalem jako poglądowy, by przedstawić patologię przepisiar.

@pieknamarion jak dasz trochę za dużo, to mozesz ubić drożdże solą, jak za mało to wyrosnie Ci pita zamiast pitcy.

@fraciu a co, jak ostateczny wynik Twoich działań w cieście ma wyjść dopiero za dwa dni? Tak średnio da się to wyczuć, bo przykladowo ciasto na picke
  • Odpowiedz
@Krachu: Ale tam nie ma żadnej patologi
Szczypta to szczypta, szklanka to 250ml, jajka średnie to M. Każdy kto choć minimalnie robi coś sobie w kuchni wie po prostu o tym i tyle
  • Odpowiedz
@Krachu: chodzi bardziej o proporcje, mniej o gramaturę do drugiego miejsca po przecinku. Odmierzasz szklanką, łyżeczką i palcami jakie masz. Postaraj się zachować wstępne proporcje. Ukręć, jak wyjdzie sraka znaczy, że trzeba trochę zagęścić, dodać mąki. Nie na raz, po trochu. Usmaż jednego. Za mało słony? dosyp soli. Za słony? Dorób ciasta, itd. Jest szansa, że i tak nie wyjdzie, ale to nie jest przepis na noviczoka czy bombę atomową. Nie
  • Odpowiedz