Wpis z mikrobloga

prawdą jest, że jak ktoś nie zna danego środowiska, to może mieć bardzo mylne wyobrażenie :D dobitnie pokazuje to Twój wpis i odpowiedzi ;)

@pan_dzik02: No właśnie odpowiedzi dobitnie pokazują, że mam rację bo jakbyś nie zauważył to negatywnie o mieszkaniu na wsi wypowiadają się akurat ci którzy się tam wychowali albo spędzili dużą część swojego życia. Albo nie przeczytałeś całości mojego wpisu albo po prostu nie chcesz tego dostrzec.
  • Odpowiedz
Są różne wsie. Moja to była jeszcze elegancko skomunikowana z Warszawą, bo co to jest 1h 20minut pociągiem.

@Wycu91:

Autobusy średnio co 20-30 minut i około 15km do Warszawy (droga wojewódzka, brak pociągów nad czym ubolewam) i ogólnie różowa miała tam sporo znajomych, którzy nie wyrośli na
  • Odpowiedz
@marcinpodlas8: > no właśnie a oryginalny wpis był o tym że ludzie przenoszą się z miasta na wieś i ciągną tam za sobą swoje dzieci w wieku wczesnoszkolnym albo nastoletnim. I dla takiego dzieciaka to jest DRAMAT. Poza tym poczytaj jest wiele wpisów ludzi którzy urodzili się na wsi i twierdzą że to złamało ich młodość

Ok nie jestem bardzo na bieżąco z całą dyskusją i przeprowadzka dla dziecka jest zawsze
  • Odpowiedz
@marcinpodlas8: sama przez prawie 14 lat życia mieszkałam na wsi zabitej dechami. Jeden autobus dziennie- do małego miasteczka o 6 rano i powrotny o 17. Taka właśnie była komunikacja. Podstawówkę miałam niedaleko, jednak dojazd do gimnazjum to była porażka. Jak miałam na późniejszą godzinę, musiałam prosić koleżanki, żebym mogła się u nich zatrzymać, bo nie chciałam kręcić się 5 godzin na dworze. Jedyne aktywności dodatkowe to były spotkania w kościele
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@DryfWiatrowZachodnich: I tu mnie masz. Bo to jest czas dotarcia na sam dworzec wileński. Aktualnie to jest 55 minut z mojej rodzinnej wioski. Dalej trzeba liczyć jakieś pół godziny do centrum gdzie już ogarniesz kino/teatr/ pierdyliard sklepów na zakupy etc. Mój kolega tak całe studia przejeździł.
Jak się uprzesz to wyskoczysz w weekend do teatru kina wieczorem. Ale imo to dalej dla nastolatka wyzwanie, bo tymi wieczornymi pociągami to różny
  • Odpowiedz
@pan_dzik02: K---a najwiecej do powiedzenia w tym temacie maja ludzie z miasta XD a jak ktoś kto wychował się na wsi powie ze to gowno to już ze sie nie zna. I wcale tu nie chodzi ze wieś jest biedniejsza bo akurat mi się dobrze w domu powodzi ale o transport znajomych zajęcia szkoły i rozwój ale ludzie z miasta nie rozumieją tego
  • Odpowiedz
A co do ludzi którym wieś zniszczyła życie to pewnie w jakimś stopniu jest to prawda ale w większości za to odpowiedzialni są rodzice a że działo się to na wsi więc można na to zrzucić winę, myślę że jeśli Ci ludzie żyli by w mieście to ich sytuacja życiowa była by podobna.

@Zurek_07: moglbys dac jakis przyklad jak to rodzice sa odpowiedzialni?
Pytam, bo jesli problemem jest alienacja i
  • Odpowiedz
@marcinpodlas8: Tak jak napisałem, różne są miasta i wsie, dlatego ta cała dyskusja jest nic nie warta. Każdy ma inne potrzeby. Dom na obrzeżach małego miasta ma największy sens. Mnie w mieście spotkało dużo słabych momentów. Na wsi nigdy. Trzeba odkłamywać obraz wsi, która jest niby zabita dechami i mieszkają tam same prostaki.
  • Odpowiedz
Próbujecie stawiać temat zero jedynkowo, a jest jeszcze wiele opcji pośrednich.

Nie każdy dzieciak tak desperacko potrzebuje towarzystwa jak próbujecie to przedstawiać, nie każda wieś jest 30 minut od miasta, nie na każdej wsi otaczają Cię przygłupy. Dojazd 10 minut w Europie w 2021 roku to jakieś wyrzeczenie? W tyle w mieście nie dojdziesz nawet do przystanku.

Mieszkałem w mieście wojewódzki
Mieszkałem w małym miasteczku 20k
  • Odpowiedz
@marcinpodlas8 troche nie rozumiem czemu na sile chce udowodnić ze jedynym właściwym wyborem jest zycie w bloku w miescie czy cos, typie mamy ere internetu i dzieciaki w miescie nawet nie wychodza nigdzie bo siedza na necie czy netflix, i przypominam ze nie mamy roku 1990 ze 2 auta na cala wies i tylko dojazd pks do roboty xD gospodarek juz praktycznie nie ma.na wioskach a kazdy ma swoje auto i
  • Odpowiedz
@mirekmirkowski: @NPC_358034: podstawowy błąd jaki popełniacie to taki że obwiniacie życie na wsi za źle warunki finansowe waszej rodziny a to nie wina miejsca zamieszkania tylko waszych rodziców ew. Ich przodkow. Można mieszkać na wsi byc bogatym i wtedy bije to na głowę życie w mieście dziękuję dowodzenia
  • Odpowiedz