Wpis z mikrobloga

Zarabiam 5000 zł netto miesięcznie na umowę o pracę. Nie stać mnie na kredyt na kawalerkę 25m2 pod miastem, do centrum 25km. Wynajem takiej kawalerki z rachunkami to 2500 zł, czyli polowa mojej pensji.

Jestem w top 30% najlepiej zarabiających Polaków ¯\_(ツ)_/¯

#nieruchomosci #polska #kredythipoteczny #zycie #gospodarka #zarobki #praca #pracbaza
  • 297
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

kawalerkę 25m2 pod miastem, do centrum 25km. Wynajem takiej kawalerki z rachunkami to 2500 zł

Co to za bzdury, płacę poniżej 1000 za 100 metrów, a mam właśnie niecałe 25 km do ścisłego centrum Katowic. To jest standardowa stawka w mojej miejscowości.
  • Odpowiedz
Ludzie pracujący w kołchozie kilka lat to czarna magia i masochiści

jest to nieracjonalne zachowanie, podobnie jak nieracjonalne jest nie pojsc na darmowe studia medyczne bo sie wybralo studia bilogiczne... albo skonczyc 5 lat prawa i przerzucac papierki w byle firemce... zycie jest suma irraconalnych decyzji, bo prawie nikt nie kieruje swoim zyciem tak by toczylo sie ono optymalnie, jesli 3/4 studnetow woli 2x dluzej kombinowac jak zaliczyc niz polowe z tego
  • Odpowiedz
Większość tutaj niepotrzebnie się uczepiła tych 2500 zł wynajmu za kawalerkę, jakby to była najważniejsza część wypowiedzi OPa. A smutne jest to, że zarabiając powyżej średniej krajowej nie może sobie pozwolić na własne mieszkanie.
  • Odpowiedz
@Towarzysz_Blackpill przy obecnych cenach 5 k na rękę to taka dolna półka klasy średniej. Górna półka klasy średniej to 10 k. Top o którym Ty piszesz to 15 k na rękę.
A 3 k na rękę i mniej to ubóstwo, proletariat.
3 k na rękę do 5 k to taka granica między ubóstwem, a klasa średnia.

Tak to widzę przy tych cenach.
  • Odpowiedz
Jestem w top 30% najlepiej zarabiających Polaków ¯_(ツ)_/¯

@Towarzysz_Blackpill: Na umowach o pracę. Czyli tak naprawdę wśród najsłabiej zarabiających, bo każdy kto ma wyższe zarobki ma inną umowę.
  • Odpowiedz
@Towarzysz_Blackpill: trafiłeś na szczyt problemów w tym względzie. Teraz wynajem przestanie drożeć, może wręcz dojść do krachu tj. nie będą kupowane nowe mieszkania i deweloperzy zaczną mieć problemy a wraz z nimi branża. Dla ciebie to dobra wiadomość :) ten astronomiczny dodruk pieniądza kładzie kolejne rzeczy i za rok- dwa pewnie recesja z prawdziwego zdarzenia już niecovidowa
  • Odpowiedz
@Nowystaryziel: akurat teraz z terminami coraz latwiej bo boom budowlany sie konczy. A z bidowlanka jest tak ze owszem mozesz zarobic te 6-7 k ale po pierwsze to musisz robić te 250h w miesiącu czyli nie masz zycia no i sezon trwa jakies 7-8 miesiecy a reszte czasu czyli zima to zarabiasz po 3 tysiace
  • Odpowiedz
@szynszyla2018: O przynaleznosci do klasy nie decyduja zarobki, klasa srednia jest robotnik zarabiajacy 3k ktory odziedziczyl po dziadkach ziemie pod Warszawa warta 10mln czy korposzczur zarabiajacy 12 netto ale jedyne co ma to kredyt na 30 lat?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@maczeta31: Dalece nie zarabiam 50k. Po prostu spłacam już ponad 3 lata, miałam 250k kredytu, bo uważałam że to rozsądna kwota ( ͡° ʖ̯ ͡°) Dzięki temu miałam niski kredyt, a wszystkie oszczędności szły na nadpłacanie.
  • Odpowiedz
@Towarzysz_Blackpill: Mam bardzo podobną sytuacje, w tym kraju nie da się normalnie żyć. Zarabiając mniej niż te 7 tysięcy na rękę zawsze musisz na czymś przyoszczędzić, chyba że masz drugą osobę z którą możesz dzielić wydatki. Autentycznie nie potrafię sobie wyobrazić jakim cudem ludzie zarabiają 2500-3000zł na rękę i dają radę w 2022.
  • Odpowiedz