Aktywne Wpisy

sikpi +177
Kupiłem 21-letniego gruza marki premium z 3.0 v6 w automacie i przebiegiem 250 tys. km
#motoryzacja #samochody
#motoryzacja #samochody
źródło: 1000018718
Pobierz
bArrek +79
Karambol na s19 w którym brało udział 18 samochodów spowodowany był przez baranów wyznających zasadę "wolno=bezpiecznie" i jadących 40kmh lewym pasem bo przecież prawy pas ich parzy a więcej niż 40kmh jechać to kto widział. Miernoty drogowe poraz kolejny stwarzają gigantyczne zagrożenie na drodze a w mediach jakoś o tym cisza

źródło: comment_1650651731ycaHhBMYmKhD5WRoTBpupv.jpg
PobierzJeśli to chodzi o dywidendę to posiłkuję się prognozą Solvingthemoneyproblem, który już od kilku lat bezbłędnie wszystko przewiduje i tutaj też mu wierzę
Dalej są liderami ev, a do drugiej pozycji jest przepaść i nawet nie wiadomo kto tam ja dobrą sprawę jest.
NIO ma zbliżony pomysł na model biznesowy do Tesli pod wieloma względami. I w przyszłości mogą być numerem 2. Et7 to świetny samochód, a ich masówka et5 która wystartuje w tym roku może być godnym konkurentem dla modelu
@mepps: Podeślij linka. Chętnie poczytam.
https://youtube.com/c/SolvingTheMoneyProblem
Praktycznie się jeszcze nie mylił, wrzuca masę kontentu a jego price targety są w------e w kosmos nawet w porównaniu do Cathie Wood ( ͡º ͜ʖ͡º). Tu jest odcinek o dywidendach:
https://youtu.be/rCewBJ0lNog
@gonzo91: Zgadza się. W tym właśnie widzę problem. Skoro Volvo potrafi zgapić jakieś rozwiązania od Tesli to w sumie inni producenci też mogą to zrobić. Tesla nie chroni swoich rozwiązań patentami.
Druga sprawa - Przecież jak taki VAG wydaje 15mld na R&D vs Tesla 2,59mld, a jak porównasz sobie market cap to Tesla
Do tego jak dobrze wiesz wyceny są również nadziejami na to co firma zaoferuje w przyszłości.
Tak firmy mogą zacząć stosować podobne rozwiązania, ale gdzie wtedy będzie Tesla? Tesla od początku modelu Y stosuje megacasting do tyłu, teraz został zastosowany rowniez w przodzie. Bateria strukturalna, która jest podłogą dla zaoszczędzenia wagi. Baterię, ciągle szukanie nowych
@Jimmy_PoP: po pierwsze, nie można przyrównywać po prostu liczby sprzedanych aut przez powiedzmy Toyotę czy VW oraz przez Teslę, i potem przyrównywać ich wycen tak po prostu. Tesla na każdym aucie zarabia dużo więcej niż inni... i co więcej, monetyzacji tych aut wcale nie zakończyła w momencie finalizacji tranzakcji.
Tesla sprzedaje software do swoich aut.
By jednak szybko zrozumieć, dlaczego Tesla ma taką pozycję jaką ma, polecam np. obejrzeć Video od Tesla Daily, które co prawda ma już prawie 1,5 roku, ale dzięki temu świetnie pokazuje, ile racji miał wówczas prowadzący:
TSLA Bull Case by Rob Maurer of Tesla Daily Presented to Northwestern Master's Students + Q&A
I Ci przechodzą, nawet za mniejszy hajs. Że względu na kulturę pracy i to jak szybko Tesla wdraża zmiany na samochodach proponowane przez inżynierów. Nie ma takich problemów jak to jest u innych, że jak chcesz coś poprawić to musi to sto osób nad tobą zatwierdzić.
Ale ja nie twierdzę, że wycena pomiędzy VAG AG a Tesla powinna być 1:1. Rozumiem, że Tesla ma fajne, nowoczesne technologie itd. Jestem w stanie zrozumieć, że wycena Tesli dyskontuje to wszystko, ale nie aż tak.
Zasypujcie mnie argumentami, że Tesla robi coś lepiej itd. o czym wiem, ale dalej uważam, że mimo wszystko tak wysoka cena jest nieuzasadniona. Oczywiście nie ma czegoś takiego jak "odpowiednia wycena",
Tesla od połowy tego miesiąca przestała dawać możliwość wykupu samochodu po zakończeniu leasingu. W Chinach sprzedaje samochody używane za większą cenę niż nowe. Tak to jest gdy popyt tak bardzo przewyższa podaż.
O hajs Ty się nie bój, rozgrywają to fantastycznie. Ale potrzeba jeszcze to wszystko wyskalować. Ale to już Masterplan part 3.( ͡° ͜ʖ ͡°)
@gonzo91: Czyli nie ma żadnego racjonalnego wytłumaczenia. Tak myślałem.
Co się w tesli serwisuje oprócz dolania płynu do spryskiwaczy i wymiany klosków/tarcz hamulcowych? Ile kosztuje wymiana oleju silnikowego w Tesli?
@Jimmy_PoP: Wycena Tesli jest racjonalna biorąc pod uwagę samą prognozę przyszłych dochodów. Tutaj masz przykład od Garry'ego Blacka, jak to będzie wyglądać, zaledwie przy produkcji 10,7M w 2030. Tymczasem Tesla celuje w 20M. Ta prognoza zakłada $0 z FSD/Robotaxi, Tesla Energy, Tesla Bota, Tesla App Stora, Tesla Supercharging,
źródło: comment_1650659513f5xCiXmpFxhemUAPPh7w0O.jpg
Pobierz@Jimmy_PoP: to, że w Tesli jest mniej rzeczy do serwisowania, działa tylko na plus firmy. To napędza jeszcze bardziej sprzedaż.
@gonzo91: by na tę drogę porządnie wejść, najpierw dealerzy, którzy zarabiają na serwisowaniu, muszą chcieć sprzedawać elektryki, na których wiedzą, że zarobią mniej.
Na ten moment ja stawiam moje 140 akcji Tesli, tj. jakieś 600 000 PLN, że obecna cena to dopiero początek
To co... shortujesz? :)
Ja rozumiem, że Excel wszystko przyjmie, ale ta "prognoza" to już jest jakieś science fiction. Zakłada, że
@Jimmy_PoP: kolego... ale Ty bazuj na liczbach z ostatniego kwartału, hmm? Obecnie PE wynosi już tylko 137. Google Finance / Yahoo Finance zawsze mają obsuwę kilka dni, jeżeli założy się, że Tesla zaledwie powtórzy 4 razy w tym roky wyniki Q4 (co jest fikcją, bo właśnie uruchomili 2 nowe fabryki, więc będzie dużo, dużo lepiej), to PE będzie już na poziomie 81.