Wpis z mikrobloga

@anonimowy_programista: Jakiego pracownika jak tam większość roboty robią :) Co do rzeczy ma czas produkcji jednego egzemplarza? Równie dobrze możemy sobie porównać ilość fabryk. Nie bardzo wiem co to ma pokazać.
Odnośnie ciekawostek to Ford model T był produkowany w 93 minuty... i to 110 lat temu!

Rozumiem, że starasz się mnie zasypać ciekawostkami, które akurat znam, ale dalej liczny w excelu się nie spinają. Możemy sobie tak zaklinać rzeczywistość.
  • Odpowiedz
Fajnie, gratuluję! Powyżej jakiej ceny uznasz, że spółka jest przewartościowana i pora z niej wychodzić?

@Jimmy_PoP: to nie jest takie proste. Jeżeli przykładowo jutro Tesla nagle wypuści swoją nową wersje FSD, do wszystkich użytkowników (obecnie w Beta programie jest już/tylko 100 tys osób) przy czym okazało by się, że nowe FSD radzi sobie już bardzo dobrze, że przez 99,9% nie potrzebna jest interwencja....

to i $2000-$3000 było by
  • Odpowiedz
Co do rzeczy ma czas produkcji jednego egzemplarza?

@Jimmy_PoP: LOL. Jak to co? Chodzi o capacity danej fabryki. To co Tesla jest w stanie produkować w 1 fabryce, inni muszą budować w 3-4 fabrykach. A koszt ich fabryk wcale nie jest 3-4 razy tańszy.

Odnośnie ciekawostek to Ford model T był produkowany w 93 minuty... i to 110 lat temu!

A może wziąłbyś pod uwagę liczbę części, stopień zaawansowania danego
  • Odpowiedz
Rozumiem, że starasz się mnie zasypać ciekawostkami, które akurat znam, ale dalej liczny w excelu się nie spinają.

@Jimmy_PoP: Ale to Ty jeszcze twierdziłeś przed chwilą, że nie ma szansy na PE na poziomie 93 do końca roku, gdzie (wykluczając black swan events), to jest raczej pewne.
  • Odpowiedz
@Jimmy_PoP: nie bedzie przede wszystkim tylu chetnych na samochody za 50-60-70k$ (marze caly czas rosna, samochody tesli nie beda tansze) to jest max 4-5mln sztuk rocznie roznych subaru, lexusow, bmw, audi, mercedesow itp musieliby miec 100% rynku samochodow sportowych, pozostale 15-20 mln sztuk to musza byc samochody budzetowe dla ludu do 20-25k$ za sztuke, nikt do budzetowych samochodow nie bedzie autopilota dokupowal, ani korzystal z robotaxi zamiast
  • Odpowiedz