Wpis z mikrobloga

@Morritz: @pwone: @dyskutek2: nie żebym coś miał do ludzi po zawodówkach/technikach, ale jak ktoś to porównuje do studiów to nie ma pojęcia o czym piszę. Studia po prostu otwierają i rozwijają umysł, a osoby które się dalej nie kształcą po prostu zamykają się na rozwój intelektualny. Mogą być wybitnymi fachowcami w swoim fachu i zarabiać duże pieniądze, ale zwykle nic ponad to. Charakteryzuje je też brak
  • Odpowiedz
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol mi chodzi o to, aby nie generalizować.

@kszaku jest poniekąd tak jak piszesz i dużo osób żle rozumuje różnice pomiędzy studiami, a szkołami zawodowymi. Tak czy inaczej nie generalizujmy, a zwłaszcza nie róbmy fikołków jak na memie powyżej. Kwestia życiowych decyzji to też nie tylko kwestia zdolności i można się pomylić. Piszę jakbym nie chciał zająć stanowiska, ale jestem z mieszanego środowiska i wiem co mówię.
  • Odpowiedz
@kszaku tak, dużo osób idzie na studia, bo myśla ze sam papier da im zawód i pracę. Studia, technikum, liceum, zawodówki są pełne osób, które nie wiedzą co chcą robić.
  • Odpowiedz
@Morritz: Zawsze zastanawiam się kim są wykopki orające w kółko te stereotypy jak to po zawodówce fachowcy zarabiają krocie podczas gdy absolwenci większości kierunków klepią biedę? Stawiam na niewykształconych którym od niedawna udaje się zgarnąć te 4000 na rękę za kładzenie płytek po 12 godzin i jeszcze ich trzyma euforia. Wiecie, takich troszkę zakompleksionych, co od czasu do czasu w towarzystwie nie bardzo nadążają za tematem rozmowy xD
  • Odpowiedz