Wpis z mikrobloga

πŸ‡ΊπŸ‡Έ AMERYKA TIPEM STOI (i to jest... patologiczne) πŸ’Έ
Elo Mirasy! WrΓ³ciΕ‚em wΕ‚aΕ›nie z dwutygodniowego tripu po Stanach i powiem Wam jedno: to, co siΔ™ tam dzieje z tymi tipami, to jest jakaΕ› kosmiczna anomalia. Nie mam pojΔ™cia, jak oni tam normalnie funkcjonujΔ….
JuΕΌ nie chodzi o standardowe 15-20\% w restauracji (choΔ‡ i to jest chore, skoro pΕ‚acΔ™ za danie 30). Ale... WSZĘDZIE?!
1. Ekspres do kawy w hotelu – wyciΔ…gam filiΕΌankΔ™, a tam stoi sΕ‚oik z napisem: "Tips for keeping your caffeine game strong!" Serio? Za wciΕ›niΔ™cie guzika w maszynie?
2. Kierowca Ubera – jedziesz 5 minut. Wyskakuje ekran z sugestiami: $1, $3, $5. JeΕ›li wybierzesz "No Tip", czujesz siΔ™ jak najgorszy sknera na Ε›wiecie, bo kierowca patrzy na ciebie w lusterku.
3. Kasjer w sklepie z pamiΔ…tkami – kupujΔ™ magnes. Terminal pyta: "Do you want to add a tip for [ImiΔ™ Kasjera]? Suggested: $1.50 (10%)"! Za zeskanowanie kodu kreskowego? Czy za to, ΕΌe mi nie powiedziaΕ‚, ΕΌebym spadaΕ‚ na drzewo?
4. OdbiΓ³r jedzenia na wynos (take-out) – Zamawiam online, pΕ‚acΔ™ z gΓ³ry kartΔ…, wchodzΔ™, odbieram paczkΔ™ z lady, mΓ³wiΔ™ "dziΔ™ki" i wychodzΔ™. A oni oczekujΔ… tipa! Za co?! Ε»e mi nie splunΔ™li do Ε›rodka?
Normalnie czekam, aΕΌ na lotnisku celnik mi powie: "Tip za to, ΕΌe nie wsadziΕ‚em ciΔ™ do paki, proszΔ™".
Pytanie do MirkΓ³w, ktΓ³rzy byli: Jak Wy sobie z tym radziliΕ›cie? Czy tylko ja czuΕ‚em siΔ™ tam jak bankomat, ktΓ³ry ciΔ…gle wypluwa gotΓ³wkΔ™? A moΕΌe to ja jestem cebulak, ktΓ³ry nie rozumie "amerykaΕ„skiej kultury"? Tipowanie za ziewniΔ™cie – to ich przyszΕ‚oΕ›Δ‡!
#usa #ameryka #podroze #tipy #gorzkiezale #pieniadze
klaudia-hadalala - πŸ‡ΊπŸ‡Έ AMERYKA TIPEM STOI (i to jest... patologiczne) πŸ’Έ
Elo Mirasy!...

ΕΊrΓ³dΕ‚o: IMG_4676

Pobierz
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@klaudia-hadalala po prostu im płacą na tyle coulowo, ze bez topów taka osoba nawet na egzystencję nie zarabia, co najwy,ej na rachunki. polecam pojeździć np dwa tygodnie na ubierze to odkryjesz jak brak kultury tipow w Polsce wywołuje chęć mordowania klientów którzy jadą pół miasta za jakieś śmieszne pieniądze i nie chcą żebyś cokolwiek z tego miał bo przecież amerykańskie korp płaci twojemu partnerowi na ten na pewno cię nie okradnie.
  • Odpowiedz
@donfallo na uber eatsie jeΕΊdziΕ‚em jakieΕ› 2 miesiΔ…ce, brak napiwkΓ³w od klienta nigdy nie nastawiΕ‚ mnie negatywnie w stronΔ™ klienta, a na pewno nie przyszΕ‚o mi do gΕ‚owy ΕΌeby wysunΔ…Δ‡ tezΔ™, ΕΌe to klient nie chce ΕΌebym coΕ› zarobiΕ‚
  • Odpowiedz
@klaudia-hadalala

w takich wypadkach jak w opisie to nawet nie myślę o płaceniu jakichkolwiek napiwków. Jednak jeśli jestem zadowolony z wykonania jakiejkolwiek usługi (nie mylić z zakupami) i uważam, ze cena za nią nie była wygórowana, to z chęcią zostawiam napiwek.
  • Odpowiedz
@visionsense kierowca autobusu i tramwaju po pierwsze zarabia lepiej niż taksiarz z apki, gościowi w hotelu tipa bym zostawił, ogólnie staram się dawać tipy ludziom którzy dla mnie wykonują jakaś usługę, ale to moje podejście i moje pieniądze, nikogo nie zmuszam do sięgania do własnej kieszeni, ale staram się myśleć o innych i tym czy zarabiają cokolwiek na pracy która wykonują
  • Odpowiedz
@klaudia-hadalala:

Pytanie do MirkΓ³w, ktΓ³rzy byli: Jak Wy sobie z tym radziliΕ›cie?

Normalnie. Nie pΕ‚aciΕ‚em i nie pΕ‚acΔ™ napiwkΓ³w. Zdarza siΔ™, ΕΌe w knajpach przynoszΔ… rachunek od razu z propozycjΔ… napiwku, a ja mΓ³wiΔ™, ΕΌe pΕ‚acΔ™ bez i tyle. Nie ma przymusu.
Nikt nie pluje do jedzenia i nie dodaje innych ekstra składników, bo nie chcą mieć z tego tytułu żadnych problemów.
  • Odpowiedz
polecam pojeździć np dwa tygodnie na ubierze to odkryjesz jak brak kultury tipow w Polsce wywołuje chęć mordowania klientów którzy jadą pół miasta za jakieś śmieszne pieniądze i nie chcą żebyś cokolwiek z tego miał bo przecież amerykańskie korp płaci twojemu partnerowi na ten na pewno cię nie okradnie. za kurs za 15 zł po podatku w pl kierowca ma może 3 zł.

@donfallo: haha, amerykaΕ„skie korpo wyruchaΕ‚o polaczkΓ³w i
  • Odpowiedz
@visionsense: windziarzom w NY zostawia się napiwki. Na Manhattanie w każdym wysokim budynku mieszkalnym jest windziarz całą dobę, ale tam jest komu płacić bo tylko milionerzy tam mieszkają. Mam znajomego windziarza, jego ojciec też jest windziarzem i jak zasnął raz w swojej stróżówce obok windy w piątek wieczorem to kobieta pukała i nie mogła go dobudzić. Nie mogła sama se nacisnąć guzika w windzie bo szabas. W szabas też nie
  • Odpowiedz