Aktywne Wpisy
nowszyja +31
Istnieje narΓ³d bardziej pozbawiony poczucia estetyki niΕΌ Polacy? UmiΕowanie do kiczu wysysane jest w tym kraju z mlekiem matki. Po boazerii, pseudo kamieniu na Εcianie, teraz Polacy majΔ
nowy kiczowaty trend: pΕytki drewnopodobne xD
#polskiedomy #architektura #mieszkaniedeweloperskie #remontujzwykopem #budujzwykopem #polakicebulaki
#polskiedomy #architektura #mieszkaniedeweloperskie #remontujzwykopem #budujzwykopem #polakicebulaki
ΕΊrΓ³dΕo: stylskandynawski
Pobierz
klaudia-hadalala +68
πΊπΈ AMERYKA TIPEM STOI (i to jest... patologiczne) πΈ
Elo Mirasy! WrΓ³ciΕem wΕaΕnie z dwutygodniowego tripu po Stanach i powiem Wam jedno: to, co siΔ tam dzieje z tymi tipami, to jest jakaΕ kosmiczna anomalia. Nie mam pojΔcia, jak oni tam normalnie funkcjonujΔ .
JuΕΌ nie chodzi o standardowe 15-20\% w restauracji (choΔ i to jest chore, skoro pΕacΔ za danie 30). Ale... WSZΔDZIE?!
1. Ekspres do kawy w hotelu β wyciΔ gam filiΕΌankΔ, a tam stoi
Elo Mirasy! WrΓ³ciΕem wΕaΕnie z dwutygodniowego tripu po Stanach i powiem Wam jedno: to, co siΔ tam dzieje z tymi tipami, to jest jakaΕ kosmiczna anomalia. Nie mam pojΔcia, jak oni tam normalnie funkcjonujΔ .
JuΕΌ nie chodzi o standardowe 15-20\% w restauracji (choΔ i to jest chore, skoro pΕacΔ za danie 30). Ale... WSZΔDZIE?!
1. Ekspres do kawy w hotelu β wyciΔ gam filiΕΌankΔ, a tam stoi
ΕΊrΓ³dΕo: IMG_4676
Pobierz

1. Ekspres do kawy w hotelu β wyciΔ gam filiΕΌankΔ, a tam stoi sΕoik z napisem: "Tips for keeping your caffeine game strong!" Serio? Za wciΕniΔcie guzika w maszynie?
2. Kierowca Ubera β jedziesz 5 minut. Wyskakuje ekran z sugestiami: $1, $3, $5. JeΕli wybierzesz "No Tip", czujesz siΔ jak najgorszy sknera na Εwiecie, bo kierowca patrzy na ciebie w lusterku.
3. Kasjer w sklepie z pamiΔ tkami β kupujΔ magnes. Terminal pyta: "Do you want to add a tip for [ImiΔ Kasjera]? Suggested: $1.50 (10%)"! Za zeskanowanie kodu kreskowego? Czy za to, ΕΌe mi nie powiedziaΕ, ΕΌebym spadaΕ na drzewo?
4. OdbiΓ³r jedzenia na wynos (take-out) β Zamawiam online, pΕacΔ z gΓ³ry kartΔ , wchodzΔ, odbieram paczkΔ z lady, mΓ³wiΔ "dziΔki" i wychodzΔ. A oni oczekujΔ tipa! Za co?! Ε»e mi nie splunΔli do Εrodka?
Normalnie czekam, aΕΌ na lotnisku celnik mi powie: "Tip za to, ΕΌe nie wsadziΕem ciΔ do paki, proszΔ".
Pytanie do MirkΓ³w, ktΓ³rzy byli: Jak Wy sobie z tym radziliΕcie? Czy tylko ja czuΕem siΔ tam jak bankomat, ktΓ³ry ciΔ gle wypluwa gotΓ³wkΔ? A moΕΌe to ja jestem cebulak, ktΓ³ry nie rozumie "amerykaΕskiej kultury"? Tipowanie za ziewniΔcie β to ich przyszΕoΕΔ!
#usa #ameryka #podroze #tipy #gorzkiezale #pieniadze
ΕΊrΓ³dΕo: IMG_4676
Pobierzw takich wypadkach jak w opisie to nawet nie myΕlΔ o pΕaceniu jakichkolwiek napiwkΓ³w. Jednak jeΕli jestem zadowolony z wykonania jakiejkolwiek usΕugi (nie myliΔ z zakupami) i uwaΕΌam, ze cena za niΔ nie byΕa wygΓ³rowana, to z chΔciΔ zostawiam napiwek.
@klaudia-hadalala: no i dobrze mi z tym ( Ν‘Β° ΝΚ Ν‘Β°)
ΕΊrΓ³dΕo: 1000000177
PobierzNormalnie. Nie pΕaciΕem i nie pΕacΔ napiwkΓ³w. Zdarza siΔ, ΕΌe w knajpach przynoszΔ rachunek od razu z propozycjΔ napiwku, a ja mΓ³wiΔ, ΕΌe pΕacΔ bez i tyle. Nie ma przymusu.
Nikt nie pluje do jedzenia i nie dodaje innych ekstra skΕadnikΓ³w, bo nie chcΔ mieΔ z tego tytuΕu ΕΌadnych problemΓ³w.
@klaudia-hadalala: no i wrΓ³ciΕ styl prola zainteresowanego tylko browarkiem i trawΔ , szybko poszΕo ( Ν‘Β° ΝΚ Ν‘Β°)
@donfallo: haha, amerykaΕskie korpo wyruchaΕo polaczkΓ³w i
Raz daΕem TIP (restauracje) a raz nie (fastfood itp.) i nic. Nikt nie krzyczaΕ i krzywo nie patrzyΕ. To byΕ Washington 2023 rok