Wpis z mikrobloga

Dlaczego w Polsce od Junior Java Developera bardziej wymaga się znajomości frameworkow, typu Spring, Hibernate, konkretnych narzędzi i języka programowania gdzie tym czasem obserwując rynek zachodni, skandynawski obserwuje że Juniorzy nie muszą znać żadnych frameworkow, ale bardziej zwraca się uwagę na ich potencjał myślenia analitycznego, programowaniu w sensie znajomości struktur danych, algorytmów, typowej wiedzy z zakresu Computer Science bez nacisku na znajomosc frameworkow.

Z czego to wynika?

#programowanie #java #naukaprogramowania #korposwiat
  • 20
@jaca_66: mialem kiedys rozmowe na regulara, przychodze tam dwoch ludzi z firmy i cos tam gadamy, potem przechodzimy do pytania, dostaje na twarz pytania z Play! Framework, ktorego w zyciu nie uzywalem. Po jakims tygodniu ziomek zadzwonil i powiedzial, ze oni maja lepszych juniorow ode mnie bo oni klepia w playu i na pewno za stawke, o ktora pytalem to mnie nie zatrudnia.

Takim doswiadczeniem chcialem sie podzielic, a motywacja firmy
@jaca_66: ladnie podsumowales, tak mi sie wydaje, duzo firm szuka wyrobnikow, maja szybko byc taski robione. I tutaj moim zdaniem jesli jest sie juniorem to nie warto isc do firmy, ktora placi 10zl wiecej na godzine ale nie ma dobrej struktury, dobrego review i do mastera leci duzo gestego.
bo pracodawcy chcą mieć mida w cenie juniora ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@filozof900: XDD
w Polsce midzi to często de facto juniorzy bez żadnej wiedzy o bezpieczeństwie, działaniu stosu sieciowego, przeglądarek
@jaca_66: Bo polski rynek pracy w ogóle jest patologią, w której od paru dziesięcioleci nie ma kultury przyuczania do zawodu, zwłaszcza takiego wysokokwafilikowanego. Dla odważnych polecam porównać to z niemieckim systemem szkolnictwa albo poczytać na czym polega pisanie u nich pracy dyplomowej. Można też zestawić to z tym jaki szajs musi odwalać u nas prawie każdy, żeby zacząć pracować w zawodzie, na przygotowanie do którego przecież do tej pory poświęcił jakieś
@kowalzmetina: to prawda, ale klepanie kopca binarnego nikogo nie nauczy jak rzeczy działają. Są istotniejsze rzeczy, z których powinno się maglować ludzi, a które nie są ani algorytmami ani frameworkami. Dałbyś wiarę że wielu tzw. midów javowych nie wie że do zmiennych są przypisane referencje do obiektów a nie całe obiekty?