Aktywne Wpisy

TheTostu +217
TreΕΔ przeznaczona dla osΓ³b powyΕΌej 18 roku ΕΌycia...

MonazoPL +50
Ruszamy z kolejnym #rozdajo β wygraj kartΔ podarunkowΔ
do Allegro o wartoΕci 100 zΕ!
Aby wziΔ Δ udziaΕ w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krΓ³tko odpowiedz na pytanie konkursowe: JeΕli wygrasz, na co wydasz (lub do czego doΕoΕΌysz) to 100 zΕ? ( Ν‘~ ΝΚ Ν‘Β°)
ββββββββββββββββββββββββββββββ
Aby wziΔ Δ udziaΕ w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krΓ³tko odpowiedz na pytanie konkursowe: JeΕli wygrasz, na co wydasz (lub do czego doΕoΕΌysz) to 100 zΕ? ( Ν‘~ ΝΚ Ν‘Β°)
ββββββββββββββββββββββββββββββ
ΕΊrΓ³dΕo: promocje bankowe monazo
Pobierz

Elo Mirasy! WrΓ³ciΕem wΕaΕnie z dwutygodniowego tripu po Stanach i powiem Wam jedno: to, co siΔ tam dzieje z tymi tipami, to jest jakaΕ kosmiczna anomalia. Nie mam pojΔcia, jak oni tam normalnie funkcjonujΔ .
JuΕΌ nie chodzi o standardowe 15-20\% w restauracji (choΔ i to jest chore, skoro pΕacΔ za danie 30). Ale... WSZΔDZIE?!
1. Ekspres do kawy w hotelu β wyciΔ gam filiΕΌankΔ, a tam stoi sΕoik z napisem: "Tips for keeping your caffeine game strong!" Serio? Za wciΕniΔcie guzika w maszynie?
2. Kierowca Ubera β jedziesz 5 minut. Wyskakuje ekran z sugestiami: $1, $3, $5. JeΕli wybierzesz "No Tip", czujesz siΔ jak najgorszy sknera na Εwiecie, bo kierowca patrzy na ciebie w lusterku.
3. Kasjer w sklepie z pamiΔ tkami β kupujΔ magnes. Terminal pyta: "Do you want to add a tip for [ImiΔ Kasjera]? Suggested: $1.50 (10%)"! Za zeskanowanie kodu kreskowego? Czy za to, ΕΌe mi nie powiedziaΕ, ΕΌebym spadaΕ na drzewo?
4. OdbiΓ³r jedzenia na wynos (take-out) β Zamawiam online, pΕacΔ z gΓ³ry kartΔ , wchodzΔ, odbieram paczkΔ z lady, mΓ³wiΔ "dziΔki" i wychodzΔ. A oni oczekujΔ tipa! Za co?! Ε»e mi nie splunΔli do Εrodka?
Normalnie czekam, aΕΌ na lotnisku celnik mi powie: "Tip za to, ΕΌe nie wsadziΕem ciΔ do paki, proszΔ".
Pytanie do MirkΓ³w, ktΓ³rzy byli: Jak Wy sobie z tym radziliΕcie? Czy tylko ja czuΕem siΔ tam jak bankomat, ktΓ³ry ciΔ gle wypluwa gotΓ³wkΔ? A moΕΌe to ja jestem cebulak, ktΓ³ry nie rozumie "amerykaΕskiej kultury"? Tipowanie za ziewniΔcie β to ich przyszΕoΕΔ!
#usa #ameryka #podroze #tipy #gorzkiezale #pieniadze
ΕΊrΓ³dΕo: IMG_4676
PobierzKomentarz usuniΔty przez moderatora
To jest typowy Mietek ΕΌul, ktΓ³ry non chleje i cos Δpie.
Ε»ul ma za duΕΌo wolnego czasu i mu siΔ nudzi, wiΔc jedynie co jego jedno-komorkowy mΓ³zg mΓ³gΕ wymyΕleΔ to reposty
@klaudia-hadalala: Gorzej. Za brak tipΓ³w na Uberze czy temu podobnych zaliczysz sporo 1 gwiazdek wiΔc ocena poleci Ci na pysk ;)
ΕΊrΓ³dΕo: rNqlPkXf
PobierzIn America, you leave a tip at the hospital the moment youβre born.
(β Ν‘β ΝΚ Ν‘β )
@klaudia-hadalala: a bo to trzeba mieΔ odpowiedniΔ kartΔ :D
ByΕem w USA ok 5 lat temu, pΕaciΕem wszΔdzie kredytΓ³wkΔ (!) Mastercard z Mbanku. Ta karta pozwoliΕa mi siΔ tam poczuΔ jak bogol, bo jak siΔ szybko okazaΕo, choΔ sama pΕatnoΕΔ schodziΕa, tak te dobijane do karty tipy byΕy przez bank bez wyjΔ tku odrzucane. WiΔc po kilku dniach juΕΌ bez wahania zakreΕlaΕem na druczkach "tip: 20%" :)
PS:
- β
W USA po prostu przerzucili wiΔcej kosztΓ³w pracownika na klienta. Patologia, tak jak dodawanie serwisu do rachunku.
@Cheftomek: a pukaΔ mogΕa?
@Nieszkodnik: ΕΌeby obudziΔ szabes goja, ktΓ³ry ΕmiaΕ zasnΔ Δ? OczywiΕcie ΕΌe mogΕa - na tym polega rΓ³ΕΌnica miΔdzy czΕowiekiem (Ε»ydem) a podczΕowiekiem czyli szabes gojem
@donfallo: no to nie jeΕΊdzij na uberze tylko idΕΊ do jakiejΕ normalnej pracy w ktΓ³rej nie bΔdziesz musiaΕ liczyΔ na litoΕΔ klientΓ³w.
na poczcie zostawiasz za obsΕugΔ? w punkcie pobraΕ zostawiasz
PrzecieΕΌ nie dostajecie tych kursΓ³w z przymusu tylko sobie wybieracie co chcecie jechaΔ.