Wpis z mikrobloga

Tesla odpaliła prawdziwe Robotaxi w Austin. Auta jeżdżą same, bez kogokolwiek w środku. Można takie robotaxi zamówić i samemu takim autem się przejechać. Nastąpiło coś, co według 99% wykopowych ekspertów miało się nigdy nie wydarzyć. Ceny 3-7 razy tańsze niż Uber. Pozostało skalowanie.

W tym wątku oczywiście nikt nie napisze "O kurde, myliłem się", ale za to mnóstwo osób będzie twierdzić, że to nic nie znaczy i że to znowu "nie liczy się bo X, Y, Z".

Tymczasem, ja parę dni temu dokupiłem kolejne 5 akcji $TSLA. Razem w portfolio mam już 676 akcji Tesli, o łącznej wartości: 1 088 766 zł.

#gielda #tesla #elonmusk #spacex
@anonimowy_programista +1
miałem problem z zalogowaniem. Formularz potem chciał mój numer telefonu, ale nie dostawałem SMSów, więc w praktyce nie maiłem dostępu do konta. Na szczęście support ostatecznie pomogł.
anonimowy_programista - Tesla odpaliła prawdziwe Robotaxi w Austin. Auta jeżdżą same,...
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nikt nie napisze. Ty też nie napiszesz, że maiło być wszędzie i już dawno, a nie po pół roku w jednym mieście ¯\(ツ)/¯

@PiotrFr: bardzo staram się wystrzegać słów takich jak "nigdy". Natomiast na mirko jest mnóstwo osób, które zarzekały się, że to Tesli nie ma prawa się udać.

Ponadto, jestem długoterminowym inwestorem, który już trochę rozumie "Elon Time". Elon sam o tym mówił wielokrotnie na czym polega jego estymowanie. Elon
  • Odpowiedz
czyli wjeżdzać all-in w w tesle i elona piżmo? Milionów nie zarobię bo kapitału nie ma, ale coś na plusie byłbym.

@Caban1908: jeżeli musisz zadawać to pytanie, to odpowiedź dla Ciebie najpewniej brzmi: NIE.

Na giełdzie jest pełno lepszych okazji. Jeżeli potrafisz jakąś zidentyfikować, rozumiejąc w pełni firmę - to kupuj śmiało.

Jeżeli chcesz inwestować w Teslę, nie rozumiejąc ani firmy, ani Elona, to niemal pewne jest to, że sprzedaż
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: Śmiejesz się z konkurencji, ignorując fakt, że to Waymo już teraz realnie wozi pasażerów bez kierowcy w trybie komercyjnym. Argument o braku konkurencji w produkcji jest nieaktualny, bo BYD nie tylko depcze Tesli po piętach, ale momentami wyprzedza ją wolumenowo, a sukces w produkcji "blachy" nie gwarantuje automatycznie wygranej w wyścigu o software do autonomii. Jeden głośny wypadek w pełni autonomicznego Robotaxi może pogrzebać zaufanie i wycenę na lata,
  • Odpowiedz
@smieszek321: Waymo nie zarabia i nie będzie zarabiać, mając konkurencję, która w 12h jest w stanie wyprodukować tyle robotaxi, ile całe Waymo ma obecnej floty, robiąc to za ułamek wartości. To Waymo powinno się martwić o konkurencję.

ale momentami wyprzedza ją wolumenowo

Wszystko wskazuje na to, że BYD nadal nie zarabia na swoich elektrykach.
  • Odpowiedz
Na Marsie też takie coś będzie?

@tomekruslan: idź się tutaj pośmiej: https://wykop.pl/wpis/84715783/moja-teza-inwestycyjna-by-inwestowac-w-spacex-za-p przyda mi się podejscie takie jak twoje pod tamtym postem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@anonimowy_programista +29
Moja teza inwestycyjna, by inwestować w SpaceX, za pomocą EchoStar (ticker SATS), się sprawdziła. Na akcjach kupionych sierpniu i listopadzie jestem obecnie 63% do przodu (w stosunku do USD). W PLN dało to 3344 PLN.

Ale to nie koniec :) Dokupiłem kolejne akcje... i będę dokupować dalej. Obecnie
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: machajacy papaj jpg

The company said it delivered 1.64 million vehicles in 2025, down 9% from 1.79 million in 2024. Sales also declined in the fourth quarter, tumbling 15.6% to 418,227 vehicles, short of the 440,000 that analysts polled by FactSet expected.
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista

To jest mój hedge na to, ze z powodu zawrotnego rozwoju AI, stracę pracę jako programista.

Nie pomyślałeś o tym, że będą wtedy przetasowania na rynku? Wystarczy, że jakieś użyteczne AI (niech wam będzie to AGI) miesiąc wcześniej zrobią Chińczycy i już będzie pozamiatane. Te wszystkie Tesle, Microsofty itp polecą na łeb. Zresztą sobie zobacz co było jak powstał DeepSeek. W zasadzie to była kopia tylko trochę zoptymalizowana i już
  • Odpowiedz