Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
galek +162
gdybym miał dziecko byłoby mi tak przed nim wstyd że przeze mnie musi odbębnić około 20 lat w szkole a później do pracy na 40 lat..
miałbym przed oczami ten ogrom stresu którego w tym czasie doświadczy...
czy wy dziecioroby tak nie macie ? Czy macie proste wytłumaczenie, że tak po prostu trzeba ?
#antynatalizm #dzieci #rodzice #rodzicielstwo #neet #szkola #pracbaza
miałbym przed oczami ten ogrom stresu którego w tym czasie doświadczy...
czy wy dziecioroby tak nie macie ? Czy macie proste wytłumaczenie, że tak po prostu trzeba ?
#antynatalizm #dzieci #rodzice #rodzicielstwo #neet #szkola #pracbaza
Opowiem wam, jaki hardkor to jest prowadzić gastro w Polsce xD
jestem już tak zmęczony tym wszystkim użeraniem się z każdym, że mam ochotę rzucić to w #!$%@? xD
Zaczynałem od jednej budy w lutym 2019r, dzisiaj mam już 4 lokale
7msc przekszatłcałem lokal z biurowego na gastronomiczny - walka ze wspólnotą i ADM.
Gdy już udało się otworzyć to zaczeło się od codziennych donosów,sanepid,urząd skarbowy,inspekcja pracy,policja,straż miejska,prezydent miasta itp xD
w samym lipcu miałem 8 kontroli każda z donosu.
Wczoraj dostałem polecony od jakiegoś mecenasa, że lokal zaburza mir domowy mieszkańcom, którzy mieszkają nad lokalem, gdzie oczekują "Wymiernej rekompensaty majątkowej, która wynika z doznawanych krzywd powodowanych przez uciążliwości wibroakustyczne"
do tego z innego lokalu, wspólnota grozi mi sądem, ponieważ nie zgadzają się na prowadzenie gastronomii xD
(wymyślili, że lokal może być czynny tylko o 12-20:00 + mase innych pierdół, jak znajde, to wrzucę protokół z zebrań wspólnoty i zobaczycie jaki to jest beton xD )
A, ja nawet alko nie sprzedaje :D
#polska #dzialalnoscgospodarcza #gastronomia #pracbaza #chlewobsranygownem
Twoja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się moja.
@karol91plch: Wspólnota była nieprzychylna, administracja też, nie chcieli tego. Ty się jednak uparłeś i na siłę doprowadziłeś do zmiany użytkowania lokalu i się dziwisz, że ci kłody pod nogi walą? Masz ty #!$%@? rigcz? Kto normalny zaczyna prowadzenie biznesu zwłaszcza restauracyjnego od pójścia na wojne z potencjalnymi stałymi klientami? xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD. To, że coś na papierze można prawnie nie
TAK BYŁO
@karol91plch: Hardkor to jest w ogóle w Polsce prowadzić działalność gospodarczą. Tak narzekałem na swojego byłego szefa do czasu aż od pół roku mam własną działalność i zaczynam go rozumieć. Ile trzeba się #!$%@?ć i ostresować, żeby cokolwiek zrobić to głowa mała. A ja mam tylko jednoosobową działalność usługową. Nie mówiąc już o o klientach, którzy spóźniają się z fakturami.
Jedyne co do mnie przemawia to sytuacja, która jest stała się niedaleko mojego miejsca zamieszkania- lokal zamknięty na dniach. Mieszkańcy bloku skarżyli się na smród spalenizny przez cały dzień pracy lokalu i siadło- musieli zamknąć. I rzeczywiscie, przechodząc obok bloku #!$%@?ło w promieniu ze 30m spalonym olejem a że zapachy idą do góry to własciciele balkonów musieli mieć ciekawe doznania na codzień.
@Atalas: Kup mieszkanie nad lokalem usługowym, a potem płacz, narzekaj i żądaj 'odszkodowań'. xD
@hokus_pokus: żeby Cię życie nie zweryfikowało, gdy będziesz miał za sąsiada brudasa, zbieracza xD Na klatce będzie waliło gównem, robaki wchodziły po elewacji do mieszkania, a ktoś kto przeczyta wypowiedź o twojej bezradności w walce z sąsiadem i skomentuje to:
"kup mieszkanie w bloku, a potem płacz, narzekaj na sąsiadów i żądaj odszkodowań xD dom trzeba
Komentarz usunięty przez autora
@hokus_pokus: czyli ludzie którym to przeszkadza wprowadzili się tam po OPie czy kto był pierwszy w tym miejscu? xD Sorry, ale nie wierzę w sytuacje gdzie ludzie się uwzięli na OPa bez powodu.
@hokus_pokus: Są usługi uciążliwe i są usługi zwykłe. Gastronomia, puby, kluby to są właśnie usługi uciążliwe. Jeśli chcesz prowadzić działalność w lokalu usługowym w BUDYNKU MIESZKALNYM to nie może ona być uciążliwa dla innych. Op specjalnie zmieniał przeznaczenie bo wcześniej była tam nieuciążliwa działalność biurowa/usługowa, pomimo tego, że wiedział że jest niechęć administracji i wspólnoty. Jest różnica mieć
@hokus_pokus: Nie to tak nie działa. Jeśli blok jest nieruchomością mieszkalną z dopuszczonym parterem na funkcję usługową to USŁUGODACY muszą wykonywać swoje usługi tak by nie były one uciążliwe. Blok ma nominalnie funkcję mieszkalną. W ograniczonym zakresie jest dopuszczenie usług.
Prawdą jest, że drgania o niskiej częstotliwości niosą największą energię. A takie, w miastach, generowane są głównie przez przejazdy ciężarówek, tramwajów albo pociągów. Dlatego śmiem twierdzić, że ten cały wibroakustyczny dyskomfort to pic na wodę. I OP gdyby tylko chciał to mógłby się takimi pomiarami wybronić
#pdk
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: Pierwsze słyszę, że mała gastronomia jest usługą uciążliwą. W normalnej knajpie poziom hałasu jest przecież niższy niż z ulicy, dlatego małe knajpy to codzienność pod blokami mieszkalnmi, a OP napisał że kontrola z urzędu miasta badała wentylację i było okay. Jeśli ma dokument, to już w sądzie będzie argument na jego korzyść.
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: Oczywiście. Ale mieszkańcy nie
@karol91plch: ja się im nie dziwię, poza tym wpis stronniczy, praktycznie nic nie napisałeś o sporze tylko płacz
@hokus_pokus: O uciążliwości stanowi nie typ "mała, duża, tajskie, burgery, pub dla dzieci czy cocomo" tylko sąsiedzi. Możesz mieć knajpę z kanapkami i ona uciążliwa nie będzie skoro nie będziesz gotował i wszystko na zimno, a możesz mieć knajpę z curry, tajskim i indyjskim gdzie zapachy będą przechodziły". Jęśli będzie hałas, zapach. To to właściciel knajpy ma zadbać by nie było żadnej immisji