Już mnie w-------ą te przepisiary. Ile ma pojemności szklanka? Jaka mąką? Ile to szczypta? Jak wygląda średnie jajco? Nosz kurba, z racji harmonogramu pracy mojej różowej, to ja jestem kucharzem w naszym związku. Chłop, jak daje przepis, to jak komendant na własnym posterunku. 600 gramów mąki tipo dopio zero, możesz używać też 550, ale najlepiej bierz włoską Caputo, ale z Divella Rimacinata też Ci wyjdzie. Jeżeli na chacie masz 25 stopni to daj 1.5g drożdży, jak bliżej 30, to używaj 1 gram drożdży. 15 GRAMÓW soli, 375 GRAMÓW wody 12 gramów oliwy. I nie dodawaj mąki w trakcie wyrabiania ciasta, bo jest dobre i takie ma być. Tymczasem baby picrel. TCZY DUŻE SZKLANKI MONKI, mała szklaneczka wody, tak trochę tylko oliwy. Jezus, no nie wytrzymam zaraz. #rozowepaski #gotujzwykopem
@moll a no i tak po sam rant sypać? Ubijać? Czy tak trochę luzu zostawić jednak? Sory za spam, ale serio mnie to odpala. W kuchni chodzi o standaryzację i powtarzalność.
@Krachu: 250 to zwykła, przezroczysta szklanka. kubek ma zazwyczaj 330. mąka? zależy do czego. do pizzy tylko 00, do reszty typ 500 powinien dać radę. olej jaki chcesz, rzepakowy da radę. łyżki bez czuba. ciasto wyrabiaj aż będzie dobra konsystencja. nie trzymaj się sztywno przepisu, rób na oko (póki będzie dobre) gdy już się wprawisz.
@Krachu: też ostatnio robiłam naleśniki i trafiłam na przepis ani ;) I masz 100% racji, mam wagę, mam miarki i zdecydowanie wolę jak jest podane w dkg/ml. Dlatego też co ciekawsze przepisy mam zapisane i opisane w gramaturach nie szklankach.
Jeżeli na chacie masz 25 stopni to daj 1.5g drożdży, jak bliżej 30, to używaj 1 gram drożdży.
@Krachu: oj jak potrafię przeliczyć szklankę czy tsp i tbsp na ml to jak mnie najbardziej w-----a zostawić w temperaturze pokojowej ( ͡°͜ʖ͡°) No ale w grudniu? W czerwcu? Z włączoną klimą? Kaloryferem? ( ͡°͜ʖ͡°) A co jak ja jestem
#rozowepaski #gotujzwykopem
źródło: comment_16615315825QY6mGJGC4N6zyo8JoAubx.jpg
Pobierzszklanka to naczynie o pojemności 250ml
Średnie jajko ma rozmiar M
A szczypta to tyle co w palce złapiesz
@Krachu: i nie będzie to miało absolutnie żadnego złego wpływu na ciasto, jeżeli przez cały przepis będziesz używał tej samej szklanki ¯\_(ツ)_/¯
@Krachu: oj jak potrafię przeliczyć szklankę czy tsp i tbsp na ml to jak mnie najbardziej w-----a zostawić w temperaturze pokojowej ( ͡° ͜ʖ ͡°) No ale w grudniu? W czerwcu? Z włączoną klimą? Kaloryferem? ( ͡° ͜ʖ ͡°) A co jak ja jestem