Wpis z mikrobloga

Ciekawe ile plusów dostanie chlebek boży. Już praktycznie mam wszystko wyskilowane. Jedyne to bez sensu, że kupiłem podłużny koszyk i tak końcowy kształt nadaje garner żeliwny xd. Kolejna sprawa muszę rozkminić cięcie, chciałbym, żeby chleb się mniej otwierał, żeby było widoczne cięcie ale żeby nie robił się taki Dziub który potem się spala. W komciu więcej :* #chleb #pieczzwykopem #chlebdomowy #chlebnazakwasie #chwalesie #gotujzwykopem #jedzzwykopem #smacznebodomowe #jedzenie #foodporn
Vanderwill - Ciekawe ile plusów dostanie chlebek boży. Już praktycznie mam wszystko w...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Vanderwill: no i elegancki. Podaj swój przepis.

Nie wiem czy dobrze kminie, ale jakbyś go dłużej garował to wtedy takie duże ucho sie nie zrobi albo zastosował wtedy inne cięcie.
  • Odpowiedz
@mac666 Taki standard z procentami. 500 gram mąki, 100 gram żytniej i 400 pszennej, 100 gram zakwasu, 10 gram soli, 340 gram wody. Przekrój dam później ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak wystygnie trochę.
  • Odpowiedz
@TobiaszSuchy Kurde ale z piekarni tych „rzemieślniczych” widać nacięcie ale jest płasko i to w sumie spoko. Może za bardzo pryskam wodą na ciasto, żeby zwiększyć wilgotności, chat coś mi gadał, że wtedy może się za bardzo otwierać.
  • Odpowiedz
@Vanderwill: albo tylko draśnij nożykiem od góry i nie po całości, tylko z 10 cm male nacięcie, bo na zdjęciu numer 3 to prawie jak u Popka ta krecha na ryju xD
świetny chleb, nie świruj, jak smakuje tak jak wygląda to pozazdrościć
  • Odpowiedz