mirko_anonim
✨ Jakie witaminy i minerały polecacie dla zdrowia? Ⓘ
Przepraszam, że z anonima ale nie mam już tu konta, a jednak wiem, że w wykopie siła.
Pomoże mi ktoś skompletować zestaw witamin i minerałów? Mam ogromne braki, potwierdzone badaniami, mam zalecenia lekarza i parę recept. A moje zdrowie to kaplica, ostatnie kilka lat spędziłem gnijąc w domu, jedząc śmieciowe żarcie i nie ruszając się. Oczywiście zdrowie siadło: bezsenność, problemy skórne, z włosami i dziąsłami, apatia, otępienie, biegunki, drżenie rąk, skurcze, problemy z pamięcią, apetytem i z żołądkiem.
W badaniach mam wszystko praktycznie poniżej normy.
Od lekarza mam takie zalecenia:
- witamina D - dostałem receptę na jakąś dawkę 30tys, mam brać co tydzień, a potem kupić samemu coś z apteki ale razem z witamina k2. Co polecacie?
- witaminy z grupy B - dostałem receptę na Neurovit ale jest drogi, bez recepty z podobnym składem jest Neurobion Advance, a nawet lepszym bo ma więcej witaminy b12 którą mam poniżej normy. Po skończeniu brania tego lekarz kazał kupić kompleks witamin B ale zwrócić uwagę aby był cały komplet z 8 tych witamin, a nie tylko 2-3. Jak nie znajdę takiego kompleksu to mam szczególnie zwrócić uwagę na b12, b9 (kwas foliowy) i b7 (biotyna) - kupić to osobno . Co radzicie kupić?
- witamina c - jaka?
- witamina a+e - jaka?
- cynk - jaki?
- potas - tu dostałem receptę na Kalipoz, jak skończę mam kupić jakiś bez recepty
- magnez - jaki? często są z witaminą b6 ale to będę miał już w kompleksie B - szukać bez czy nie zaszkodzi?
- żelazo - lekarz podał Ascofer, jest ok czy inny?
- probiotyki - mam kupować po paczce i zmieniać co np. miesiąc na inny, jakieś konkretnie polecacie?
- maślan sodu - jaki?

Generalnie to rozeznałem się i chyba trzeba wybierać leki OTC, tak? Tylko nie wszystko jest lekiem otc. Chyba, że przesadzam i śmiało można brać te suplement? Bo generalnie to droga zabawa wychodzi, a z suplementami taniej. Najwygodniej by mi było kupić jakiś kompleks tych witamin ale chyba nie jest to dobry pomysł? Warto patrzeć na jakieś maski typu sfd, kfd, allnutrition?

#zdrowie #medycyna #lekarz

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

❤ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
📢 Sprawdź nowe narzędzia na mirko.pro - Mirko Pobieracz oraz Mirko Ban

1
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
Nemayu
Darmowy dietetyk? Do tego z anonima? xD
0
LetticeDeVries
Skoro dostałeś receptę to może wykup to co lekarz zalecił? Potem się ponawia badania i sprawdza czy dalej są jakieś problemy. Chyba nie zamierzasz całe życie łykać garściami suplementów. Niedobry się uzupełnia (swoją drogą nie wiem co trzeba robić, żeby mieć niedobry np. wit c czy biotyny 😅), a potem masz dostarczać te składniki z dietą, a nie łykając pigułki.
0
mirko_anonim
✨ Autor wpisu (OP): @Nemayu: Nie dietetyk. Dietetyka mam i mam spotkania dot. odżywiania, co jeść itp. Natomiast kwestia suplementów jest pomijana, na zasadzie "kup coś w aptece", a jak dopytuje o konkrety to albo, aby był to lek albo wybierze coś tańszego. I podobnie różni lekarze odpowiadają. Dlatego chciałbym jakieś konkrety, może ktoś brał, miał podobny problem czy coś.

Jeszcze jedynie dodam, że leczę się psychiatrycznie, na epilepsję,
0
Nemayu
@mirko_anonim: Zmień konowała.
0