Już mnie #!$%@?ą te przepisiary. Ile ma pojemności szklanka? Jaka mąką? Ile to szczypta? Jak wygląda średnie jajco? Nosz kurba, z racji harmonogramu pracy mojej różowej, to ja jestem kucharzem w naszym związku. Chłop, jak daje przepis, to jak komendant na własnym posterunku. 600 gramów mąki tipo dopio zero, możesz używać też 550, ale najlepiej bierz włoską Caputo, ale z Divella Rimacinata też Ci wyjdzie. Jeżeli na chacie masz 25 stopni to daj 1.5g drożdży, jak bliżej 30, to używaj 1 gram drożdży. 15 GRAMÓW soli, 375 GRAMÓW wody 12 gramów oliwy. I nie dodawaj mąki w trakcie wyrabiania ciasta, bo jest dobre i takie ma być. Tymczasem baby picrel. TCZY DUŻE SZKLANKI MONKI, mała szklaneczka wody, tak trochę tylko oliwy. Jezus, no nie wytrzymam zaraz. #rozowepaski #gotujzwykopem
@budus2: a jak masz foremkę to też ma Ci podać jaki rozmiar? Jedni mają większe inni mniejsze. I co? Nie zrobisz ciasta bo do formy nie pasuje, czy specjalnie kupisz nową?
no są drobno zmielone sole, klasycznie, oraz są rozmaite grubo zmielone, w dużych kryształkach oraz w płatkach. Każda inna jest.
@budus2: zacznij rozkminiać po co używa się danych rodzajów, kilka przepisów sprawdzisz i już nie będziesz musiał mieć wytłumaczonej każdej najmniejszej rzeczy
@budus2: ja to widzę coraz częściej. Tak jak przechodzenie na gramatury ze względu na multicookery, które mają wbudowane wagi i żeby była większa użyteczność to nawet płyny idą w gramach
#rozowepaski #gotujzwykopem
@Hylfnur:
Jakie inne postaci może mieć zmielona sól?
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
@Hylfnur:
Jakie inne postaci może mieć zmielona sól?
@Krupier: chodzi o grubość mielenia
Komentarz usunięty przez moderatora
@ButtHurtAlert:
Dwie szklanki mąki to 340g! (gęstość mąki to 0,766 g/cm3, 250ml mąki to około 170g)
500g a 340g robi różnicę, to już może być pysznym ciasto lub zakalec.
@budus2: zacznij rozkminiać po co używa się danych rodzajów, kilka przepisów sprawdzisz i już nie będziesz musiał mieć wytłumaczonej każdej najmniejszej rzeczy
Komentarz usunięty przez moderatora
@budus2:
Kryształki i płatki to nie mielona sól więc na szczyptę ciężko ją mierzyć.
Drobno zmielona od grubo zmielonej nie zrobi żadnej różnicy w smaku jeśli wciąż to będzie "wezmę trochę w dwa palce i sypnę".
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
@swistak33: chcesz to kręć gówno. Ja tam wolę coś dobrego ugotować... Nie koniecznie trzymając się ściśle przepisu ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Miłego wieczoru!