Wpis z mikrobloga

@Ralphs: No delikatnie xD Ja mam Razera 16 cali z 4090tką na pełnym laczku i sam form factor jest zarąbisty, bo laptop jest cieniutki i znośnie cięzki. Fakt, że jak chodzi na pełnym papciu, bo renderuje coś to chodzi zauważalnie, ale bez przesady. Tylko w lecie trzeba dbać, żeby się nie pocił za bardzo ;)
  • Odpowiedz
I pisze to jako turbo hejter laptopów gamingowych, ale widzę, że ITXiarzy lekko odkleja przypisując swoim skrzyneczkom mobilność xD

@Ralphs: Przenośny =/= mobilny. Laptopy to wszechstronne komputery ale fizyki nie oszukasz - jak będzie pod obciążeniem to będzie się grzać jak cholera + jego podzespoły są wykastrowane w stosunku do modeli desktopowych. Sam też uważam, że nazywanie laptopa "gamingowym" to jak zrobienie z wyścigówki z Vana - można i jakoś
  • Odpowiedz
@HardWax: A jest sens w ogóle kupić sobie komputer do gier? Dopóki nie wyjdzie odpowiednik Gran Turismo albo assetto w które nie trzeba władować miliarda modów, to nie kupuję. Ja chcę mieć kierownice, może VR, albo dobre monitory i robić lapy na Nur, czy innych traczkach. Z grubsza tyle. Nie mam pojęcia jakie są fajne tytuły z ostatnich 10 lat wartych kupna RTX'a. Nie gram w nic od 2014 roku
  • Odpowiedz
Od lat kupuje gejmingowe łapki i na moje potrzeby są wystarczające. Fakt, że przy wymagajacych tytułach potrafią hałasować ogarniam słuchawkami z ANC.
  • Odpowiedz
Ale ból d--y się zebrał ludzi którzy muszą na siłę udowodnić komuś że laptopy gamingowe nie mają sensu xddd To tak samo jak jakbyś nie lubił jakieś potrawy albo formy potrawy. Nie lubisz? Nie jesz. A nie wychodzisz na ulicę z transparentem że np. suszone pomidory powinny zostać zakazane, prowadząc jeszcze jakąś kampanie na socialach xD
Czy laptopy gamingowe się grzeją i są często głośne? Tak. Ale no, coś za coś. Właśnie
  • Odpowiedz
@Leniek: pytanie laika.
Jak się połączyć do PCta stojącego w domu zdalnie w obecnych czasach?
Chyba musi być włączony?
Kiedyś TeamViewer chyba pozwalał i nie trzeba było za bardzo kombinować. A obecnie?
  • Odpowiedz
Mam i lubię :) jak wyjdzie kolejne gta, to się kupi nowego z najnowszą grafiką. Blaszak spoko, jak się nie trzeba przemieszczać, a tak wieczorkiem w hotelu w całkowitej ciszy i spokoju można sobie pograć.
  • Odpowiedz
@ssupkowski: Moonlight, Steam Link, Parsec, Chrome remote desktop, RDP, SSH. Co Pan sobie życzy, albo po zewnętrznym IP albo jakieś zerotier , tailscale czy inny VPN zależnie od potrzeb i preferencji, no i mozna zdalnie PCta odpalać WakeOnLanem, na co też jest wiele sposobów
  • Odpowiedz
  • 1
@RM_PL no a można mieć egpu i w ogóle nie mieć problemu. mam dwa zestawy tak zrobione. HP g1a + 9070xt oraz Ideapad 5 pro + 9060xt. jak trzeba wyjechać to się wypina dwa kabelki i się ma ultrabooki z zapasem mocy do pracy. a w domu gra się jak na desktopach, gdzie wszystkie peryferia ogarniają dwa kabelki przy lapku.
  • Odpowiedz
@rhqq: No w sumie racja, szczerze w ogóle zapomniałem o eGPU. Ciekawa rzecz i w sumie daje jakiś konsensus, jedyna rzecz to że trzeba mieć komputer co ma szybki interfejs :)
  • Odpowiedz
@RM_PL: usb4 jest już wszędzie i spokojnie wystarcza. owszem, tracimy te 10-20% czasami, ale mając 16gb vramu (szczególnie na amd i na linuxie) rzadko kiedy wpływa to na 1% low. żadna gra znacząco nie traciła. z plusów - mogę zmienić gpu kiedykolwiek i nie jestem ograniczony. tak jak i lapka mogę wymienić. dodatkowo oba radeony są w trybie powersave ciągle (czyli taki 9060xt ciągnie max 100W w stresie a traci
  • Odpowiedz
@rhqq: Super sprawa. Ja już jestem za bardzo przyzwyczajony do "skrzynki" ale ogólnie fajnie, że są takie rozwiązania. Co do nieco starszych komputerów to widziałem adaptery do eGPU pod złącze M.2 z tą taką taśmą ale to już są dość radykalne rozwiązania.
  • Odpowiedz
@HardWax: W 2023 kupiłem Omena z RTX 4080 i prockiem i7 13700hx w momencie, kiedy desktopowe karty były nadal drogie jak cholera przez koparki. Wówczas to był świetny deal, bo dałem około 9000zł. Owszem, głośne to cholerstwo jest strasznie, ale hula cały czas pięknie i to przy maksymalnym obciążeniu (z dodatkiem podkładki chłodzącej) osiąga temperatury ~85 stopni, co jest całkiem dobrym wynikiem. A hałas nie jest jak uciążliwy, przyzwyczaiłem się
  • Odpowiedz
@RM_PL: próbowałem z adapterem na m.2 i to jest loteria. mam thinkpada x13 z ryzenem 7 PRO 4750U i on ma whitelistę urządzeń na m2 i nie dało się odpalić egpu, a spędziłem nad tym parę miesięcy. aktualnie pod linuxem można docki egpu nawet na usb 3.1 odpalać (ale tylko z amdgpu), aczkolwiek jest to też sporo kombinacji i rozwija się bardzo wolno, bo to już jest technologia przeszłości.
  • Odpowiedz
czytam i się śmieje a sam mam pc ale dyskredytowanie najlepszej cechy laptopa jaka jest mobilność jako nieprzydatnej bo przecięż KĄKUTER TEZ MOZNA PRZENOSIC to KEKW

@Hole_to_another_universe: no masują się wzajemnie, a wszystko jest do czegoś. Fakt jest taki, że jest moda na laptopy, mamuśki kupują w marketach, a potem te lapki stoją w jednym miejscu cały swój żywot :) Generalnie nie kumam czemu nie mieć i PCta i laptopa...
  • Odpowiedz