Wpis z mikrobloga

Poznałem ziomka z Madrytu, który był w ponad 30 krajach i chłop mnie pyta, "czy Polska to gdzieś tam pod Uralem jest? xD jak to możliwe, co on w ponad 30 letnim życiu nie widział mapy Europy? Nigdy w Hiszpańskiej tv nie mówi się o Polsce? Nie pokazuje się Polski? Ilu turystów od nas tam lata. No nie mogę skumać, jeszcze jakby, to był chłop co poza Madryt nie wyjechał, to wtedy ok, ale on podróżuje. Serio jesteśmy tak mało interesującym krajem? Nie sądzę, uwielbiam Polskę.
#polska #hiszpania #podrozujzwykopem
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

poznales jakiegos glaba

@Marakuja: Widac, ze nie byles nigdy np w UK

Glab to mnie pytal na jakiej planecie lezy Australia. Normalni, wyksztalceni ludzie pytali czy u nas sa niedzwiedzie polarne w miastach, czy mamy mcdonalds, czy mamy slodycze albo czy u nas jest snieg caly
  • Odpowiedz
@panzmarszrutkiwbiszkeku: Świat nie kończy się na Polsce ale z drugiej strony chwalić się, że jest się podróżnikiem i było się w 30 krajach a nie zobaczyć przynajmniej na chwilę różnych krajów Europy to trzeba mieć klapki na oczach. Nie ma chyba nic prostszego niż żyć w Schengen, podróż po Europie i możliwość zobaczenia różnych miejsc i kultur.
  • Odpowiedz
@panzmarszrutkiwbiszkeku: spotkałem takiego młota w rosji, ktory nie wiedział gdzie jest Polska. I nie chciał sie odpieprzyć dopóki mu nie wyjaśniłem. Mysłal chyba ze pomiędzy Niemcami a nimi już nic nie ma xD w końcu spytał czy chodzi mi o Portugal xDDD
  • Odpowiedz
@panzmarszrutkiwbiszkeku: żona ma kuzyna we Francji, wykształcony inżynier, pytał się mnie na weselu czy kiedykolwiek widziałem jak banknoty euro wyglądają, i był zdziwiony że ludzie z Polski też podróżują po świecie.
  • Odpowiedz
No nie mogę skumać, jeszcze jakby to był chłop co poza Madryt nie wyjechał, to wtedy ok, ale on podróżuje.

@panzmarszrutkiwbiszkeku: w każdym kraju są nieuki i ignoranci. Znam Niemców co nie wiedzą gdzie leży Polska a też „podróżują” tj. wykupują wycieczki do ciepłych krajów. Czyja to wina? Tu nie ma głębszej filozofii - jak kogoś nie interesuje wiedza powszechna to jego problem.

Żeby nie było - są oni wyśmiewani przez
  • Odpowiedz
Koleżanka z roku w czasie studiów związała się z Włochem. Jak ten Włoch miał pierwszy raz przyjechać do Polski to jego matka była przerażona i pytała się czy jest u nas ciepła woda... Historia z ok. 2010, wiec może się coś zmieniło jeśli chodzi o wiedzę o Polsce w Europie
  • Odpowiedz
@piolem: Fajny przykład. Jeden 1,4 promila, drugi 1 promil i trzeci ponad 0,2 xD

Nie znaczy, że nie zgadzam się z tezą o ponad 5%, ale po alko znajdowanie odpowiedzi na takie pytania jest dużo trudniejsze.
  • Odpowiedz
@panzmarszrutkiwbiszkeku: co zrobisz. Może celuje w inne kraje. Mój mąż podróżuje ze mną sporo, ale nie ogarnia totalnie bałkanów xd
Opowiadałam kiedyś koleżance Brytyjce o podróży stopem przez Serbię. Zaczęła pytać o niedźwiedzie polarne, mróz i zdobywanie jedzenia na trasie xd Trochę mi zajęło ogarnięcie, że pomyliła Serbię z Syberią :>
  • Odpowiedz