Dla wielu osób otyłość to po prostu wybór a nie konsekwencje choroby.
@Ciekawy85: Sęk w tym, że otyłość sama w sobie jest chorobą - zaburzeniem regulacji masy ciała. Ludzie jedzą na tyle, na ile mają apetyt, ale apetytu nie wybierają świadomie. Można próbować to kontrolować na poziomie restrykcji kalorycznej, ale jest to na dłuższą metę zwykle nieskuteczne, z tytułu tego, że podświadomość wie lepiej, ile chcesz jeść.
![Mięsożerne człowiekowate z wczesnego plejstocenu nie były kleptopasożytami [EN]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_1637404310PoOCEoMEprsvZEoLOYG2vG,w220h142.jpg)


![Dziedziczność samokontroli: meta-analiza [EN]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_16356234796Awq2pjEdUdmoeTzCQT1fr,w220h142.jpg)


![Kompensacja energetyczna i otyłość u ludzi [EN]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_1635399767SJvTF4QNF50TPKGoy15Q59,w220h142.jpg)











Poprzednie wpisy:
https://www.wykop.pl/wpis/56185391/ogloszenie-biore-dluzszy-urlop-od-postowania-z-tyt/
https://www.wykop.pl/wpis/58512785/sycace-jeszcze-z-urlopu-nie-wracam-ale-w-ramach-wy/
https://www.wykop.pl/wpis/59756169/tl-dr-nie-zakonczylem-eksperymentow-ale-wrzucam-wy/
źródło: comment_1637432881W6WykCtqMRlmE23RM1d3Y9.jpg
Pobierz@anonymous_derp: to akurat jest możliwe, bo oliwki trzeba przetworzyć żeby były zdatne do spożycia. Czarne nie powinny mieć prawie w ogóle cukrów, zielone mogą mieć kilka %. Czarne oliwki przemysłowo pozyskuje się wrzucając je do NaOH, a potem fermentując.