Wpis z mikrobloga

: ja bym zabrał prawa wyborcze wszystkim którzy nie pracują. Licealistom, studentom, bezrobotnym, emerytom, więźniom. Nie dorzucasz się do tego cyrku - nie decydujesz!

@MazurskiSmak: Rozumiem, że majętnym rentierom nie prowadzącym działalności gospodarczej również?
  • Odpowiedz
  • 0
@MazurskiSmak: Bo wiadomo, jak pracujesz w g---o robocie za minimalną całe życie, nie robiąc nic innego żeby się rozwijać, poszerzać horyzonty, to masz największe kompetencje w wyborze kto powinien nami rządzić. W fabryce smrodu albo siedząc gdzieś na roli w zapomnianej wsi zdobywa się największe kompetencje co do wiedzy o świecie xD.
  • Odpowiedz
@TheTostu: Co do jeszcze filmiku, to chciałbym zauważyć, że materiał dobry (lubię ten kanał mimo wszystko), ale "delikatnie" w niektórych materiałach widać autora przekonania polityczne idące w anarchizm, czy w lewo stronę. Raczej mocno krytykując mocno prawą-autorytarną stronę. Upraszczając decyzje i sposób rozumowania. Jak w tym filmiku przedstawiając rząd francuski, jako głupkowaty, żyjący w ignorancji.

Też trzeba mieć pewien kontekst, gdyż krótko opowiedziana historia może produkować fałszywe, wręcz sprzeczne wnioski
  • Odpowiedz
Nie dorzucasz się do tego cyrku - nie decydujesz!

@MazurskiSmak: Ja bym poszedł o krok dalej i zabrał prawo głosu wszystkim pracownikom budżetówki, sędziom, policjantom, lekarzom, nauczycielom itd. W końcu oni też nie dorzucają. Wtedy nastanie prawacki raj a konfunia będzie u władzy XD
  • Odpowiedz
@vZGLSjkzfn: zamiast tego "Uprawnienia wyborcy", ważne 10 lat, test można zdać w Urzędzie Gminy w dowolnym momencie, losuje się np. 30 pytań z bazy 1000 ogólnie znanych. Dotyczyłyby one podstawowych zasad ustrojowych (ile lat trwa kadencja prezydenta, ilu posłów ma Sejm itp.), wiedzy ogólnej (np. kiedy wybuchło powstanie warszawskie, czy Ziemia jest płaska xD) i logicznego myślenia (masz kij i piłkę, razem kosztują 1 zł 10 gr, kij jest o
  • Odpowiedz
nie płacą podatków innych niż VAT

@MazurskiSmak: Grupy zawodowe które ja wymieniłem, mają pensje sfinansowane z podatków, więc ich podatki nie są bezpośrednim zyskiem państwa. Skoro postulujesz prawo wyborcze tylko dla ludzi płacących podatki, to ich również powinieneś wykluczyć XD
  • Odpowiedz
@mayek: coż za absurd, ale spoko.
Nie żeby non stop była sraczka na głównej bo lekarz X czy Y sobie życzy 1000000 zł za wizytę w prywacie. No to wtedy tez z podatków?
Byś wkładał połowę tego czasu który włożyłeś w układanie tych bredni, w coś pożytecznego to byś dobrze żył. Z fartem
  • Odpowiedz
@vZGLSjkzfn: wygląda to dość zabawnie biorąc pod uwagę, że spora część pisowskiego motłochu skończyła ledwo podstawówkę xd

I owszem - ludzie, z takim intelektem i wiedzą o otaczającej rzeczywistości, nie powinni mieć praw wyborczych
  • Odpowiedz
@vZGLSjkzfn: Nikt nie jest za tym, aby odebrać im prawa wyborcze, tylko zapewnić lepszą edukację. Jestem gdzieś pomiędzy miastem i wsiom i widzę jakie problemy mają obie grupy. Na wsiach nauka i często jest przez społeczeństwo marginalizowana bo "matematyka nie może ci w sadzeniu roślin, ucz się lepiej od łojca jak traktor naprawić" co często prowadzi do takich chłopskich rozumów jakich znamy dzisiaj. nauczyciele na wsiach często też pracują na
  • Odpowiedz