Wpis z mikrobloga

@Polasz: hmm, widzę, że trzeba się wycofywać z etfów powoli. Albo szukać jakichś bardziej egzotycznych niż sp500. Zyskały za dużą popularność i zaczęło się dojenie
  • Odpowiedz
@Almagest: może nie tyle wycofać tylko przeczekać i zobaczyć co sie stanie. Na pewno te bardzie egzotyczne ety mogą oberwać a i może częściowo smh, bo ta kasa skądś musi się znaleźć. Wydaje mi sie że nasdaq nie powinien oberwać.
  • Odpowiedz
@balagan_: Stanie się, że po spacex będzie ipo openai, antrophic i następne.
Jak zarządcy zostali skorumpowani, by znieść osłonę i kupować limitowane akcje po dowolnych cenach ustalonych na papierze przy wchodzeniu na giełdę byle dobić do wyliczonego %, to nie ma już odwrotu.
  • Odpowiedz
@ReganRphl: @Manden allworlda dotyka, bo nie musi czekać na wejście do nasdaq 100, tylko allworld kupuje wg kapitalizacji globalnej. Wszystko zależy jednak od tego kiedy MSCI czy FTSE dodadzą SpaceX do indeksu
  • Odpowiedz
Albo szukać jakichś bardziej egzotycznych niż sp500

@Almagest: ja na pewno pozbędę się JEDI, bo to już będzie napompowane do granic możliwości przed IPO, nawet nie wiem czy Nasdaq100 nie pogonić. Myślę przejściowo o Value na EM albo coś z Saasów. Cały czas też mi ETF na IBEX wygląda atrakcyjnie, szczególnie po spadkach spowodowanych "Iranem".
  • Odpowiedz
@Dzesidzejms: w dużym skrócie - przy IPO spółek na nasdaqu kiedyś był "okres karencji" zanim akcje spółki wchodziły do składu indeksów. Po to żeby dać czas rynkowi na zrównoważenie wyceny, a indeksami tak nie bujało - czyli po prostu chronić rynek giełdy i pasywnych inwestorów/fundusze emerytalne które są w USA bardzo popularne. Obecnie te warunki zostały BARDZO mocno poluzowane (tak samo zresztą warunki na sprzedaż akcji przez insiderow), a fundusze
  • Odpowiedz
@Dzesidzejms: JEDI jako ETF na kosmos będzie do tego czasu mocno napompowany w związku z IPO SpaceX nie mając pokrycia w swoich fundamentach.
Value na EM chodzi o ETF na spółki typy Value czyli takie, które są niedoszacowane (ich cena jest atrakcyjna w analizach lub wartość księgowa jest poniżej rynkowej wyceny) z rynków Emerging Merkets (czyli Azja, głównie Chiny, Indie, ale i Ameryka Południowa, Brazylia, Argentyna itp).
Saasy (to chyba
  • Odpowiedz
@ProfesorP1ZDAN: czy warunki włączenia do sp500 serio zostały poluzowane? Szukam informacji w necie i głównie widzę potwierdzone info o wielu zmianach w nasdaqu. O sp500 widzę tylko

The notice outlines numerous potential S&P 500 changes that are under review. They include making it so newly public companies only have to have been listed for six months - rather than a year - to earn a spot in the flagship S&P
  • Odpowiedz
@mike-mo: zupełnie się jej nie wytnie, ale zmniejszyłem o kilka % udział w portfelu przy manipulacjach Trumpa i teraz jest znak, by zmniejszyć o następne kilka
  • Odpowiedz
to skandal że indeksy się dostosowują pod konkretną spółkę

@Manden: jest to po prostu enshittification, w postaci monetyzacji zaufania inwestorów do giełdy. Implikacje mogą być ciekawe
  • Odpowiedz