Wpis z mikrobloga

πŸ‡ΊπŸ‡Έ AMERYKA TIPEM STOI (i to jest... patologiczne) πŸ’Έ
Elo Mirasy! WrΓ³ciΕ‚em wΕ‚aΕ›nie z dwutygodniowego tripu po Stanach i powiem Wam jedno: to, co siΔ™ tam dzieje z tymi tipami, to jest jakaΕ› kosmiczna anomalia. Nie mam pojΔ™cia, jak oni tam normalnie funkcjonujΔ….
JuΕΌ nie chodzi o standardowe 15-20\% w restauracji (choΔ‡ i to jest chore, skoro pΕ‚acΔ™ za danie 30). Ale... WSZĘDZIE?!
1. Ekspres do kawy w hotelu – wyciΔ…gam filiΕΌankΔ™, a tam stoi sΕ‚oik z napisem: "Tips for keeping your caffeine game strong!" Serio? Za wciΕ›niΔ™cie guzika w maszynie?
2. Kierowca Ubera – jedziesz 5 minut. Wyskakuje ekran z sugestiami: $1, $3, $5. JeΕ›li wybierzesz "No Tip", czujesz siΔ™ jak najgorszy sknera na Ε›wiecie, bo kierowca patrzy na ciebie w lusterku.
3. Kasjer w sklepie z pamiΔ…tkami – kupujΔ™ magnes. Terminal pyta: "Do you want to add a tip for [ImiΔ™ Kasjera]? Suggested: $1.50 (10%)"! Za zeskanowanie kodu kreskowego? Czy za to, ΕΌe mi nie powiedziaΕ‚, ΕΌebym spadaΕ‚ na drzewo?
4. OdbiΓ³r jedzenia na wynos (take-out) – Zamawiam online, pΕ‚acΔ™ z gΓ³ry kartΔ…, wchodzΔ™, odbieram paczkΔ™ z lady, mΓ³wiΔ™ "dziΔ™ki" i wychodzΔ™. A oni oczekujΔ… tipa! Za co?! Ε»e mi nie splunΔ™li do Ε›rodka?
Normalnie czekam, aΕΌ na lotnisku celnik mi powie: "Tip za to, ΕΌe nie wsadziΕ‚em ciΔ™ do paki, proszΔ™".
Pytanie do MirkΓ³w, ktΓ³rzy byli: Jak Wy sobie z tym radziliΕ›cie? Czy tylko ja czuΕ‚em siΔ™ tam jak bankomat, ktΓ³ry ciΔ…gle wypluwa gotΓ³wkΔ™? A moΕΌe to ja jestem cebulak, ktΓ³ry nie rozumie "amerykaΕ„skiej kultury"? Tipowanie za ziewniΔ™cie – to ich przyszΕ‚oΕ›Δ‡!
#usa #ameryka #podroze #tipy #gorzkiezale #pieniadze
klaudia-hadalala - πŸ‡ΊπŸ‡Έ AMERYKA TIPEM STOI (i to jest... patologiczne) πŸ’Έ
Elo Mirasy!...

ΕΊrΓ³dΕ‚o: IMG_4676

Pobierz
  • 104
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@klaudia-hadalala: różnie, w większości przypadków klikałem "no tip" na oczach pracownika i tyle. Czasami jak ktoś "dał coś od siebie", to dawałem mu i to nawet drugie tyle co płaciłem jak np. kelnerowi w San Francisco, który nie tylko opowiedział o menu, ale o atrakcjach w okolicy i radach gdzie, co i jak najlepiej zobaczyć, czego nie warto itd. Ogólnie ludzie tam są zajebiści i np. po ślubie kierowca limuzyny,
  • Odpowiedz
JeΕ›li wybierzesz "No Tip", czujesz siΔ™ jak najgorszy sknera na Ε›wiecie, bo kierowca patrzy na ciebie w lusterku.

@klaudia-hadalala: Gorzej. Za brak tipΓ³w na Uberze czy temu podobnych zaliczysz sporo 1 gwiazdek wiΔ™c ocena poleci Ci na pysk ;)
  • Odpowiedz
AMERYKA TIPEM STOI

@klaudia-hadalala: a bo to trzeba mieć odpowiednią kartę :D
Byłem w USA ok 5 lat temu, płaciłem wszędzie kredytówką (!) Mastercard z Mbanku. Ta karta pozwoliła mi się tam poczuć jak bogol, bo jak się szybko okazało, choć sama płatność schodziła, tak te dobijane do karty tipy były przez bank bez wyjątku odrzucane. Więc po kilku dniach już bez wahania zakreślałem na druczkach "tip: 20%" :)

PS:
  • Odpowiedz
@klaudia-hadalala Brzuska próbuje taki system zamontować w Polsce. Po dostarczeniu paczki do paczkomatu mamy opcje napiwku 5,10,15zł. Czyli jest możliwośc dania napiwku za usługę większego niż koszt samej usługi.
  • Odpowiedz
Napiwek jako procent od usługi to w ogóle diabelski wynalazek. Tip jak nazwa wskazuje to czubek, czy górka i w niektórych sytuacjach można tę końcówkę zostawić. Czym ma się różnić przyniesie talerza ze stekiem za 100 dolarów a naleśnikiem za 20?
  • Odpowiedz
@Kj5s6f2dk7s54o: teΕΌ miaΕ‚em wraΕΌenie, ΕΌe juΕΌ ten post gdzieΕ› wiedziaΕ‚em ( Ν‘Β° ΝœΚ– Ν‘Β°)

W USA po prostu przerzucili wiΔ™cej kosztΓ³w pracownika na klienta. Patologia, tak jak dodawanie serwisu do rachunku.
  • Odpowiedz
@klaudia-hadalala: to nie jest zły pomysł jeśli chodzi o obsługę klienta, no bo załóżmy że robisz zakupy i masz fajnego kasjera, poprawił ci humor, doradził życiowo, wysłuchał itd. dajesz mu 10$ [bo to grosze] i elo, obustronna dobroć, takie coś powinno być u nas, jak jeszcze pracowałem to ludzie mnie zdpy chwalili że fajnie się robi zakupy ze mną i fajnie się gada itd. także tego, spele nic nie zarobią,
  • Odpowiedz
a pukać mogła?

@Nieszkodnik: żeby obudzić szabes goja, który śmiał zasnąć? Oczywiście że mogła - na tym polega różnica między człowiekiem (Żydem) a podczłowiekiem czyli szabes gojem
  • Odpowiedz
polecam pojeździć np dwa tygodnie na ubierze to odkryjesz jak brak kultury tipow w Polsce wywołuje chęć mordowania klientów którzy jadą pół miasta za jakieś śmieszne pieniądze

@donfallo: no to nie jeździj na uberze tylko idź do jakiejś normalnej pracy w której nie będziesz musiał liczyć na litość klientów.

ogólnie staram się dawać tipy ludziom którzy dla mnie wykonują jakaś usługę

na poczcie zostawiasz za obsΕ‚ugΔ™? w punkcie pobraΕ„ zostawiasz
  • Odpowiedz