Uczę się gotować. Poszedłem o krok dalej i zrobiłem dzisiaj własny chleb (użyłem mleka zamiast wody - odlot) i zrobiłem też własną czekoladę na bazie oleju kokosowego extra virgin (przepis od kogoś z wykopu) - do której dodałem wiórki kokosowe. Czekoladę posłodziłem miodem z pasieki. Wszystko wyszło przepyszne. Nie hejtujcie xd Zdjęcia w komentarzach.
Pieróg biłgorajski, czyli babka ziemniaczana, Biłg0raj. Jest to danie tego samego typu, czyli najlepsze na drugi dzień odsmażone - mamy wtedy chrupiący wierzch i delikatny środek #gotujzwykopem
#gotowanie #jedzenie Mirki, ile moze stać rosol w lodówce? Ugotowałem w poprzednią sobotę, w poniedziałek przecedziłem, że zostało samo płynne? Zapach normalny, wizualnie też wygląda ok
@Rysiek555: następnym razem zagotuj sobie ten rosół w połowie tygodnia i wystudź. Przedłużysz jego zdatnośc w ten sposób. Co 3 dni się powtarza taki zabieg.
@mkorsov: a nie zależy to od rodzaju owoców, ich konsystencji? jak robiłem swego czasu nalewkę z czarnej porzeczki to najpierw był a-----l, a potem cukier. Wprzypadku pigwy było odwrotnie właśnie. Może dlatego że jest twarda?
A powiedzcie jak wygląda taki festiwal, bo nigdy nie byłem. Coś jak na festiwalu piwa, tylko zamiast kufla chodzisz z filiżanką? xD i co jest zamiast kiełbasy z grilla?
Z ostatniego festiwalu, wyszedłem prawie z migotaniem, a kolega miał stan przedzawałowy ;D
@wacek_1984: no właśnie, tak myślałem. Jak jeszcze człowiek kulturalny nie n--------i się jak messerschmit na festiwalu piwa, tak z nadmierną ilością wciągnietych kawek nie będzie miał problemu xD
W mojej okolicy tylko jakieś mistrzostaw aeropressu były, ale może i taki festiwal zawita kiedyś.
Hej Mirki, zauważyłem, że w internecie brakuje miejsca, gdzie można się powymieniać doświadczeniami o kawkach speciality. Chciałbym ruszyć z tagiem, gdzie moglibyśmy opisać aktualnie pitą przez nas kawkę i ocenić w skali np. od 1 do 5. Bylibyście chętni stworzyć taką społeczność? (。◕‿‿◕。) Wołam Mirków, którzy byli chyba kiedyś nieco aktywni w tym temacie @wacek_1984 @mapache
@moll: co do sosu, to śledzę czasem Aleksandra Barona i on miał w knajpie takie jablko pieczone faszerowane makiem gotowanym na mleku z bakaliami i podawal to własnie z takim sosem. Potem bylem tam i spoko to było połączenie. Nie pamiętam tylko czy juz sam próbowałem zrobić taki sos. Chyba jutro spróbuję.
Ciekawe ile plusów dostanie chlebek boży. Już praktycznie mam wszystko wyskilowane. Jedyne to bez sensu, że kupiłem podłużny koszyk i tak końcowy kształt nadaje garner żeliwny xd. Kolejna sprawa muszę rozkminić cięcie, chciałbym, żeby chleb się mniej otwierał, żeby było widoczne cięcie ale żeby nie robił się taki Dziub który potem się spala. W komciu więcej :* #chleb #pieczzwykopem #chlebdomowy #chlebnazakwasie #chwalesie
Cześć Mireczki z tagu #kawa i #ekspresdokawy. Szukam specyficznego ekspresu. Ja piję kawę „normalną”, a różowy bezkofeinowa. Szukam ekspresu który ma duży pojemnik na kawę mieloną gdzie mogę wrzucić jedną kawę a ziarna do drugiej i używać w zależności od osoby. Dodatkowo młynek stalowy i pojemnik na mleko bez rureczki (pijemy dość rzadko) więc to wygodniejsza forma.
@ddaa: są w ogóle ekspresy z pojemnikami na kawę mieloną. Chodzi ci o ekspres cisnieniowy automatyczny, czy przelewowy?
Jeżeli ekspres ciśnieniowy to polecam nivona cafe romantica np 520 lub jakiś starszy model. Bezkofeinowa ziarna do pojemnika, a sypaną sobie dozujesz do takiej klapki z boku, która prowadzi prosto do zaparzacza. A na co ci zbiornik na mleko jak pijecie rzadko? W tym ekspresie jest dysza z wężykiem, który możesz sobie
Z tym ciastem to nie było jak dla mnie, aż tyle zachodu. To nie bylo warstwowe ciasto jak francuskie. Zakulanie ciasta myślę ze nie zajęło więcej niż 20 minut i potem do lodowki na pół godzinki. W tym czasie ogarnąłem jabłka. O dziwo fajnie sie udało rozwałkować, wiec full zadowolenie.
Uczę się gotować. Poszedłem o krok dalej i zrobiłem dzisiaj własny chleb (użyłem mleka zamiast wody - odlot) i zrobiłem też własną czekoladę na bazie oleju kokosowego extra virgin (przepis od kogoś z wykopu) - do której dodałem wiórki kokosowe. Czekoladę posłodziłem miodem z pasieki. Wszystko wyszło przepyszne. Nie hejtujcie xd Zdjęcia w komentarzach.
źródło: Chleb
Pobierz