Wpis z mikrobloga

@prawiedobrze: nie chce cie zmartwic, ale starozytne rzezby byly bardzo mocno ulepszone. Grecy, rzymianie i inni starozytni dążyli do idealnych proporcji/idealnych ksztaltow tym charakteryzowala sie ich sztuka. Wydaje mi sie ze na imperiumromanum tej stronie zwiazana ze starozytnym rzymem byl kiedys ciekawy artykul pokazujacy prawdziwe realia.
  • Odpowiedz
@In_thrust_we_trust: strasznie slaby argument z tym, ze artysci musieli opierac sie na prawdziwych ludziach co tak wygladali. Poczytaj o medycynie w starozytnosci i jak zaawansowane rysunku anatomii czlowieka mieli juz
  • Odpowiedz
skoro posagi Grekow mialy prawidlowo odwzorowane sześciopaki, prawidlowo zbudowane i umiejscowione poszczególne mięsnie itp to znaczy że musieli istniec ludzie którzy tak wyglądali, w innym przypadku raczej artyści nje mieliby szans trafić z ta anatomią tak dokładnie

@In_thrust_we_trust: dokładnie, na myśl przychodzi mi Rubens, który również przedstawiał sylwetki umięśnione, tylko że u niego widać że je wyolbrzymiał, niby kształty się zgadzają ale jednak coś jest nie tak z tymi mięśniami,
RamzesXIII - > skoro posagi Grekow mialy prawidlowo odwzorowane sześciopaki, prawidlo...

źródło: comment_16191101041RBFAY94ER6oa1sIVqp52S.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Razenix_1: można, jak najbardziej. Ale nie będziesz np. cały rok trzymał żył na brzuchu mając 50 w łapie, ani nie wyrobisz sobie barków jak kule armatnie. Szerokie plecy, 45 w bicku, zaokrąglone barki, odstająca klata i sześciopak są jak najbardziej osiągalne dla każdego śmiertelnika.
  • Odpowiedz
@Razenix_1: Nie wiem co to dla Ciebie jest „dobra sylwetka”, jeśli chcesz być zbudowany jak kulturysta to może być ciężko, ale świetne efekty można osiągnąć dzięki diecie i treningowi (pewnie ktoś to wyżej napisal, ale nie chce mi się wszystkiego czytać)
  • Odpowiedz
@peszmerd: Starozytni grecy oraz sasanidzi/partowie na bank mieli takich ludzi w swoich spolecznosciach - stworzyli przeciez cale podstawy dzisiejszych sportow silowych. Wbrew pozora zatem to nic nowego ze sa umiesnieni ludzi - a co do miesa i zbalansowanej diety - nie doceniasz starozytnych.

Takze nie kazdy ale procent mogl byc podobny jak obecnie w spoleczenstwie ( albo wiekszy bo ilosc otylych i z nadwaga byla zdecydowanie nizsza ).
  • Odpowiedz
@peszmerd:

przecież to oczywiste że byli

No i o to wszystkim chodzi - OP się pytal czy mozna dobrze wygladac naturalnie, po czym dostal PRAWIDŁOWĄ odpowiedz ze mozna bo niektorzy Grecy tak wygladali. Niektorzy, nie wszyscy

A paru ludków sie zesralo ze nie bylo zadnego Greka który wygladal tak dobrze jak na posagu, bo hehe jak to tak, przeciez nie mozna dobrze wygladac bez siłki hehe
  • Odpowiedz