#winiarstwo
mireczki jak korzystać z cukromierza? Mianowicie mam jakieś blg moszczu i brakuje jakiejś porcji cukru do prawidło ilości na dane wino. Jak wyliczyć ilość potrzebnego cukru do dodania? A także jak dodawać ten cukier skoro na wino stołowe ma mieć blg początkowe na poziomie 20, a sam cukier trzeba dodawać w porcjach? Oraz jak mierzyć czy jest prawidłowy cukier już w czasie fermentacji?
mireczki jak korzystać z cukromierza? Mianowicie mam jakieś blg moszczu i brakuje jakiejś porcji cukru do prawidło ilości na dane wino. Jak wyliczyć ilość potrzebnego cukru do dodania? A także jak dodawać ten cukier skoro na wino stołowe ma mieć blg początkowe na poziomie 20, a sam cukier trzeba dodawać w porcjach? Oraz jak mierzyć czy jest prawidłowy cukier już w czasie fermentacji?
Mireczki jaką piłę ukosową polecacie, tak do max 1k (preferowane mniej). Nie musi być nie wiadomo jak profesjonalna, byle by panele i listwy szło nią obcykać w domu bez wiadra akrylu