Wpis z mikrobloga

@Jimmy_PoP nie rozumiem o jakie "koszty pozyskania finansowania" chodzi? Oni nie muszą nic pozyskiwać. Już pisałem że nawet ex-credits są pow 30% i są jedynym producentem branży auto praktycznie bez długów.

Jeśli to chodzi o dywidendę to posiłkuję się prognozą Solvingthemoneyproblem, który już od kilku lat bezbłędnie wszystko przewiduje i tutaj też mu wierzę
  • Odpowiedz
@Jimmy_PoP: ok, wydatki na r&d/wyprodukowany samochód. Grupa vag to jednak inna skala.
Dalej są liderami ev, a do drugiej pozycji jest przepaść i nawet nie wiadomo kto tam ja dobrą sprawę jest.
NIO ma zbliżony pomysł na model biznesowy do Tesli pod wieloma względami. I w przyszłości mogą być numerem 2. Et7 to świetny samochód, a ich masówka et5 która wystartuje w tym roku może być godnym konkurentem dla modelu
  • Odpowiedz
Jeśli to chodzi o dywidendę to posiłkuję się prognozą Solvingthemoneyproblem, który już od kilku lat bezbłędnie wszystko przewiduje i tutaj też mu wierzę

@mepps: Podeślij linka. Chętnie poczytam.
  • Odpowiedz
To jak bardzo Tesla jest do przodu niech świadczą takie fakty, że legacy makers zaczęły zgapiać od niej.

@gonzo91: Zgadza się. W tym właśnie widzę problem. Skoro Volvo potrafi zgapić jakieś rozwiązania od Tesli to w sumie inni producenci też mogą to zrobić. Tesla nie chroni swoich rozwiązań patentami.

Druga sprawa - Przecież jak taki VAG wydaje 15mld na R&D vs Tesla 2,59mld, a jak porównasz sobie market cap to Tesla
  • Odpowiedz
@Jimmy_PoP: nie powinieneś jednej firmy z drugą porównywać bo ich modele biznesowe się różnią znacząco.
Do tego jak dobrze wiesz wyceny są również nadziejami na to co firma zaoferuje w przyszłości.
Tak firmy mogą zacząć stosować podobne rozwiązania, ale gdzie wtedy będzie Tesla? Tesla od początku modelu Y stosuje megacasting do tyłu, teraz został zastosowany rowniez w przodzie. Bateria strukturalna, która jest podłogą dla zaoszczędzenia wagi. Baterię, ciągle szukanie nowych
  • Odpowiedz
Ile samochodów musi Tesla sprzedawać, żeby ich "model finansowy" się spinał i uzasadniał taką wycenę? Pytam poważnie.

@Jimmy_PoP: po pierwsze, nie można przyrównywać po prostu liczby sprzedanych aut przez powiedzmy Toyotę czy VW oraz przez Teslę, i potem przyrównywać ich wycen tak po prostu. Tesla na każdym aucie zarabia dużo więcej niż inni... i co więcej, monetyzacji tych aut wcale nie zakończyła w momencie finalizacji tranzakcji.

Tesla sprzedaje software do swoich aut.
  • Odpowiedz
@Jimmy_PoP: polecam subskrybcje kanału Tesla Daily.

By jednak szybko zrozumieć, dlaczego Tesla ma taką pozycję jaką ma, polecam np. obejrzeć Video od Tesla Daily, które co prawda ma już prawie 1,5 roku, ale dzięki temu świetnie pokazuje, ile racji miał wówczas prowadzący:

TSLA Bull Case by Rob Maurer of Tesla Daily Presented to Northwestern Master's Students + Q&A
anonimowyprogramista - @JimmyPoP: polecam subskrybcje kanału Tesla Daily.

By jedna...
  • Odpowiedz
@Jimmy_PoP: a co do gigafactory w Niemczech. Każdy wie, że Elon chciał podebrać inżynierów z niemieckiej branży aby poprawić jakość swoich samochodów.
I Ci przechodzą, nawet za mniejszy hajs. Że względu na kulturę pracy i to jak szybko Tesla wdraża zmiany na samochodach proponowane przez inżynierów. Nie ma takich problemów jak to jest u innych, że jak chcesz coś poprawić to musi to sto osób nad tobą zatwierdzić.
  • Odpowiedz
@Jimmy_PoP: Trochę źle na to patrzysz. Czy P/E ratio Tesli jest absurdalnie wysoki? No jest. Jak duże są szansę na 2x, 4x czy nawet 8x wzrost wartości firmy do 2030 roku? W przeciwieństwie do VAGa czy Volvo całkiem spore. Rynek wycenia nie tylko teraźniejszość, ale również przyszłość.
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: Oglądałem to :)

Ale ja nie twierdzę, że wycena pomiędzy VAG AG a Tesla powinna być 1:1. Rozumiem, że Tesla ma fajne, nowoczesne technologie itd. Jestem w stanie zrozumieć, że wycena Tesli dyskontuje to wszystko, ale nie aż tak.

Zasypujcie mnie argumentami, że Tesla robi coś lepiej itd. o czym wiem, ale dalej uważam, że mimo wszystko tak wysoka cena jest nieuzasadniona. Oczywiście nie ma czegoś takiego jak "odpowiednia wycena",
  • Odpowiedz
@Jimmy_PoP: polecam poczytać ile sewis w Tesli potrafi kosztować :)
Tesla od połowy tego miesiąca przestała dawać możliwość wykupu samochodu po zakończeniu leasingu. W Chinach sprzedaje samochody używane za większą cenę niż nowe. Tak to jest gdy popyt tak bardzo przewyższa podaż.
O hajs Ty się nie bój, rozgrywają to fantastycznie. Ale potrzeba jeszcze to wszystko wyskalować. Ale to już Masterplan part 3.( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
O hajs Ty się nie bój, rozgrywają to fantastycznie. Ale potrzeba jeszcze to wszystko wyskalować. Ale to już Masterplan part 3.( ͡° ͜ʖ ͡°)

@gonzo91: Czyli nie ma żadnego racjonalnego wytłumaczenia. Tak myślałem.

Co się w tesli serwisuje oprócz dolania płynu do spryskiwaczy i wymiany klosków/tarcz hamulcowych? Ile kosztuje wymiana oleju silnikowego w Tesli?
  • Odpowiedz
Rozumiem, że Tesla ma fajne, nowoczesne technologie itd. Jestem w stanie zrozumieć, że wycena Tesli dyskontuje to wszystko, ale nie aż tak.

@Jimmy_PoP: Wycena Tesli jest racjonalna biorąc pod uwagę samą prognozę przyszłych dochodów. Tutaj masz przykład od Garry'ego Blacka, jak to będzie wyglądać, zaledwie przy produkcji 10,7M w 2030. Tymczasem Tesla celuje w 20M. Ta prognoza zakłada $0 z FSD/Robotaxi, Tesla Energy, Tesla Bota, Tesla App Stora, Tesla Supercharging,
anonimowyprogramista - > Rozumiem, że Tesla ma fajne, nowoczesne technologie itd. Jes...

źródło: comment_1650659513f5xCiXmpFxhemUAPPh7w0O.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Jimmy_PoP: tak oczywiście jest tego wszystkiego dużo mniej niż w samochodach spalinowych. Ale pragnę Ci przypomnieć, że koncerny które się elektryfikują wchodzą na tą samą drogę serwisową co aktualnie jest Tesla.
  • Odpowiedz
tak oczywiście jest tego wszystkiego dużo mniej niż w samochodach spalinowych. Ale pragnę Ci przypomnieć, że koncerny które się elektryfikują wchodzą na tą samą drogę serwisową co aktualnie jest Tesla.

@gonzo91: by na tę drogę porządnie wejść, najpierw dealerzy, którzy zarabiają na serwisowaniu, muszą chcieć sprzedawać elektryki, na których wiedzą, że zarobią mniej.
  • Odpowiedz
@Jimmy_PoP: ostatecznie, jeżeli jesteś przekonany, że wycena firmy jest za duża, to po prostu "put your mouth where your money is" i po prostu graj pozycje krótkie... i ciesz się, że jest okazja na łatwy zarobek.

Na ten moment ja stawiam moje 140 akcji Tesli, tj. jakieś 600 000 PLN, że obecna cena to dopiero początek

To co... shortujesz? :)
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: Widzę że tablka z listopada 2021. Koleś zakłada w niej cenę do zysku na poziomie 93 w 2022 roku. Obecnie wynosi ona 205 ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie, no spółka wcale nie jest przewartościowana :) EPS to 4,9 USD dzisiaj. Do 2030 roku op margin będzie tylko rósł.
Ja rozumiem, że Excel wszystko przyjmie, ale ta "prognoza" to już jest jakieś science fiction. Zakłada, że
  • Odpowiedz
Obecnie wynosi ona 205 ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Jimmy_PoP: kolego... ale Ty bazuj na liczbach z ostatniego kwartału, hmm? Obecnie PE wynosi już tylko 137. Google Finance / Yahoo Finance zawsze mają obsuwę kilka dni, jeżeli założy się, że Tesla zaledwie powtórzy 4 razy w tym roky wyniki Q4 (co jest fikcją, bo właśnie uruchomili 2 nowe fabryki, więc będzie dużo, dużo lepiej), to PE będzie już na poziomie 81.
  • Odpowiedz