Wpis z mikrobloga

  • 816
Już mnie #!$%@?ą te przepisiary. Ile ma pojemności szklanka? Jaka mąką? Ile to szczypta? Jak wygląda średnie jajco? Nosz kurba, z racji harmonogramu pracy mojej różowej, to ja jestem kucharzem w naszym związku. Chłop, jak daje przepis, to jak komendant na własnym posterunku. 600 gramów mąki tipo dopio zero, możesz używać też 550, ale najlepiej bierz włoską Caputo, ale z Divella Rimacinata też Ci wyjdzie. Jeżeli na chacie masz 25 stopni to daj 1.5g drożdży, jak bliżej 30, to używaj 1 gram drożdży. 15 GRAMÓW soli, 375 GRAMÓW wody 12 gramów oliwy. I nie dodawaj mąki w trakcie wyrabiania ciasta, bo jest dobre i takie ma być. Tymczasem baby picrel. TCZY DUŻE SZKLANKI MONKI, mała szklaneczka wody, tak trochę tylko oliwy. Jezus, no nie wytrzymam zaraz.
#rozowepaski #gotujzwykopem
Krachu - Już mnie #!$%@?ą te przepisiary. Ile ma pojemności szklanka? Jaka mąką? Ile ...

źródło: comment_16615315825QY6mGJGC4N6zyo8JoAubx.jpg

Pobierz
  • 269
@tikoczento właśnie we wpisie przemyciłem mój tajny przepis na pitcorke napletańską. Wyrabiaj 15 minut, potem 15 minut przerwy (ciasto w pojemniku), potem znowu 15 minut wyrabiania. 4h rośniecia w pudełku, potem noc w lodówce, potem osiem godzin w temperaturze pokojowej (dostosuj ilość drożdży ile tam masz stopni Celsjusza na chacie). Ciężko mi to wytłumaczyć, ale najlepiej mi ciasto pracuje podczas wyrabiania jak #!$%@? Devil's Blood na maksa i piję piwo. Smacznego. Aha,
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Krachu: chłopy i wasze problemy... Jak ktoś ma doświadczenie w gotowaniu to powinien wiele rzeczy wyczuwać "na oko". Brzmisz jak chłopak mojej koleżanki, któremu trzeba dokładnie powiedzieć ile łyżek soli wsypać do wody na makaron bo nie potrafi tego wyczuć