Wpis z mikrobloga

Tesla odpaliła prawdziwe Robotaxi w Austin. Auta jeżdżą same, bez kogokolwiek w środku. Można takie robotaxi zamówić i samemu takim autem się przejechać. Nastąpiło coś, co według 99% wykopowych ekspertów miało się nigdy nie wydarzyć. Ceny 3-7 razy tańsze niż Uber. Pozostało skalowanie.

W tym wątku oczywiście nikt nie napisze "O kurde, myliłem się", ale za to mnóstwo osób będzie twierdzić, że to nic nie znaczy i że to znowu "nie liczy się bo X, Y, Z".

Tymczasem, ja parę dni temu dokupiłem kolejne 5 akcji $TSLA. Razem w portfolio mam już 676 akcji Tesli, o łącznej wartości: 1 088 766 zł.

#gielda #tesla #elonmusk #spacex
@anonimowy_programista +1
miałem problem z zalogowaniem. Formularz potem chciał mój numer telefonu, ale nie dostawałem SMSów, więc w praktyce nie maiłem dostępu do konta. Na szczęście support ostatecznie pomogł.
anonimowy_programista - Tesla odpaliła prawdziwe Robotaxi w Austin. Auta jeżdżą same,...
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@anonimowy_programista: nie boisz się, że "to jebnie" razem z resztą historycznie rekordowo rozgrzanego rynku USA? Long term może to nie ma znaczenia, ale może być tak że przez 3 lata będziesz miał pół miliona zamiast całego.
  • Odpowiedz
@HAMSKLOSS89: to nie chodzi o to ile i kiedy kupił, zapominasz o tym i myślisz, czy warto siedzieć taką ilością kapitału w takiej spółce. Spółce, która oczywiście miała i ma potencjał, ale PE na poziomie 200 jednak straszy.
  • Odpowiedz
Ale przecież tu kupujesz teslę ze względu na optimusa a nie robotaxi? I

@smieszek321: Losy Robotaxi i Optimus są i jeszcze długo będa połączone. Operują na dokładnie tych samych chipach. Są trenowane w podobny sposób. Każdy sukces robotaxi pokazuje, że jednak zespół Tesli wie co robi i potrafi wypuścić odpowiedni hardware lata przed tym zanim software będzie gotowy.

I robotaxi miało już w całych stanach jeździc w zeszłym
  • Odpowiedz
nie boisz się, że "to jebnie" razem z resztą historycznie rekordowo rozgrzanego rynku USA? Long term może to nie ma znaczenia, ale może być tak że przez 3 lata będziesz miał pół miliona zamiast całego.

@psi-nos: już pisałem wielokrotnie, że moja inwestycja w Tesle zmieniła też charakter przez te kilka lat. To jest mój hedge na to, ze z powodu zawrotnego rozwoju AI, stracę pracę jako programista. Moja teza jest
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: no ok, ma to jakiś sens, ale myślę że założenie sukces AI = wzrost akcji jest dość odważnym założeniem. Technologia bardzo często rozwija się mocno już po tym jak emocję na rynkach opadną. Także to co ja kwestionuję tylko to czy cena spółki rzeczywiście oddaje jej obecny+potencjalny sukces, czy jest już od tego oderwana w góre (patrz ile niektóre spółki potrzebowały czasu żeby wrócić do wyceny ze szczytu bańki
  • Odpowiedz
@wybranyloginjestzajetyznowu: Auta Waymo z floty Waymo kosztowały w większości po 200k USD. Nowszy model, około 100-125k USD. Koszt Modelu Y, który jeździ w Austin to jakieś 35k USD. Cybercab, którego produkcja rusza w kwietniu powinien mieć koszt 25k USD. Cybercab powinien w całości się amortyzować w ciągu pierwszego roku, jeżeli nie szybciej.
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista:

cytowany tekst

Cybercab, którego produkcja rusza w kwietniu powinien mieć koszt 25k USD

Nawet sub-20k USD, ale te 20k przy dużym wolumenie to raczej pewniak. Wiemy już, że bateria jest bardzo niewielka, samochód mały i tak prosty jak tylko można (brak pedałów, kierownicy, 2-seater, lusterek, tylniej szyby, panoramicznego dachu, 1-tablet, brak konsoli środkowej itd.) + w długim terminie unbox system. To jest manufacturing dream-car.
  • Odpowiedz
To jest mój hedge na to, ze z powodu zawrotnego rozwoju AI, stracę pracę jako programista

@anonimowy_programista: Twoja strategia opiera się na fałszywym założeniu, że sukces ogólnego AI jest tożsamy z sukcesem biznesowym Tesli i wdrożeniem Robotaxi, co jest błędem logicznym. Istnieje bardzo prawdopodobny scenariusz, w którym AI eliminuje programistów (np. modele od OpenAI/Google), ale Tesla ponosi porażkę na polu autonomii przez bariery prawne lub konkurencję, zostawiając Cię bez pracy
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista:

W tym wątku oczywiście nikt nie napisze "O kurde, myliłem się", ale za to mnóstwo osób będzie twierdzić, że to nic nie znaczy i że to znowu "nie liczy się bo X, Y, Z".

Nikt nie napisze. Ty też nie napiszesz, że maiło być wszędzie i już dawno, a nie po pół roku w jednym mieście ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz