Wpis z mikrobloga

• 965
@Czoso

Pensja specjalisty do spraw ochrony infrastruktury krytycznej i zarządzania kryzysowego w stolicy kraju sąsiadującego z krajem w stanie wojny xD na poziomie sprzedawcy w Lidlu (z całym szacunkiem do sprzedawców – alternatywko z Lidla na Tamce, kocham Cię)
Famine - @Czoso

Pensja specjalisty do spraw ochrony infrastruktury krytycznej i zarz...

źródło: temp_file7992958730753974049

Pobierz
  • Odpowiedz
@Czoso: Ten argument o uczeniu to jest taki ściek i na tylu poziomach on jest idiotyczny

Przypomina wykopkowe gadanie typu żeby każdy został programistą, lub glazurnikiem, bo przecież inne zawody nie są potrzebne, tylko że takie bzdury wykopki pisały pod nickami na forum o kupie, nie publicznie pod własnym nazwiskiem jako autorytet z branży medycznej
  • Odpowiedz
  • 74
@Szalom:

No tez z tego kisnę. "Just zostań lekarzem bro"

Super pomysł. Zacznijmy kierować ludzi, którzy mogliby być dobrymi fizykami jądrowi albo inżynierami, bo zrobiliśmy tam zagłębie patologii i drenowania budżetu i zamiast to uporządkowoać to mówimy "to ty też z tego korzystaj".

Marnowanie potencjału ludzkiego. W taki sposób to ten kraj nigdize nie zajedzie.
  • Odpowiedz
Przypomina wykopkowe gadanie typu żeby każdy został programistą

@Szalom: to było w tym 2020 bardzo możliwe dla każdego. Próg wejścia był prawie zerowy a zarobki kosmiczne. W tamtym czasie to była dobra rada. Co do ważności innych zawodów, to inna kwestia, bo ja jestem zdania, że ktoś musi wykonywać nisko płatne prace, ale też uważam, że każdy za minimalną krajową powinien móc się z łatwością utrzymać i mieć jakieś pole
  • Odpowiedz
@Czoso:

A tutaj mamy pensję osoby odpowiedzialnej za infrastrukturę pieszych i ich bezpieczeństwo w mieście Tychy:

Ze wszystkimi benefitami pewnie wyjdzie ~4500-5000 zł netto

Trzeba się było uczyć nie?
Makarow - @Czoso: 

A tutaj mamy pensję osoby odpowiedzialnej za infrastrukturę piesz...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
to było w tym 2020 bardzo możliwe dla każdego. Próg wejścia był prawie zerowy a zarobki kosmiczne.

@Snowdr0p: No i spatologizowało to jescze bardziej rynek xD Ale pare szczęściarzy sobie zarobiło

e ktoś musi wykonywać nisko płatne prace, ale też uważam, że każdy za minimalną krajową powinien móc się z łatwością utrzymać i mieć jakieś pole do
  • Odpowiedz
@tymczasem_zajac:

K---a za takie coś powinien być kryminał bo to już jest jawne niewolnictwo.

Jestem po budo, żona po archi i to jak nas zrobili w C---A te 15 lat temu to się w pale nie mieści, oszukiwali ludzi tymi studiami, ciosneli nas na każdym kroku, mamili że roboty tyle że hoho a potem C--J, nic z tego nie
  • Odpowiedz
@Czoso: Największe pato, to właśnie zrobienie z wykształcenia lekarskiego czegoś podobnego, do bycia jakimś wtajemniczonym arcymagiem xD
Wykształcenie jak wykształcenie, umówmy się, niewiele odbiegające od jakiejkolwiek specjalistycznej wiedzy. Nie wiem, skąd to się wzięło, tak jakby każdy lekarz był co najmniej biotechnologiem kierownikiem projektu w jakimś Biontechu czy innym Pfizerze xD
  • Odpowiedz
  • 60
@SKYFander:

85% z matury z matematyki i fyzki i liczenie calej to codziennosc, chleb powszedni.

85% z matury z chemii i zapamietanie 206 kosci po lacinie to metafizyka, spotkanie z najwyzszym.
  • Odpowiedz
No i spatologizowało to jescze bardziej rynek xD

@Szalom: i tak by się rynek r------ł i tak, bo to, że rynek w IT jest r-------y to trend globalny. Ogólnie gospodarka kuleje i to trend światowy.

No właśnie, a czegoś takiego nie ma. Biedak będzie z---------ł w robocie za grosze i płacił jeszcze większe podatki niż lekarz czy programista na optymalizacji podatkowej zwanej u nas b2b. Społeczeństwo i podatki
  • Odpowiedz
Nie wiem, skąd to się wzięło, tak jakby każdy lekarz był co najmniej biotechnologiem kierownikiem projektu w jakimś Biontechu czy innym Pfizerze xD

@SKYFander: założę się, że oni zarabiają mniej niz niejeden doktór w powiatowym w Polsce XD.

Mam koleżankę z klasy z LO. Chciała zostać lekarzem, ale się nie dostała (to były czasy, że trzeba było wymaksować maturki z biologii i chemii, trochę jej zabrakło). Poszła na biotechnologię medyczną
  • Odpowiedz
@SKYFander: to się ciągnie jeszcze chyba z poprzednich pokoleń. Wtedy lekarz, nauczyciel, aptekarz i ksiądz to byli bogowie i w przeświadczeniu wielu ludzi tak dalej jest. Ja widzę różnicę między jakimś wysoko wyspecjalizowanym lekarzem typu neurochirurg czy transolantolog czy coś takiego, który musi mieć dużo większą wiedzę i umiejętności niż lekarz POZ. Tymczasem pójdziesz do lekarza POZ a on już patrzy na ciebie jak na debila, przepisuje każdemu to samo
  • Odpowiedz