Wpis z mikrobloga

#pracait #programista15k #programowanie #korposwiat #pracbaza

O co chodzi z tymi ogłoszeniami w IT? Chcę zmienić branżę na IT. Od trzech miesięcy szukam pracy jako Junior frontend Developer, nie dostałem ani jednej niezautomatyzowanej odpowiedzi na CV. Portfolio mam dopracowane. Dostaję tylko zwrotkę "dziękujemy za udział w rekrutacji" i cisza.

O co tu chodzi? To są jakieś lewe ogłoszenia? Wyłudzanie danych? Złożyłem jakieś 100 aplikacji i już mnie k-----a bierze
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@karetpoker: no dokładnie tak jest. Ogłoszenia są wystawiane przez HaeRówy, które mają pracę dzięki programistom i wiedzą, że jak firmie nie udowodnią swojej roli, to też odpadną w ramach cięcia kosztów. Druga sprawa to dla analityków zatrudnionych u akcjonariuszy firma wtedy wygląda na taką rozwijającą się, jak ma wystawione dużo ogłoszeń o pracę. Pewnie nie zatrudnią nikogo, dopóki nie zawoła niższej stawki niż ten, co jest obecnie zatrudniony, więc rekrutacje
  • Odpowiedz
@karetpoker: O chłopie z FE to faktycznie teraz machający papież. Firma mi zapłaciła za szkolenie z AI. Używałem AI do pracy w sensie czata. Jak wszedłem nieco głębiej to się przeraziłem kompletnie. Masz narzędzia, które postawią ci praktycznie całą aplikację ze strukturą plików i zrobią poprawki, czytają pliki, które masz. Rzeczy, które sam bym dłubał godzinami albo dniami rozwalone jednym długim promptem. Pomimo tego, że kilka lat siedzę w BE
  • Odpowiedz
@karetpoker: Daj sobie spokój, nie ma co się kopać z koniem. Dochodzę do podobnych wniosków, bo też trochę CV wysłałem i cisza. Wygląda na to, że nikt nikogo nie potrzebuje a same ogłoszenia to fejki. Możliwe że wystawiane nawet przez same portale z pracą, tylko po to żeby pokazać że coś się dzieje.
  • Odpowiedz
uprawnienia sep

@Wight: uprawnienia sep to taki sam formalizm jak te śmieszne uprawnienia spawacza, bez znajomości elektryki zdoła wydusić minimalną krajową a jak jego spawy będą nędznymi smarkami to go i tak zwolnią po paru dniach xD aktualnie eldorado to mają finanse i bankierzy. Ich też ai mogłoby zastąpić ale to dość świadoma grupa zawodowa, która umie dbać o swój interes, nie to co IT.
  • Odpowiedz
Będzie nosił profile stalowe 100kg

@trinty: kto nosi sam profile stalowe po 100 kilo? chyba pudzian na zawodach. Kolega co odszedł z pracy teraz zajmuje się montowaniem klimatyzacji.
  • Odpowiedz