Wpis z mikrobloga

Aktywność fizyczna i nowotwory.

Na łamach „Cell Reports Medicine” opublikowane wyniki ważnej analizy przedstawiającej przyczyny, dla których aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.
Wniosek:
Aktywność fizyczna trwająca ok. 2–8 godzin tygodniowo działa jak „odmładzanie układu immunologicznego”: wycisza przewlekły stan zapalny związany ze starzeniem i przez to realnie zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów (zwłaszcza zależnymi od przewlekłego stanu zapalnego) oraz zgonu z powodu raka.
#medycyna #zdrowie #bieganie #rower #ciekawostki
XeNinja - Aktywność fizyczna i nowotwory.

Na łamach „Cell Reports Medicine” opubliko...

źródło: G8rc7k-XsAAiTud

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Aktywność fizyczna trwająca ok. 2–8 godzin tygodniowo

@XeNinja: czyli lepiej nie robić fizycznie bo wtedy masz kilkakrotnie więcej tej aktywności?
  • Odpowiedz
Jak to ma się dla porównania? Praca siędząca przed kompem a praca fizyczna na budowie, roli, ogrodnictwie czy produkcji?
  • Odpowiedz
Potrzebuję jeszcze leku ma anhedonię powodującą brak jakiejkolwiek motywacji do czegokolwiek (albo może nie tyle motywacji, co zdolności uzyskiwania sygnału, że cokolwiek się zrobiło i wymóg aby mieć ogromną motywację aby coś robić). Niestety wszelkie leki i psychoterapia zawiodły.
  • Odpowiedz
@mesiavsh: geny są najbardziej istotne, reszta ważna ale geny najważniejsze w przypadku nowotworów. Jak myślisz dlaczego niektórzy pala nałogowo p-------y całe życie i dożywają późnej starości?
  • Odpowiedz
@darek-jg: Ale "praca fizyczna" to rzadko kiedy to, co jest opisane jako ćwiczenie w takich badniach. Nie czytałem artykułu, ale no na 90% chodzi o lżejszą, stałą aktywność w 2/3 strefie tętna.

Jak sobie porównasz z pracą fizyczną na budowie, to tak naprawdę nie ma się tych 2/3 godzin z tętnem 135, ale bardziej niższe tęstno, wyższe skoki jak coś ciężkiego trzeba przenieść, brak umiejętności dzwigania = obciążanie kolan, kręgosłupa
  • Odpowiedz
@mesiavsh: To prawda, ale dzięki temu, że Twoja żona ćwiczy najpewnieniej będzie w lepszej formie, lepiej przejdzie leczenie, lepiej zaraguje na leczenie, zmniejszy ryzyko powikłań, innych chorób. Aktywność fizyczna to zawsze dobra rzecz.
  • Odpowiedz
@XeNinja: od dzieciaka biegałem, grałem w piłkę, jeździłem rowerem, miałem na pewno więcej aktywności niż 8 h tygodniowo i w wieku 19 lat dostałem nowotworu złośliwego grasicy
  • Odpowiedz
praca fizyczna, czyli długotrwały wysiłek fizyczny podnosi ciśnienie, a jak wiemy wysokie ciśnienie zabija

@ksiezyc_w_siatce: jezeli cwiczysz i tetno i cisnienie rosnie, to jest okay. przrciez na tym polega cwiczenie organizmu, i poprawianie wlasnej kondycji. po pierwszym treningu zadyszka jak cholera , ale po kazdym kolejnym jest lepoej.

problemem jest wysokie cisnienie, nie spowodowane wysilkiem fizycznym ¯\(ツ)/¯ wtedy organizm rzeczywiscie bedzie miec problem sobie z tym poradzic.

dodam, ze generalnie
  • Odpowiedz
@DywanTv: też jestem zdania że najlepiej dać w kość organizmowi. Widzę jak zaczynam biegać to 15 minut dziennie i z dnia na dzień lepsza kondycja. Mimo że jeżdżę cały rok jakieś 50 minut rowerem dziennie to przez niższe tętno nie ma takiego efektu.
  • Odpowiedz