Wpis z mikrobloga

@marcinpodlas8: Bardzo mnie ta dyskusja zaciekawiła, bo moja różowa mnie przekonała do budowy domu na wsi zamiast zakupu mieszkania w powiatowym mieście. Ta wieś nie jest jakimś odludziem i nie wiem o jakich wsiach Wy mówicie. To raczej miejsce, gdzie osiedlają się ludzie, którzy mają dosyć stolicy. Domów jest dużo i powstają nowe, takie osiedla domków trochę się robią. Autobusy średnio co 20-30 minut i około 15km do Warszawy (droga
  • Odpowiedz
@marcinpodlas8: dobrze napisane.

Tak podsumowujac krociutko, jesli jakis rodzic probuje znalezc argumenty czemu jego dzieciakowi bedzie na wsi dobrze, widze 2 glowne zalozenia:
- dzieciak bedzie cierpliwie znosil dojazdy kazdego dnia [no, jesli nie ma zdalnej edukacji xD], a jakby zaproponowac takiemu by sie przesiadl/przesiadla na miesiac w autobus zamiast auta to po 2 tygodniach bedzie placz xD Albo nawet jakby kazdego dnia trzeba bylo jechac dluzsza trase autem i
  • Odpowiedz
@noblacksocks: @kumkumrere: @ProResHq: @ChamskoCytuje: @Wycu91: @Send_noodles: @Krasparov: Nie mam czasu niestety każdemu z osobna odpisać bo w robocie siedze, ale dzieki za kolejne historie i piszcie więcej jest potencajł na vol2. Pamiętajcie że jeżeli chociaż jedna osoba zostanie odwiedziona od pomysłu spartolenia dziecku młodości to już sukces. A weśentuzjastami się nie przejmować. Goście jak władowali się już w
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 17
@marcinpodlas8: jesli ktoś uważa, ze życie dzieci na wsi jest lepsze to naprawdę musi być debilem. Sam się tam wychowywałem i udało mi się gdy dorosłem wyrwać, ale mnóstwo rzeczy mi uciekło jako dziecko. Jednak jak sobie poszukałem paru znajomych z gimnazjum - to duża część została tam albo wyprowadziła sie do okolicznych wsi, umysły tak samo zamknięte (patrzę na to co udostępniają na fejsie), bez żadnych innych pomysłów na
  • Odpowiedz
@Send_noodles: Najlepszy jest brak ścieżek rowerowych i wąskie drogi, gdzie nawet nie można w spokoju pojeździć na rolkach, bo cię rozjadą xD a wieczorami biegasz w oparach siwych dymów i białych sadzy z kominów osób, które palą plastikiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Są pewnie wsie, które mają wypasione ścieżki rowerowe, ale to wciąż mniejszość albo trzeba kombinować i najpierw podjechać autobusem do sąsiedniej z rolkami w
  • Odpowiedz
@marcinpodlas8: Na ogół się z tobą zgadzam ale jest pare ale. Wieś wsi nie równa. Np wieś oddalona o 2-3 km od dużego miasta wojewódzkiego jak np Kraków łączy w sobie plusy mieszkania na wsi jednocześnie nie rezygnując z plusów wielkomiejskiej aglomeracji.
  • Odpowiedz
i pytali dzieci, co oni na to

@ProResHq: i co dzieci mają odpowiedzieć? Rodzice opowiadają im jakieś marzenia typu "własny ogródek i piaskownica do zabawy", "lasy do jeżdżenia rowerem", "szczęśliwy piesek w ogrodzie".

Nikt nie mówi dzieciom, że będą marnować 2h na dojazdy do szkoły dziennie.
Nikt im nie mówi że w wieku 17 lat nie wyjdą spontanicznie na miasto o 19 na spotkanie ze znajomymi bo już nie będzie jak wrócić
  • Odpowiedz
@marcinpodlas8: co sie dziwić wykopowe wieśniaki jak już zainwestowali w dom to będą teraz sami siebie oszukiwac że to lepsze od mieszkania w mieście. Że mieszkanie w bloku to taka męczarnia bo nie możesz wyjść na swoje podwórko(na którym musisz co tydzien z---------ć żeby wyglądało) i sie głośno spierdzieć xD
Po prostu wsióry, nie warto w ogóle ich słuchać. Pewnie są antyszczepami i mówią że covid to plandemia.
  • Odpowiedz
, bo faktycznie łatwiej o trawkę, chlanie czy mordercę w Warszawie niż w P----------e xD

@iAmTS: ta xD to ty chyba na wiosce nigdy nie byłaś, tam każdego młodego zapytasz o załatwienie zielska to ci załatwi w 15 minut(bo każdy każdego zna i wie kto czym handluje). Pewnie jeszcze myślisz że w mieście na kazdym rogu stoi diler i daje pierwszą działke za darmo xD Tak to jest jak opinie
  • Odpowiedz
@marcinpodlas8: A u mnie na wsi basen powstaje, jest biedronka i parę mniejszych sklepów spożywczych, dwie restauracje i kebab, 3 place zabaw, biblioteka, dojazd do miasta obsługiwany przez dwie firmy autobusowe i kursy przez cały dzień są także nie ma co narzekać.
  • Odpowiedz