Wpis z mikrobloga

To być może naprawdę rewolucyjna informacja (ale być może i nie) - XENON1T dokonał b. ciekawej obserwacji-jedna z opcji to cząstka ciemnej materii.

W eksperymencie badającym ciemną materię udało się zaobserwować sygnał, który obecnie jest w trakcie wyjaśniania. Możliwym wyjaśnieniem jest m.in. zaobserwowanie cząstki ciemnej materii. Oczywiście, inne wyjaśnienia również są możliwe. Osobiście jestem jednak pełny nadziei, że udało dokonać się historycznego bezpośredniego odkrycia ciemnej materii. Oczywiście, jeśli to będzie zwykły szum to też się będę cieszył. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opis znaleziska: Badacze z XENON1T - eksperymentu poszukującego cząstek ciemnej materii - zaobserwowali nadmiarową ilość sygnałów. Jednym z wytłumaczeń może być cząstka ciemnej materii - np. aksjon. Niemniej, może to być jednak również wcześniej nieprzewidziany szum tła - w innym wypadku to rewolucyjna informacja.

P.S. Nie wiem czemu nie załadowało się do nagłówku znaleziska zdjęcie.

Polecam wszystkim zainteresowanym. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#fizycznenowinkifakera -> nowinki fizyczne i nie tylko - do obserwowania lub czarnolistowania.( ͡° ͜ʖ ͡°)

#nauka #fizyka #astronomia #astrofizyka #kosmos #wszechswiat #gruparatowaniapoziomu #swiatnauki #zainteresowania #ciekawostki #liganauki #ligamozgow
Fake_R - To być może naprawdę rewolucyjna informacja (ale być może i nie) - XENON1T d...

źródło: comment_1592424899Zh0afQLp69gF1BlcYE1PH1.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
Gdyby ktoś chciał się WYPISAĆ z listy to niech zaplusuje ten komentarz.

Nie prowadzę już zapisów (można obserwować tag). Gdyby ktoś mimo wszystko chciał jednak być wołanym to niech mi da jakoś znać.
( ͡° ͜ʖ ͡°)

P.S. Przepraszam, jeśli zawołałem osoby wypisane. Piszę z innego niż zazwyczaj miejsca przez co nie mam całkiem aktualnej listy.
  • Odpowiedz
Więcej szczegółów nt. nadmiarowej liczby sygnałów:

https://twitter.com/lbaudis/status/1273263913493245952

Trzeba zaznaczyć, że możliwymi wyjaśnieniami tych zdarzeń są:

1) Tło

But it’s also possible that trace amounts of tritium, a rare hydrogen isotope, are present in the xenon tank, and that their radioactive decays generate electronic recoils. This possibility “can be neither confirmed nor excluded,” the XENON1T team wrote in their paper.

2) Aksjon słoneczny - czyli cząstka mogąca wyjaśnić tzw. strong CP problem (nie
  • Odpowiedz
@Szaa: Ba, zaraz jak Słońce znajdzie się po stronie żółwia i czterech słoni podtrzymujących dysk, na którym żyjemy.( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz