Wpis z mikrobloga

  • 816
Już mnie #!$%@?ą te przepisiary. Ile ma pojemności szklanka? Jaka mąką? Ile to szczypta? Jak wygląda średnie jajco? Nosz kurba, z racji harmonogramu pracy mojej różowej, to ja jestem kucharzem w naszym związku. Chłop, jak daje przepis, to jak komendant na własnym posterunku. 600 gramów mąki tipo dopio zero, możesz używać też 550, ale najlepiej bierz włoską Caputo, ale z Divella Rimacinata też Ci wyjdzie. Jeżeli na chacie masz 25 stopni to daj 1.5g drożdży, jak bliżej 30, to używaj 1 gram drożdży. 15 GRAMÓW soli, 375 GRAMÓW wody 12 gramów oliwy. I nie dodawaj mąki w trakcie wyrabiania ciasta, bo jest dobre i takie ma być. Tymczasem baby picrel. TCZY DUŻE SZKLANKI MONKI, mała szklaneczka wody, tak trochę tylko oliwy. Jezus, no nie wytrzymam zaraz.
#rozowepaski #gotujzwykopem
Krachu - Już mnie #!$%@?ą te przepisiary. Ile ma pojemności szklanka? Jaka mąką? Ile ...

źródło: comment_16615315825QY6mGJGC4N6zyo8JoAubx.jpg

Pobierz
  • 269
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
szczypta soli wagowo różni się zależnie od postaci w jakiej jest sól, ergo takie przepisy to rak

@Hylfnur:

Jakie inne postaci może mieć zmielona sól?
no są drobno zmielone sole, klasycznie, oraz są rozmaite grubo zmielone, w dużych kryształkach oraz w płatkach. Każda inna jest.

@budus2: zacznij rozkminiać po co używa się danych rodzajów, kilka przepisów sprawdzisz i już nie będziesz musiał mieć wytłumaczonej każdej najmniejszej rzeczy
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Krupier: no są drobno zmielone sole, klasycznie, oraz są rozmaite grubo zmielone, w dużych kryształkach oraz w płatkach. Każda inna jest.

@budus2:

Kryształki i płatki to nie mielona sól więc na szczyptę ciężko ją mierzyć.

Drobno zmielona od grubo zmielonej nie zrobi żadnej różnicy w smaku jeśli wciąż to będzie "wezmę trochę w dwa palce i sypnę".
@budus2: ja to widzę coraz częściej. Tak jak przechodzenie na gramatury ze względu na multicookery, które mają wbudowane wagi i żeby była większa użyteczność to nawet płyny idą w gramach