Wpis z mikrobloga

Jak ja nienawidzę tego slurwiałego MacOS.
Nic tutaj nie działa tak jak powinno.
Co chwilę aktualizacje które magicznie zmieniają moje ustawienia.

Monitor co prawda podepniesz ale jak chcesz zmienić skalowanie np. na 125% to trzeba wybrać mniejszą rozdzielczość i obraz jest rozmazany.

W Windowsie, a nawet pewnie i w Linuxie takich problemów nie ma.
W windowsie wszystko działa out of the box.
W tym dziadowskim MacOS nie działa kuźwa nic.

Nawet jak screenshota zrobię to nie mam go automatycznie w schowku tylko muszę kliknąć na obraz, ppm i skopiuj.

Juz nie mam siły do tego.

#macos #macbook #windows #komputery #linux #informatyka
  • 82
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@trevoz: wszystkie te problemy są do rozwiązania w bardzo prosty sposób

jak robisz screenshota to użyj jeszcze Ctrl aby zapisać go do schowka

szybciej byś wygooglował rozwiązania niż pisał tego posta
  • Odpowiedz
  • 47
Ty tak na poważnie?

@baal80: tak, kiedyś hejtowalem Windowsa, ale od kiedy zostałem zmuszony do przejścia na MacBooka to tęsknię za Windowsem
  • Odpowiedz
@trevoz: mac działa tylko z monitorami Apple, tylko skalowanie 200% XD. Bardzo zamknięty i słaby system. Jedynie co w nim dobrego to kernel i narzędzia systemowe które ukradli z freebsd. Microsoft przynajmniej nie kradnie.
  • Odpowiedz
@mr_xd: kradnie w sensie niedosłownym, bo to wszystko na liberalnych lic. open source. Ale dosłownie nic nie oddali społeczności.
  • Odpowiedz
Przecież skalowanie w Windowsie to jakiś dramat. Sama jakoś wyświetlania grafiki w linuksie to też jakiś żart. Poza tym to rozwiązanie dla pani Halinki z księgowości, co nie wzięła okularów. Kup se gorszy monitor ;)
  • Odpowiedz
@trevoz: zainstaluj se better display i ustaw poprawę rozdzielczości to każdy monitor zamieni się w 5k. A tahoe os to gowno jakich mało. Po przejściu z sequoia komp zwolnił jakieś 20x. Wcześniej 200 stron otwartych na safari i zero laga. Teraz max 50 i crash
  • Odpowiedz
@trevoz: macOS nie ma takiego skalowania jak windows, tutaj musisz użyć natywnej rozdzielczości monitora albo dwa razy mniejszej niż natywna, lub posiłkować się tą aplikacją co podałem
  • Odpowiedz
mac działa tylko z monitorami Apple, tylko skalowanie 200% XD. Bardzo zamknięty i słaby system. Jedynie co w nim dobrego to kernel i narzędzia systemowe które ukradli z freebsd. Microsoft przynajmniej nie kradnie.

@mr_xd: to nieprawda, żeby mieć jakość taką jaką masz na macbooku musisz po prostu mieć monitor z wysoką rozdzielczością (5K), albo używać natywnej dla Twojego monitora

albo używać monitora tego co masz i ustawić o połowę mniejszą
  • Odpowiedz
@krzysiek-wr: co jest nieprawdą, skoro dokładnie napisałeś to samo co ja: działa skalowanie 200% (marketingowo: retina) i bez skalowania, żadne inne nie działa.
  • Odpowiedz
mac działa tylko z monitorami Apple

@mr_xd: to, bo nie musisz mieć ani monitora Apple ani skalowania 200%, możesz mieć dowolny monitor, po prostu ustaw natywną rozdzielczość
  • Odpowiedz
@trevoz:

miej monitor o rozdzielczości sprzed 10 lat

nie sprawdź jakie skróty klawiaturowe co robią

nie wspominając nawet o możliwości zmiany każdego jednego skrótu

Taczki wam dawać a nie komputery
  • Odpowiedz