Aktywne Wpisy

kluha666 +385
Pijcie ze mną kompot! Znalazłem pracę! Przed chwilą dzwonił do mnie dział HR w firmie w której byłem na rozmowie i zdecydowali się na współpracę ze mną :)) Praca na monitoringu jako pracownik ochrony. Ileż można na samej rencie siedzieć?
#schizofrenia #praca #pracbaza #chwalesie
#schizofrenia #praca #pracbaza #chwalesie

GooPae +8
Każesz juniorowi na rekrutacji wypisać hello world w konsoli, żeby sprawdzić czy środowisko działa. Produkuje coś takiego. Jaka jest twoja reakcja?
#programowanie #programista15k #naukaprogramowania #korposwiat #java #pracait #rekrutacja #pracbaza
#programowanie #programista15k #naukaprogramowania #korposwiat #java #pracait #rekrutacja #pracbaza
źródło: image
Pobierz

Typ myśli, że gdyby nie obowiązkowe ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy oraz Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych, zarabiałby brutto = netto, czyli ok. 8000 zł "na rękę".
Człowieku, g---o byś dostał, a nie 8k do łapy. Pracodawca, gdyby nie musiał płacić tych wszystkich składek, tzw. brutto duże, super brutto albo brutto pracodawcy, nadwyżkę zostawiłby sobie, a Ty zostałbyś z chujem w dupie w postaci braku składki emerytalnej, chorobowej, rentowej i wypadkowej. Poczytaj jak ogromne znaczenie mają dla Ciebie.
Libki to naprawdę kretyni. Poziom naiwności tego typa jest niepojęty dla ludzkiego rozumu.
źródło: IMG_20251127_185221
PobierzJeśli od jutra zlikwidują podatki do przez kilka miesięcy 50% społeczeństwa odetchnie a poźniej nic
@Bejro: Pracodawca płaci tyle, na ile się umówiłeś i zgodziłeś. Czyli mniej-więcej tyle, na ile rynek wycenia człowieka z danymi umiejętnościami, stażem i wykształceniem.
To, że nie będzie odejmował sobie aby bezinteresownie dać komuś więcej, to żadna nowość. Od kiedy wejściowo oczekujemy aby był filantropem?
Czyli to:
Niedobra jest?
Nie w sytuacji kiedy kapitaliści (pracodawcy) mają niewspółmiernie większą siłę na rynku od pracowników.
Do tematu można wrócić po uspołecznieniu środków produkcji.
To załóżmy, że wszystko już jest w perfekcyjnej, ideologicznej konstelacji.
Ile powinien wtedy zarabiać górnik? Naturalnie bez liczb- a jako stosunek zarobków osoby będącej urzędnikiem.
Sprawiedliwy - taki w którym robotnicy mają siłę, a nie całkowicie zdominowany przez kapitalistów.
@nairoht: Przykład już mamy - chociażby PPK, połowa pracowników jest wypisana, jakaś niewielka część się wypisała dobrowolnie z własnej głupoty a cała reszta dostała pod nos wniosek do wypełnienia rezygnacji z PPK, bo jak nie to mam 10 Ukraińców na pana miejsce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak z PPK są
To niezwykłe, jak wiele frustracji może zmieścić się w jednym wpisie, a jednocześnie jak mało faktów. Z taką dziką, że tak to ujmę, pewnością wyjaśniasz mechanizmy rynku pracy, jakbyś pisał doktorat, ale widać, że to raczej poziom streszczenia trzyminutowego